Je pravda, že…?
1. Každé sousto je potřeba alespoň třicetkrát zkousnout?
Na konkrétním počtu žvýknutí nezáleží. Na tom, že nepolykáme koblihy a steaky v celku, už ano. Čím víc jídlo v ústech rozmělníme, tím méně práce s ním mají trávicí kyseliny a tím snadnější je pak vstřebávání živin. Například hrášek nebo kukuřice mají tak silné slupky, že pokud je nerozkoušeme, náš žaludek si s nimi vůbec neporadí. Delší žvýkání samo o sobě také prodlužuje stolování a náš mozek má tak více času si uvědomit, že jsme sytí – čili může pomoci s přejídáním.
Výsledek: Delší žvýkání pomáhá, na konkrétním počtu žvýknutí ale nezáleží.
2. Pomáhá pálivé jídlo udržet štíhlou linii?
Za pálivost jídla může alkaloid zvaný kapsaicin, který se přirozeně vyskytuje například v chilli papričkách. K udržení štíhlé linie sám o sobě nestačí. Pálivé jídlo je ovšem v rozumné míře prospěšné. Napomáhá předcházet zánětům, potlačuje chuť na sladké, přispívá ke zrychlení metabolismu v klidovém stavu a k regulaci trávení. Navzdory všeobecnému mínění dokonce ulevuje od podráždění zažívacího ústrojí.
Výsledek: Pálivé jídlo samo o sobě k udržení štíhlé linie nestačí, má však řadu pozitivních účinků.
1. Jsou raw potraviny zdravější než ty, co prošly tepelnou úpravou?
Základní poučka, že vařením se zničí všechno dobré, co může zelenina nabídnout, není docela pravda. U některých druhů, jako je třeba brokolice, česnek, cibule nebo zelí, to sice platí, u jiných, jako je například chřest, špenát, rajčata, mrkve, brambory nebo luštěniny, přesně naopak. Tepelná úprava naopak napomáhá vstřebávání správných živin a v případě rajčat dokonce násobně zvyšuje přítomnost červeného barviva lykopen, které má antioxidační účinky. Co se červeného masa, drůbeže a ryb týče, měla by být tepelná úprava (pokud si neobjednáte extra kvalitní tatarák, poke nebo sushi) samozřejmostí.
Výsledek: Maso raději vařit, u zeleniny si vybírat a zvolit třeba jen krátkou přípravu v páře.
2. Není vážení jídla při snaze zhubnout zbytečné?
Pokud se snažíte žít zdravě a shodit nějaké to kilo, hlídání velikosti porcí, které konzumujete, je určitě na místě. Než odhadovat ideální plnost talíře podle oka, vsaďte na přesnost a jídlo si važte. Kuchyňskou váhu neošidíte.
Výsledek: Přemýšlení nad velikostí porcí určitě smysl má a vážení je v tomto případě skvělou volbou.
3. Jsou biopotraviny jen tah obchodů, jak vydělat?
Označení bio se v posledních letech stalo synonymem pro něco, co je přeceňované a drahé. Pravda je taková, že nálepka s označením bio na potravinách znamená, že jejich produkce prochází každoroční pečlivou kontrolou ze strany státu a toto označení je potřeba si zasloužit. Biopotravina je vypěstována ekologicky a bez průmyslových hnojiv. Chov zvířat v ekologickém zemědělství více respektuje životy zvířat, je environmentálně šetrnější, bez aditiv v krmivech a podobně. Pozor ale na označení jako farmářské, lokální nebo tradiční – u něj žádná kontrola neprobíhá a neznamená v podstatě vůbec nic, jde pouze o marketing.
Výsledek: Potraviny s označením bio procházejí státní kontrolou a toto označení značí ekologický přístup k pěstování a chovu.
Chcete jíst vyváženou stravu a neřešit stravovací mýty? Na foodora máte na výběr.