Jahody si dnes sice můžete koupit od jara do zimy, ale těm českým se ani zdaleka nevyrovnají. Nejlíp totiž chutnají ještě teplé od slunečních paprsků a čerstvě utržené. Rozdíl v chuti i vůni je obrovský. Pravé české jahody zkrátka nesou zprávu, že do české kotliny přichází léto, a tak se na ně těšíme celý rok. Jejich sezóna začíná zrovna teď v červnu a k mání jsou pak celé léto.
Tip: Přepadla vás chuť na jahody, ale nechce se vám v parném počasí strávit v kuchyni ani minutu? Nechte si dovézt jahodové dobroty od Dáme jídlo až ke dveřím.
Z lesa až na královský dvůr
Lesní jahody jsou rozšířené po celém světě od počátku věků. Zmínky o nich se nacházejí mimo jiné v soupisech středověkých klášterních zahrad i ve spisech řeckého lékaře Hippokrata, který je oceňoval pro jejich léčivé účinky. Za jejich domestikaci ale vděčíme Francouzům. Tedy konkrétně králi Ludvíkovi XV., který byl proslulý láskou k jídlu a jenž se neustále dožadoval nových a nových dobrot na královském dvoře. A právě jeho dvorní zahradník Antoine Duchesne je považován za otce velkoplodých jahod. Muž, který neustále hledal nové cesty, jak svému panovníkovi přinést ze zahrady co největší delikatesu, zkusil jednoho dne zkřížit různé druhy lesních jahod. Za několik týdnů se na královském menu objevily velké jahody plné chuti a šťavnatosti. A tak vznikl jahodník velkoplodý.