Dvě z hlavních modrých zón, rájů pozemské dlouhověkosti, kde se i muži nezřídka dožívají stovky, leží relativně blízko České republiky. Pro ty, kteří čekali instantní recept na nesmrtelnost, máme ale špatnou zprávu: společným jmenovatelem všech oblastí je kromě specifické diety také zdravý životní styl, spojený s každodenní fyzickou námahou. Prostě práce rukama má své benefity.
Chcete-li být zdraví, musíte se zkrátka hýbat. Zbytek, jak už to bývá, závisí hlavně na vyváženém jídle.
Oblasti modré zóny
1. Sardinie: Středomoří vládne zelenina
Nám nejbližší modrá oblast se nachází v jihozápadní oblasti Sardinie. Ačkoliv je celý italský region, jejž omývají teplé mořské vody, věhlasný svým olivovým olejem, ve vesnicích regionu Ogliastra se ke smažení používá jen velmi zřídka. Hlavní složku tamního jídelníčku tvoří překvapivě sacharidy, ovšem komplexní, dostatek vlákniny a jen malé procento masa, a to ještě původem z moře.
Nejčastěji využívané plodiny jsou lokálního charakteru a podstatné procento z nich tvoří košťálová zelenina, jako zelí, kedlubny, růžičková kapusta nebo brokolice, doplněná luštěninami, rajčaty, fenyklem, domácím celozrnným pečivem a pochopitelně ručně dělanou pastou. Typickým každodenním pokrmem je místní varianta italské polévky minestrone. Vzhledem k tradici pastevectví doplňuje stravu venkovanů také ovčí nebo kozí mléko a sýry.