Jak a kde pomoci? Tyto otázky jsme si kladli už na začátku jara, kdy přišla první vlna koronavirové epidemie. A protože lékaři, sestry a další zaměstnanci nemocnic stály od začátku v první linii, byli bez energie a času, rozhodli jsme pomoci právě jim.
Poměrně rychle se podařilo zorganizovat rozvoz jídel na nejvíce zatížená oddělení v českých nemocnicích. Darování jídla bylo zaměřeno na COVID oddělení a ARO, v této formě pomoci jsme pokračovali i ve druhé vlně epidemie.
V Praze bylo do projektu zapojeno 20 restaurací a v podzimní vlně se tu rozvezlo celkem 1170 porcí jídel. Vždy po celý jeden týden se dodávalo jídlo do těchto nemocnic:
- Záchranná služba Praha
- Všeobecná fakultní nemocnice
- Vojenská fakultní nemocnice Praha
- Fakultní nemocnice v Motole
- Thomayerova nemocnice
V ostatních regionech se do pomoci zapojilo 36 restaurací a rozvezlo se 1155 porcí jídel. Ve zbytku ČR putovalo jídlo konkétně do těchto nemocnic:
- Krajská nemocnice T. Bati, a. s.
- Fakultní nemocnice Hradec Králové
- Nemocnice Uherské Hradiště
- Nemocnice Pardubice
- Nemocnice České Budějovice
- Fakultní nemocnice Olomouc
- Fakultní nemocnice Plzeň
- Nemocnice Havířov
Cílem projektu bylo, co nejvíce usnadnit práci zdravotníků, kteří v období největšího náporu neměli čas na odpočinek nebo právě na přípravu jídla. Prostřednictvím tohoto projektu jsme chtěli vyjádřit i vděk za to, kolik toho v boji s koronavirem už obětovali. Vážíme si, že jsme mohli alespoň z části pomoci.