Aronii se někdy také říká temnoplodec nebo černý jeřáb. Je to keř s drobnými, ale nesmírně zdravými bobulemi. Plody rostou v hroznech a dozrávají v průběhu podzimu, kdy jsou listy zbarvené do červena a v obležení ptactva, které instinktivně ví, jak moc jsou bobule přínosné pro organismus.
Proč je černá jeřabina zdravá?
Plody aronie jsou doslova vitamínová bomba. Jako všechny bobule i tyto jsou plné vitamínů C, E, B i minerálů, jako jsou jód, železo či mangan. Výrazně tak přispívají k lepší imunitě, snížení cholesterolu a podporují zdravý metabolismus. Kombinace vitamínu C, rutinu a flavonoidu pak prokazatelně pomáhá zpevňovat cévní stěny.
Nejvíce ceněné jsou bobule pro svůj vysoký obsah tříslovin a antioxidantů s názvem antokyany. Ty působí proti volným radikálům v těle, jsou protizánětlivé a chrání náš imunitní systém. Zajímavé je, že černá jeřabina těchto antioxidantů obsahuje mnohonásobně více než ostatní plodiny. Díky tomu je samotná rostlina odolná vůči škůdcům nebo plísním, což je i důvod, proč natrhané plody vydrží v lednici i několik týdnů.
Tip: Dopřejte svému tělu na podzim porci zdravého relaxu navíc. Hoďte vaření za hlavu a nechte si od Dáme jídlo dovézt, na co máte zrovna chuť.
Tipy, jak zpracovat černé jeřabiny
Čerstvé plody aronie jsou trpkosladké. V podobě džemu, sirupu nebo likéru si na nich ale báječně pochutnáte a zároveň dopřejete tělu pořádnou porci vitamínů. Aronie obsahuje vysoké množství cukru i pektinu, což z ní dělá ideální surovinu pro zavařování na všechny způsoby. Máte-li doma sušičku ovoce, usušte si zásobu zdravých bobulí na zimu. Báječně doladí ovesné kaše i jogurty, přidat ji můžete klidně i do štrůdlu nebo ovocných koláčů.
Džem z aronie
Džem si můžete jen tak namazat na chleba, ale také podávat ke zvěřině nebo všude tam, kde máte rádi brusinky.
Ingredience:
- 2 kg plodů aronie
- 400 ml vody
- 1,2 kg cukru
- celou skořici
Postup:
- Plody aronie omyjte, vhoďte do kastrolu, přidejte skořici a zalijte vodou. Nechte mírně probublávat zhruba půl hodiny, poté přisypte cukr a za občasného míchání vařte dalších deset minut.
- Chcete-li mít džem bez kousků ovoce, tyčovým mixérem všechno rozmixujte dohladka. V opačném případě džem můžete po krátkém vaření hned přelít do čistých zavařovacích sklenic. Pořádně je zavíčkujte a nechte přes noc stát dnem vzhůru.
Připravte si z aronie sirup
Tenhle sirup si u vás doma zamilují i ti nejmenší. A na rozdíl od těch kupovaných v něm nenajdete žádná barviva nebo konzervanty.
Ingredience na 2 l sirupu:
- 2 kg bobulí aronie
- 8 citronů
- 3 kg cukru
Postup:
- Bobule omyjte a nechte 36 hodin louhovat ve 4 l vody se šťávou z citrusů.
- Po vylouhování směs přeceďte do hrnce a vymačkejte z ní všechnu zbývající šťávu z bobulí. V této fázi přidejte do studené šťávy cukr, čas od času vše promíchejte a jakmile uvidíte, že se cukr rozpustil, můžete šťávu přelít do čistých skleněných lahví.
- V chladu a tmě vám takto připravený sirup vydrží klidně i několik měsíců bez zavařování. Díky vysokému obsahu antioxidantů je totiž odolný vůči plísním.
Tip: Pokud máte rádi sirupy s kořením, chuť černé jeřabiny perfektně podtrhne badyán nebo skořice.
Recept na likér z aronie
Štamprle báječného likéru v zimě tělo nejen zahřeje, ale navíc mu dodá pořádnou porci vitamínů.
Ingredience
- 2 l vylisované šťávy z bobulí
- 1 kg cukru
- ½ l rumu
- 1 citron
Vylisovanou šťávu z černých bobulí nalijte do většího hrnce a přiveďte k varu, přimíchejte cukr a vařte čtvrt hodinky. Poté sundejte hrnec z plotny, přilijte rum, šťávu z jednoho citronu a přidejte skořici. Vše důkladně promíchejte, slijte do skleněných uzavíratelných lahví a skladujte v chladu. Likér potřebuje odležet alespoň 6 týdnů, ale samozřejmě čím déle, tím lépe.