Jak sestavit nutričně vyvážené jídlo?
Zdravý jídelníček není žádná věda. Stačí znát pár základních pravidel, která si časem velmi rychle osvojíte. Zapamatujte si, že zdravý talíř by měl vypadat následovně:
1. Bílkoviny
Bílkoviny jsou základní stavební jednotkou buněk, budují svalovou hmotu, podporují obranyschopnost a regenerují tkáně.
- Ideální zdroje: světlé maso, luštěniny, ryby a mořské plody, sýry, vejce, výrobky ze sóji a semínka.
2. Sacharidy
Sacharidy slouží jako pohon všech částí lidského těla.
- Ideální zdroje: rýže, brambory, obiloviny, těstoviny, celozrnné pečivo.
3. Zelenina a ovoce
Zelenina i ovoce by měly tvořit největší část fit jídelníčku. Abyste pokryli potřebnou dávku vitamínů a minerálů, měli byste za den spořádat dva kusy různého ovoce a čtyři kusy zeleniny.