Čekáte miminko? Přečtěte si, jaká strava je v těhotenství ideální

Doporučeními pro nastávající maminky se to na internetu, ale i v časopisech a diskusích mezi kamarádkami a příbuznými jen hemží. Pokud se tak těhotná žena chce dozvědět, co by měla či neměla, může být nakonec…

13. 04. 2020

Doporučeními pro nastávající maminky se to na internetu, ale i v časopisech a diskusích mezi kamarádkami a příbuznými jen hemží. Pokud se tak těhotná žena chce dozvědět, co by měla či neměla, může být nakonec ze všech informací, které si často protiřečí, akorát zmatená. Situace přitom není vůbec tak složitá.

Strava v těhotenství by měla být především zdravá a vyvážená. V ideálním případě by proto doporučení pro těhotné bylo jednoduché – jezte tak, jak jste zvyklé jíst doposud. Ne vždy je ale obsah jídelníčku před těhotenstvím ideální, proto si shrňme, co zdravá a vyvážená strava znamená a co by měla obsahovat:

  • vyvážený poměru tuků, sacharidů a bílkovin
  • přirozené, co nejméně průmyslově zpracovávané potraviny
  • pokud cukry, tak přirozené, nikoli v uměle doslazovaných potravinách
  • intuitivnost – vnímat hlad a nejíst “na chuť”
  • rozlišování zdravých a nezdravých tuků – dávat přednost těm zdravým (zdrojům nenasycených mastných kyselin, např. avokádu, ořechům, šetrně zpracovávaným rostlinným olejům, …)
  • dostatek nedoslazovaných tekutin (vody, bylinných čajů)
  • barevnost – čím barevnější talíř, tím více makro i mikroživin

Pokud se tímto způsobem stravujete, není důvod své zvyklosti v těhotenství měnit. Užitečné nicméně může být na toto období ještě o něco více snížit příjem sacharidů. To může působit jako prevence těhotenské cukrovky, a především pomoct s těhotenskými chutěmi, které jsou spojené právě se sacharidovými vlnami a nestabilní hladinou inzulinu. Sladkosti proto vynechte a pokud vás přepadne chuť na sladké, můžete ji uklidnit například kouskem vysokoprocentní hořké čokolády nebo ovoce. Produkty z bílé mouky nahraďte co nejvíce celozrnnými, ať už se jedná o chleba, různé placky či těstoviny.

Káva a povzbuzující nápoje

Mnoho zdrojů varuje před pitím kávy, čajů a příjmem jiných zdrojů kofeinu. Ve skutečnosti není třeba být v tomto ohledu nadměrně úzkostliví, i zde platí “všeho s mírou”. Kávu i čaj si tedy v těhotenství můžete také dopřát, měli byste se ale držet maximálně dvou šálků denně a kromě nich přijmout dostatečné množství čisté vody nebo čaje bez kofeinu, tedy různých bylinných čajů či rooibosu.

Co se týká bylin a koření, i zde se v případě přiměřené spotřeby není čeho bát, obzvlášť v sušené kupované formě. Je dobré ale byliny střídat a pít mírnější nálevy, s kořeněním jídel to nepřehánět. Před použitím konkrétních rostlin se seznamte s jejich účinky – těch, které nejsou obecně doporučované v těhotenství se vyvarujte, i když přímý vliv jednotlivých bylin na těhotenství není prokázaný konkrétními výzkumy na těhotných ženách. Mezi obecně nedoporučované byliny v těhotenství patří:

  • Aloe vera
  • Andělika lékařská
  • Anýz vonný
  • Heřmánek pravý
  • Komonice lékařská
  • Kontryhel obecný
  • Kopytník evropský
  • Lékořice lysá
  • Libeček lékařský
  • Petržel zahradní
  • Routa vonná Ruta
  • Řebříček obecný
  • Sporýš lékařský
  • Šalvěj lékařská
  • Vojtěška alfalfa

Většina uvedených bylin není vhodná v době těhotenství, protože stimuluje děložní svalstvo či pánevní dno, případně by mohla ve velkém množství přispívat k potratu.

Čemu se vyhnout a co doplňovat?

Jediné, čemu je doopravdy nutné se v těhotenství vyhýbat, je alkohol, a to i v malých dávkách, protože může způsobit předčasný potrat a narušit vývoj plodu, a syrové potraviny jako je tatarák nebo rybí sushi. Konzumujte pouze dobře tepelně upravená jídla a u všech potravin se zaměřte na jejich čerstvost a původ.

Pokud máte v důsledku těhotenství problémy s vyváženým stravováním nebo v případě specifické diety zvažte doplňky stravy obsahující železo, jód a omega-3 nenasycené kyseliny (v případě vegetariánů a veganů), kyselinu listovou a hořčík.

Pro nastávající maminky je důležité zejména to, aby poslouchaly svoje tělo, naučily se zpomalit a odpočívaly. Proto se nenuťte do činností, pokud se na ně zrovna necítíte, a nebojte se někdy si raději jídlo objednat než vyvářet a trávit hodiny v kuchyni.

Související články

Všechny články

Tipy, jak na nejlepší vánočku

Je vláčná, nadýchaná a chloubou každého vánočního stolu. Připravit takovou vánočku sice není jen tak, s našimi tipy to ale zvládnou i úplní začátečníci. 

Jak uvařit dokonalou rýži? Zn.: snadno a rychle

Umět uvařit rýži je tak trochu základ a zároveň umění. Abyste dosáhli dokonalé struktury i chuti, můžete si pořídit drahý rýžovar, nebo se naučit pár triků, které se postarají o to, že ji uvaříte kdekoli a kdykoli tak, že ji budete chtít jíst i samotnou.

Víkend plný dřiny

Víkend plný crossfitu, namakaných holek a pozitivní energie, to byl “jedu na výkon kemp” pořádaný Luckou Minářovou. A protože po cvičení bývá pořádný hlad, bylo Dáme jídlo u toho. Kemp odstartoval první srpnovou sobotu v gymu…

Jak na sladké dobroty bez cukru?

Rádi byste omezili cukr, ale nechce se vám oželet dobrý dezert? Péct jde i bez cukru, zvyknout si ale na přirozenou chuť potravin chce čas. Poradíme vám, jak by měl vypadat nízkosacharidový jídelníček a jak péct bez cukru, aby vaše dezerty vypadaly lákavě i chutnaly.

Další článek