„Kozí sýr miluji. Napadlo mě, že by mohl být skvělý pro přípravu slaného cheesecaku. A tak vznikl tento recept, o který bych se s vámi rád podělil! :)“
Kozí sýr je delikatesa, která si jistě zaslouží naši pozornost. Hodí se do pomazánek, salátů, sendvičů, omelet i do sladkých pokrmů. Jaký recept z kozího sýru pro vás připravil všestranný Pavel Berky?
TIP: Co je chutney? Chutney (česky čatní, výslovnost: [čatný]) je hustá omáčka ze zeleniny či ovoce. Může být sladká, kyselá, pálivá – hlavně by měla být výrazná, jelikož pochází z chuťově výrazné indické kuchyně.
Recept na cheesecake z kozího sýru:
- 200 g listového těsta
- 600 g mandlové mouky
- 150 g másla
- 200 g čerstvého kozího sýra
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 plátek želatiny
Na šalotkové chutney:
- 200 g šalotky (cca 5 ks)
- 1 stroužek česneku
- 2 snítky rozmarýnu
- 20 g másla
- 120 ml bílého suchého vína
- 50 ml pomerančového likéru (například Grand Marnier)
- 1 polévková lžíce medu
- 2 čajová lžička hnědého cukru
- 25 ml vinného octa
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
Šalotkové chutney:
- Šalotky oloupejte a nakrájejte na tenké nudličky.
- V kastrolu rozehřejte máslo a přidejte nakrájenou šalotku. Přihoďte celý oloupaný stroužek česneku a 2 snítky rozmarýnu. Vše za občasného míchání restujte až do zhnědnutí šalotky.
- Poté směs osolte, opepřete a přidejte pomerančový likér. Nechte jej zcela vyredukovat.
- Do kastrolu přidejte med a bílé víno. Zamíchejte a nechte víno zredukovat na polovinu.
- Poté přidejte do kastrolu vinný ocet a cukr. Zamíchejte a na mírném plameni nechte tekutinu zcela zredukovat.
- Z kastrolu vyndejte snítky tymiánu a česnek a směs rozmixujte.
Cheesecake z kozího sýru:
- Troubu si předehřejte na 175 stupňů.
- Listové těsto rozválejte na plát o tloušťce 0,5 cm. Přendejte ho na plech s pečícím papírem a pečte ve vyhřáté troubě 12 až 15 minut. Mělo by chytnout zlatavou barvu. Po upečení těsto z trouby vyndejte a nechte zcela vychladnout.
- Teplotu v troubě zvyšte na 190 stupňů.
- Vychladlé listové těsto nalámejte do mixéru a rozmixujte na drobenku. Přidejte mandlovou mouku a za stálého mixování přidávejte na kousky nakrájené změklé máslo.
- Směs rozetřete na plech vystlaný pečícím papírem a dejte znovu péct do trouby na zhruba 5 minut, aby povrch zezlátnul.
- Upečené těsto z trouby vyndejte, nechte chvíli vychladnout a z ještě teplého těsta vykrojte pomocí kulatého vykrajovátka kolečka. Ty ale z pečícího papíru nesundávejte a nejdříve nechte úplně vychladnout. Poté je dejte alespoň na 30 minut do lednice.
- Do misky se studenou vodou ponořte na 5 minut plátek želatiny, aby změkla.
- Do kastrolu nalijte smetanu a přiveďte ji k varu. Poté ji z plotny odstavte.
- Změklou želatinu vyždímejte a přidejte do horké smetany. Za stálého míchání na mírném plameni nechte želatinu rozpustit.
- Do mísy od kuchyňského robota dejte kozí sýr, smetanu se želatinou a šlehejte až do důkladného propojení všech surovin.
- Vzniklý krém přendejte do misky a dejte na minimálně 30 minut do lednice. Krém by měl získat tuhou konzistenci.
Servírování:
Na talíř položte kolečko těsta a pomocí cukrářského sáčku ho ozdobte krémem. Nahoru přidejte lžíci šalotkového chutney.
„Cheesecake podávejte třeba s čerstvým salátkem. Já zvolil kombinaci polníčku a hroznového vína se zálivkou z olivového oleje a citronové šťávy. Na závěr můžete celý pokrm i zastrouhat kůrou z čerstvého citronu.“
Dobrou chuť!