Víte, proč jsou klíčky vlastně tak zdravé? V okamžiku, kdy ze semínka začne růst výhonek, se uvnitř dějí divy. Zatímco se probouzí, startují v něm desítky procesů a celá fazolka se promění v obrovskou porci vitamínů, minerálů, bílkovin a již zmíněných enzymů.
Vypěstujte si doma klíčky mungo
Máte pocit, že vám chybí vitamíny? Vyměňte vitamínové doplňky stravy za arzenál mungo klíčků. Pochutnáte si a tělu navíc dopřejete pořádnou porci živin a energie. Přečtěte si, jak mungo fazole naklíčit i do jakých jídel se klíčky hodí.
Naklíčená vitamínová bomba
Už po pár hodinách klíčení v semínkách raketově roste obsah zdraví prospěšných látek, a to až o 200 %. Samozřejmě že co klíček, to jiný poměr živin. Klíčky mungo obsahují pořádnou porci vitamínů A a B, vápníku, hořčíku, chlorofylu nebo aminokyselin. Všechny tyto živiny společně podporují imunitní systém, metabolismus, odolnost vůči stresu i celkovou psychickou pohodu. Sečteno, podtrženo, klíčky jsou pro naše tělo superhrdinové. A to doslova. Navíc jsou lehce stravitelné a nezpůsobují nadýmání, během klíčení se totiž složité cukry rozštěpí na ty jednoduché.
Tip: Dopřejte si porci vitamínů bez práce a nechte si z Dáme jídlo dovézt váš oblíbený salát.
Jak na klíčky krok za krokem
- Fazolky propláchněte, dejte do nakličovací sklenice a zalijte je vodou až po okraj.
- Mungo nechte přes noc ve vodě nabobtnat, aby se probudily k životu a nastartovaly se v nich enzymatické procesy.
- Fazolky po 8 hodinách slijte a sklenici postavte proděravělým dnem vzhůru, třeba na odkapávač.
- V následujících dnech klíčky proplachujte vlažnou vodou alespoň dvakrát denně, aby nezačaly uhnívat
- Klíčení mungo fazolek trvá zhruba 3 až 5 dnů. V lednici vám pak vydrží čerstvé ještě několik dnů, nejlepší ale samozřejmě je sníst je co nejdříve.
Co potřebujete na domácí klíčení?
Na klíčení mungo fazolek si můžete pořídit speciální set sklenic, pro začátek si ale bohatě vystačíte s obyčejnou zavařovačkou s proděravělým víčkem.
Co dalšího klíčit?
Klíčky – to nejsou jen mungo fazolky. Klíčit se dá celá řada semínek a plodin. Důležité je, aby semínka byla určena ke klíčení, tedy v bio kvalitě a neošetřená pesticidy. Avšak pozor, některá semínka se klíčí stejně jako mungo ve sklenici, jiná potřebují speciální nakličovací misky. Ve sklenici vyrostou například hrách, rukola, chia, zelí nebo červená řepa.
Ať už budete klíčit cokoliv, semínka pěstujte mimo přímé sluneční světlo, ideálně v pološeru a při pokojové teplotě.
Naklíčený talíř
Co klíček, to jiná chuť. V podstatě však vždycky chutná víceméně stejně jako plodina, která z něj vyroste. Klíčky báječně chutnají v salátech, polévkách nebo jen tak na chlebu s máslem.