Možná máte pocit, že jídla z jednoho hrnce zrovna nepatří k nejvyšší gastronomii. Jsou ale chvíle, kdy za ně budete vděční. Ať už na chatě, pod stanem, nebo zkrátka v malé kuchyni s nedostatkem prostoru, recepty na tyto pokrmy se zaručeně osvědčí. A nemusíte se bát, že byste v jednom hrnci nedokázali připravit chuťově skvělý a vyvážený hlavní chod. Vše je pouze o kvalitních surovinách a vhodných kombinacích.
Čeká vás víkend v polních podmínkách a vy se snažíte vymyslet, jaké dobroty s minimem prostoru a kuchyňského vybavení uvařit? Na tyto osvědčené recepty vám postačí jeden jediný hrnec…
Tip: Chybí vám ingredience na vaření, ale obchody jsou daleko? Objednejte si nákup z Dáme jídlo a kurýr vám je doveze až ke dveřím.
Recept na chilli con carne
- 800 g mletého hovězího masa
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 červená cibule
- 1 mrkev
- 2 stroužky česneku
- 4 lžíce rajského protlaku
- špetka římského kmínu
- špetka kajenského pepře
- 800 g krájených sterilovaných rajčat
- 400 g sterilovaných červených fazolí
- 2 rajčata
- 300 ml hovězího vývaru
- 2 chilli papričky (dle pálivosti a chuti)
- 2 lžičky třtinového cukru
- sůl a pepř na dochucení
Postup
- Všechnu zeleninu si nakrájejte na menší kousky.
- Na oleji nejprve orestujte cibuli s mrkví, přidejte kajenský pepř a římský kmín, a jakmile se koření rozvoní, přilijte rajský protlak.
- Pořádně promíchejte a do směsi rozdrobte mleté maso.
- Jakmile se maso zatáhne, přidejte nakrájená rajčata, rajčata z plechovky, sůl, pepř, chilli dle chuti a přilijte vývar.
- Takto připravenou směs nechte pod pokličkou vařit zhruba hodinu a občas zkontrolujte.
- Deset minut před koncem přidejte fazole a na úplný závěr třtinový cukr.
- Servírujte s pečivem nebo rýží.
Pečte, vařte, duste
Recept na pečené rizoto se žampiony
- 300 g kuřecího masa (ideálně stehna)
- 180 g rýže basmati
- 200 ml zeleninového vývaru
- 300 g červené papriky
- 200 g žampionů
- 100 g cibule
- 3 stroužky česneku
- 120 ml bílého vína
- 20 ml oleje
- špetka kurkumy
- sůl a pepř na dochucení
Postup
- Nejprve si na troše oleje dozlatova orestujte na plátky nakrájené žampiony. Poté je dejte vedle na talířek a v hrnci orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek.
- Očištěné kuře nakrájejte na větší kousky, osolte, opepřete, posypte kurkumou a přidejte do kastrolu.
- Krátce orestujte a následně podlijte bílým vínem, které nechte odvařit.
- Přihoďte nakrájenou papriku, následně propláchnutou rýži, orestované žampiony a vývar, dochuťte solí a pepřem a promíchejte tak, aby byla rýže zcela ponořená.
- Přiklopte pokličkou a vložte do rozehřáté trouby.
- Nejprve pečte na 200 °C, a až se tekutina začne vařit, ztlumte troubu na 160 °C. Takto pečte zhruba 25 minut.
Něco na zub?
Recept na eintopf
- 2 lžíce oleje
- 500 ml vývaru (zeleninového nebo hovězího)
- 250 g vařených fazolí
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 nožičky pikantní klobásy
- 6 mrkví
- 5 brambor
- špetka mleté sladké papriky
- špetka majoránky
- sůl a pepř na dochucení
- petrželka na ozdobu
Postup
- Cibuli a česnek nakrájejte na větší kousky a orestujte je na oleji. Přidejte kolečka klobásy, nakrájenou mrkev a brambory.
- Krátce orestujte, poprašte kořením, zalijte vývarem tak, aby byla směs ponořená, a duste zhruba 20 minut.
