Tipy, jak udělat domácí zmrzlinu
- Zmrzlinu můžete připravovat nejen z tvarohu, ale také ze zakysané smetany, z mascarpone nebo řeckého jogurtu.
- Příprava veganské varianty není žádná věda, klasické mléčné výrobky jednoduše nahraďte mandlovou nebo kokosovou alternativou.
- Místo cukru můžete použít také med, banán nebo jiné sladké ovoce.
- Na výrobu domácí zmrzliny nepotřebujete zmrzlinovač. Stačí jedna velká nerezová mísa, která se vejde do mrazáku, a špetka trpělivosti. V konečné fázi je totiž nutné zmrzlinu alespoň jednou za 30 minut pořádně promíchat, aby se v ní nevytvořily krystalky vody a zůstala krásně jemná a krémová.
- Ideální je zmrzlinu sníst ještě tentýž den. Nejlépe totiž chutná těsně pod bodem mrazu. Po několika dnech v mrazáku, kde se teploty pohybují okolo minus 18 stupňů, bude tvrdá jako kámen. Pokud si chcete zmrzlinu přece jen připravit do zásoby, přidejte do ní jednoho panáka silnějšího alkoholu, jako je whisky nebo rum. Zmrzlina díky tomu zůstane krásně krémová.
- Používejte kvalitní ingredience – ideálně tučnou smetanu, vanilkové lusky, bio vejce nebo farmářské mléko. Čím lepší suroviny totiž použijete, tím lepší výsledek si vychutnáte.
- Při přípravě zmrzliny nehleďte na kalorie a vyhněte se nízkotučným mléčným výrobkům. Dobrá zmrzlina se bez porce tuku zkrátka neobejde, postará se totiž o lahodnou chuť a krémovou texturu.
- Dochucovadla, jako jsou extrakty, koření nebo alkohol, do směsi přidávejte těsně před tím, než ji dáte do mrazáku nebo zmrzlinovače.
Domácí vanilková zmrzlina
Vanilková zmrzlina chutná skvěle nejen samotná, ale také s palačinkami, štrúdlem nebo jablečným koláčem. Tuhle pravou vanilkovou zmrzlinu z poctivé smetany si nepochybně zamilujete.