Pochoutka císaře nebo lék na omrzlé uši
Stejně jako samotná chuť i historie knedlíčků dim sum je opředena mnoha tajemnými pověstmi. Ačkoli jsou dim sum nejčastěji spojovány s čínským městem Kanton, podle některých se tento recept poprvé objevil na stole císařské rodiny v severní Číně, odkud jej začali postupně přejímat movitější poddaní. Pro svoji různorodost se ale knedlíčky brzy staly natolik populárními, že se dostaly i do kuchyní obyčejných smrtelníků, a ty nejzábavnější pověsti hovoří dokonce o jednom čínském lékaři, který tímto pokrmem léčil omrzlé uši chudých pacientů.
Ať tak, či onak, recept na dim sum z Číny skrze obchodní stezky brzy doputoval do všech částí světa a stal se tak určitou spojnicí mezi několika různými kulturami. Podobné pokrmy se podávají v Nepálu, Rusku, na Ukrajině, v Polsku či v Tibetu, a ačkoli se pokaždé jmenují jinak, jejich základ je velmi podobný. Největší popularitu si ale stále udržují ve své rodné Číně, kde jsou často podávány spolu se silným čajem. Samotná konzumace knedlíčků je společenskou záležitostí, kdy si je stolující rozloží před sebe a pak společně ochutnávají.