- Během dušení můžete dle potřeby dolévat vývar, aby směs stále zůstávala ponořená.
- Přidejte fazole a ještě chvíli povařte. Poté odstavte z plotny a posypte nasekanou petrželkou.
Jídla z jednoho hrnce během vaření dokonale propojí chutě všech ingrediencí.
Recept na zapékané gnocchi s rajčaty a bazalkou
- 450 g gnocchi
- 2 lžíce olivového oleje
- 100 g nakrájené šalotky
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce rajského protlaku
- špetka mletého muškátového oříšku
- 400 g pasírovaných rajčat
- 300 g cherry rajčátek
- 2 lžíce balzamika
- 100 g plocholisté petržele
- 100 g nasekané bazalky
- 2 lžíce 33% smetany ke šlehání
- 200 g čerstvé natrhané mozzarelly
- sůl a pepř na dochucení
Postup
- Nejprve si ve vroucí vodě podle návodu uvařte gnocchi a mezitím můžete začít s přípravou omáčky.
- Na oleji orestujte šalotku, poté přisypte česnek a nechte ho rozvonět. Přimíchejte rajský protlak, špetku soli, špetku pepře, muškátový oříšek a necelou minutu povařte.
- Přidejte cherry rajčátka, pasírovaná rajčata a balzamiko, nechte na mírném stupni zhruba 10 minut probublávat, poté odstavte z plotny a přimíchejte bazalku, smetanu a uvařené gnocchi.
- Polovinu takto připravené směsi přendejte do zapékací mísy, poklaďte polovinou mozzarelly, přilijte zbytek směsi a nakonec opět poklaďte sýrem.
- Vložte do trouby rozehřáté na 200 °C, nechte zhruba 10 minut zapékat a můžete podávat.
Honí vás mlsná?
Recept na zapečenou zeleninu s kroupami a sýrem
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 menší hlávka kapusty
- 300 g růžičkové kapusty
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 100 g krup
- 2 lžíce hladké mouky
- 200 ml suchého bílého vína
- 400 plnotučného mléka
- 100 g sušených rajčat
- 200 g goudy
- 100 g bazalky
- 30 g parmazánu
Postup
- Do kastrolu s rozehřátým olejem vložte na osminy nakrájenou hlávkovou kapustu a na půlky nakrájené růžičkové kapustičky.
- Asi 3 minuty restujte, než zelenina zezlátne. Poté ji vyndejte z kastrolu a odložte stranou.
- Následně v kastrolu na troše oleje orestujte na plátky pokrájenou cibuli. Poté přidejte nasekaný česnek a kroupy a ještě chvíli nechte opékat.
- Vmíchejte mouku a víno, přiveďte k varu, nechte chvíli probublávat a následně zalijte mlékem.
- Snižte teplotu a za občasného míchání vařte zhruba čtvrt hodiny.
- Troubu si předehřejte na 200 °C. Ke směsi přidejte pokrájená rajčata a goudu a zhruba 5 minut povařte.
- Nakonec přisypte nasekanou bazalku, nahoru naskládejte kapustu, zasypte jemně strouhaným parmazánem a pečte zhruba 25 minut.
Recept na vepřovou kotletu se smetanou a bramborami
- 10 brambor
- 330 ml smetany ke šlehání
- 4 vepřové kotlety
- 150 g balkánského sýra
- olej a plnotučná hořčice na naložení kotlet
- sůl a pepř na dochucení
Postup
- Vepřové kotlety den předem naložte. Nejprve je naklepejte, osolte a potřete hořčicí, následně je zakápněte olejem a dejte přes noc do lednice.
- Druhý den se můžete pustit do vaření. Oloupané brambory si nakrájejte na několik milimetrů tenká kolečka, kterými poklaďte dno pekáče.
- Následně na ně navrstvěte kotlety, posypte strouhaným balkánským sýrem a opět přikryjte bramborami.
- Nakonec vše zalijte smetanou ke šlehání, přiklopte pokličkou a dejte do trouby vyhřáté na 200 °C.
- Pečte zhruba hodinu a půl, poté zkontrolujte, zda je maso dostatečně propečené, a pokud není, pečte ještě 30 minut.
Další článek