Máte chuť na něco méně tradičního? Náš výběr 5 exotických jídel vás zaručeně uspokojí. Gastronomické hranice se smazávají a tak i u nás vznikají podniky, které nabízejí kuchyni nejrůznějších zemí světa a kde ochutnáte opravdu autentické místní jídlo. Co doporučujeme ochutnat, pokud jste to ještě neudělali?
Vietnamská polévka Pho
Vietnamská kuchyně si získala srdce všech foodies už před delší dobou. Téměř každé město má svou vietnamskou restauraci a vznikají i luxusnější vietnamské podniky, které si na autenticitě a kvalitě dávají opravdu záležet. Exotických jídel, která můžete z vietnamské gastronomie ochutnat, je tak opravdu hodně. Pokud jste ale ještě neměli Pho, měli byste začít tím.
Tato sytá polévka pochází z provincie Nam Dinh a postupně se stala populární v Hanoji, celé severní části Vietnamu a nyní i u nás. S tím rozdílem, že ve Vietnamu se tradičně podává ke snídani, zatímco my si na polévce pochutnáme spíš k obědu nebo k večeři.
Základem Pho je dokonalý masový či zeleninový vývar. Ten se doplňuje nejrůznějšími druhy masa či exotickými houbami jako je hlíva ústřičná či šiitake nebo tofu pro vegetariánskou variantu. Pro správnou chuť je důležité dochucení limetkovou šťávou, rybí omáčkou, která je typická pro vietnamskou kuchyni jako takovou, a čerstvým kořením: koriandrem, vietnamskou bazalkou a mátou.
Mexické Mole poblano
Pokud máte rádi kombinace netradičních chutí a pořádně ostré jídlo, mole poblano si oblíbíte. Když se navíc k jídlu pojí pěkný příběh, v člověku to hned probudí větší zvědavost. Mole poblano údajně vzniklo tak, že do města Puebla přijel na nečekanou návštěvu arcibiskup. V klášterní kuchyni toho ale moc nebylo a tak kuchařka přišla s tímto originálním pokrmem, jehož význam znamená v překladu směs z Puebla.
V Mexiku se jídlo jí především při speciálních příležitostech jako je svátek Cinco de Mayo, rodinné oslavy, svatby, křtiny či na Vánoce. Název označuje především omáčku, kterou se zalévá krůtí nebo kuřecí maso. Jejím základem je značné množství čerstvých chilli papriček, kvalitní hořká čokoláda a směs koření: koriandr, hřebíček, skořice. Toto exotické jídlo se doplňuje také sezamovými semínky, mandlemi a rozinkami.
Tip: Pokud jste propadli mexické kuchyni, přečtěte si o dalších typických jídlech této země.
Marocký tažín
Africké jídlo je kapitolou samo o sobě. V Evropě zatím doposud nepříliš propagovaná africká kuchyně spojuje úžasnou schopnost vyjít se základními surovinami a jednoduchými postupy s omamně vonícími kořenícími směsmi. Tažín je název jídla i nádoby, ve které se tento pokrm připravuje. Jedná se o hrnec, jehož poklice je uzpůsobena tak, aby se pára z jídla vracela opět ke dnu.
Základem tažínu je maso, nejčastěji jehněčí, kořenová zelenina a africká směs koření Ras el Hanout. Dochucuje se směsí ovoce, například sušenými švestkami, anýzem a skořicí. Každá marocká domácnost či podnik ale mají, jak už to tak bývá, svou vlastní ojedinělou recepturu.
Dali byste si dnes k obědu nějakou exotiku? Objednejte si na Dáme jídlo pokrm s vůní Indie, Asie nebo Mexika.