Pokud jste v roli hostitele či hostitelky, začíná etiketa už výběrem podniku. Ten by měl odpovídat vašemu vztahu s osobou, s níž se máte setkat. Pokud ji neznáte osobně, restaurace by měla nabízet širokou škálu jídel, ze kterých si vybere například i vegetarián či vegan. Ideální je vsadit na podnik s mezinárodní kuchyní. Z takového menu si totiž obvykle vybere každý.
Jak zvládnout pracovní oběd na výbornou?
Do restaurace dorazte včas, na svého hosta počkejte a přivítejte ho. Oblečení volte podle příležitosti, nejde jen o to, abyste nevypadali zanedbaně, ale také abyste nebyli příliš přestrojení a neuvedli svého hosta tímto způsobem do rozpaků. Jídlo první nechte vybrat hosta a poté vybírejte vy sami. Žádat o změny pokrmů uvedených v jídelním lístku se považuje za neslušné, výjimkou jsou ale dietní omezení (například alergie na určité potraviny, vegetariánství a podobně). V takovém případě požádejte obsluhu, aby vám doporučila vhodný pokrm, který danou surovinu neobsahuje, nebo nabídla, že pokrm upraví. Dobře uděláte, pokud se vyhnete jídlům, u nichž víte, že byste se při jejich konzumaci zašpinili, tedy například hamburgery, špagety a podobně.
První rozpaky často přicházejí s ubrouskem. Přitom je to zcela jednoduché – pokud máte k dispozici látkový, rozložte si ho na klín a nebojte se ho během jídla používat. Papírový může klidně zůstat na stole vedle talíře. Nikdy však ubrousek nepatří do talíře, špinavý ho složte skvrnami dovnitř a položte opět vedle dojezeného jídla.
Zásady stolování v restauraci
Při jídle si dávejte pozor na ruce, neslušné je je schovávat pod stolem stejně jako jimi příliš šermovat na stole. Lokty držte u sebe a nikdy neopírejte předloktí a lokty o hranu stolu. U příborů už chybu jen tak někdo neudělá, ale opakování je matka moudrosti: Odebíráme je od vnějšího okraje talíře k vnitřnímu a držíme hřbetem ruky nahoru a prsty dolů. Pokud by se stalo, že by vám příbor či kus jídla upadl, nechte ho ležet na zemi a v případě příboru požádejte obsluhu o nový. Jsou také jídla, u kterých se příbor nepoužívá – například u pizzy ho nechte ležet. Pokud jíte těstoviny či dezert, nikdy nepoužívejte nůž.
Pokud si potřebujete dojít na toaletu, vysmrkat se, použít párátko nebo provést jiné podobné činnosti, slušně se omluvte a odejděte. Není třeba nic vysvětlovat. Pokud ale vás společník či společnice mluví o něčem důležitém nebo ještě jí, vydržte to a počkejte. Jakmile dojíte, zeptejte se hosta, jestli si dá kávu či dezert a v případě, že ano, požádejte rovnou obsluhu také o vyrovnání účtů, abyste se vyhnuli případnému čekání “na prázdno” a trapnému tichu. Účet vypořádejte diskrétně a bez komentářů a nezapomeňte na 5-10% dýško, a to i při platbě kartou.
Jak vidíte, stolování není žádná věda. Stačí vybrat tu správnou restauraci, vyvarovat se několika popsaným přešlapům a chovat se uvolněně. Tak si schůzku užijete vy i ostatní účastníci.