Cheesecake z kozího sýru s šalotkový chutney od Pavla Berkyho

Kozí sýr je delikatesa, která si jistě zaslouží naši pozornost. Hodí se do pomazánek, salátů, sendvičů, omelet i do sladkých pokrmů. Jaký recept z kozího sýru pro vás připravil všestranný Pavel Berky?

30. 06. 2024

Pavel
Berky

Se svou původní profesí módního návrháře slavil úspěchy po celém světě. Poté přesedlal k vaření a pro mnohé byl, díky svému citu pro dochucování a servírování, favoritem poslední řady soutěže MasterChef Česko. Nyní dokončuje…

O autorovi

„Kozí sýr miluji. Napadlo mě, že by mohl být skvělý pro přípravu slaného cheesecaku. A tak vznikl tento recept, o který bych se s vámi rád podělil! :)“

TIP: Co je chutney? Chutney (česky čatní, výslovnost: [čatný]) je hustá omáčka ze zeleniny či ovoce. Může být sladká, kyselá, pálivá – hlavně by měla být výrazná, jelikož pochází z chuťově výrazné indické kuchyně.

Recept na cheesecake z kozího sýru:

  • 200 g listového těsta
  • 600 g mandlové mouky
  • 150 g másla
  • 200 g čerstvého kozího sýra
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 plátek želatiny

Na šalotkové chutney:

  • 200 g šalotky (cca 5 ks)
  • 1 stroužek česneku
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 20 g másla
  • 120 ml bílého suchého vína
  • 50 ml pomerančového likéru (například Grand Marnier)
  • 1 polévková lžíce medu
  • 2 čajová lžička hnědého cukru
  • 25 ml vinného octa
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

Šalotkové chutney:

  • Šalotky oloupejte a nakrájejte na tenké nudličky.
  • V kastrolu rozehřejte máslo a přidejte nakrájenou šalotku. Přihoďte celý oloupaný stroužek česneku a 2 snítky rozmarýnu. Vše za občasného míchání restujte až do zhnědnutí šalotky.
  • Poté směs osolte, opepřete a přidejte pomerančový likér. Nechte jej zcela vyredukovat.
  • Do kastrolu přidejte med a bílé víno. Zamíchejte a nechte víno zredukovat na polovinu.
  • Poté přidejte do kastrolu vinný ocet a cukr. Zamíchejte a na mírném plameni nechte tekutinu zcela zredukovat.
  • Z kastrolu vyndejte snítky tymiánu a česnek a směs rozmixujte.

Cheesecake z kozího sýru:

  • Troubu si předehřejte na 175 stupňů.
  • Listové těsto rozválejte na plát o tloušťce 0,5 cm. Přendejte ho na plech s pečícím papírem a pečte ve vyhřáté troubě 12 až 15 minut. Mělo by chytnout zlatavou barvu. Po upečení těsto z trouby vyndejte a nechte zcela vychladnout.
  • Teplotu v troubě zvyšte na 190 stupňů.
  • Vychladlé listové těsto nalámejte do mixéru a rozmixujte na drobenku. Přidejte mandlovou mouku a za stálého mixování přidávejte na kousky nakrájené změklé máslo.
  • Směs rozetřete na plech vystlaný pečícím papírem a dejte znovu péct do trouby na zhruba 5 minut, aby povrch zezlátnul.
  • Upečené těsto z trouby vyndejte, nechte chvíli vychladnout a z ještě teplého těsta vykrojte pomocí kulatého vykrajovátka kolečka. Ty ale z pečícího papíru nesundávejte a nejdříve nechte úplně vychladnout. Poté je dejte alespoň na 30 minut do lednice.
  • Do misky se studenou vodou ponořte na 5 minut plátek želatiny, aby změkla.
  • Do kastrolu nalijte smetanu a přiveďte ji k varu. Poté ji z plotny odstavte.
  • Změklou želatinu vyždímejte a přidejte do horké smetany. Za stálého míchání na mírném plameni nechte želatinu rozpustit.
  • Do mísy od kuchyňského robota dejte kozí sýr, smetanu se želatinou a šlehejte až do důkladného propojení všech surovin.
  • Vzniklý krém přendejte do misky a dejte na minimálně 30 minut do lednice. Krém by měl získat tuhou konzistenci.

Servírování:

Na talíř položte kolečko těsta a pomocí cukrářského sáčku ho ozdobte krémem. Nahoru přidejte lžíci šalotkového chutney.

Objednám si něco na zub

„Cheesecake podávejte třeba s čerstvým salátkem. Já zvolil kombinaci polníčku a hroznového vína se zálivkou z olivového oleje a citronové šťávy. Na závěr můžete celý pokrm i zastrouhat kůrou z čerstvého citronu.“

Dobrou chuť!

Související články

Všechny články

Rychlé obědy bez masa na každý den v týdnu

Zdravě a lehce. Tímto heslem jsme se řídili při výběru těchto bezmasých receptů. Ať už jste vegetarián, dodržujete půst, nebo jen chcete svůj jídelníček odlehčit od masa, sestavili jsme pro vás obědové menu na každý den. Všechna jídla jsou plná vlákniny, vitamínů a zvládnete je udělat během chvilky.

Tofu 4× jinak aneb Odlehčete svému masovému jídelníčku

Přemýšlíte nad tím, jak odlehčit svému jídelníčku od masa? Vyzkoušejte naše recepty s tofu, které vás zasytí, dodá tělu potřebné živiny a navíc báječně chutná.

Houbová poradna: Kde houby hledat, jak poznat ty jedlé a jak je delikátně naložit?

Sběr hub je oblíbeným českým sportem, který praktikují jedinci i celé rodiny. Aby ne. Vždyť houby jsou labužnickým skvostem, bez kterého by se neobešla poctivá bramboračka, kulajda ani houbový guláš. Přečtěte si, co všechno byste o houbách měli vědět.

Neodolatelná hlíva ústřičná aneb 5 vege receptů i pro milovníky masa

Hlíva je v kuchyni všestrannou surovinou, která kraluje stovkám receptů. Báječně chutná pečená, vařená i restovaná. Je to zkrátka skvělá ingredience pro přípravu bezmasých jídel, která vás zasytí a na nichž si navíc náramně pochutnáte.

Další článek