Burrito, nachos, quesadilla: Zažijte letní mexickou fiestu

Křupavé burrito, delikátní sýrové nachos nebo pikantní quesadila? Ať máte chuť na jakoukoliv dobrotu z mexické kuchyně, vždy je to trefa do černého. Obzvlášť pokud vyzkoušíte některý z našich receptů.

31. 05. 2022

Veronika
Hochmut

Verča má ráda 3 věci. Kávu, psaní a nohy v teple. A někde mezi tím se nachází i vášeň k vaření a především k ochutnávání nejrůznějších jídel.

O autorovi

Milujete zahradní party a velkolepé letní večírky? Co kdybyste letošní sezónu krapet okořenili o pár chilli papriček? Mexická kuchyně je v Česku čím dál více populární. A ještě aby ne – je hravá, plná barev a u svých hostů s ní jednoznačně zabodujete.

Mexická kuchyně

Kořeny mexické kuchyně sahají až do dob Aztéků. Její bohatství vycházelo ze surovin, které měli domorodci k dispozici. Těmi byly zejména fazole, kukuřice, rajčata, chilli papričky a kakao. Původní pokrmy se od těch současných velmi lišily, protože mexická kuchyně byla významně ovlivněna kolonizací. Ta Mexičanům přinesla na talíře obiloviny a také rýži.

Dnes patří mexická kuchyně mezi ty zdravější. Je plná zeleniny, svěžích chutí, masa, ale zároveň jí nechybí lehce exotický osten v podobě pikantního koření. Základem současné mexické kuchyně je maso, fazole a především zelenina. To vše v kombinaci s nejrůznějšími obilnými nebo kukuřičnými plackami.

Recept na mexickou quesadillu

  • 250 g kuřecích prsou
  • 100 g sterilované kukuřice
  • 4 tortilly
  • 1 větší červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 200 g čedaru
  • 1 lžička mleté sladké červené papriky
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1/2 lžičky drceného chilli
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • sůl
  • pepř

Postup:

Připravte si větší pánev a nalijte na ni olej. Ten nechte rozehřát a přidejte na kostičky nakrájená kuřecí prsa. Za stálého míchání je důkladně orestujte. Poté je osolte, opepřete, přisypte papriku, kmín a chilli.

K okořeněnému masu na pánvi přisypte na nudličky nakrájenou cibuli a na plátky nasekaný česnek. Oboje nechte rozvonět a poté přidejte kukuřici. Celou směs důkladně promíchejte a sundejte z plotny.

Polovinu každé tortilly poklaďte připravenou směsí, tu posypte strouhaným čedarem a přiklopte druhou, prázdnou půlkou tortilly. Vzniklou quesadillu vložte na pánev a nechte ji opékat přibližně 4 minuty z každé strany.

Recept na burrito

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 4 tortilly
  • 1 červená cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 200 g rajčat
  • 200 g červených sterilovaných fazolí
  • 100 g čedaru
  • čerstvý koriandr
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 3 lžičky mleté sladké červené papriky
  • 1 lžička sušeného chilli
  • sůl
  • pepř

Postup:

Na pánvi rozehřejte olej a přisypte do něj najemno nasekanou cibuli. Zlehka ji osmahněte a poté přidejte prolisovaný česnek a veškeré koření (kromě soli a pepře). Směs důkladně promíchejte a poté přidejte mleté hovězí. Kousky syrového masa od sebe vařečkou průběžně oddělujte a nechte je důkladně opéct. Na závěr přidejte fazole a na kostičky nakrájená rajčata, přiklopte pokličkou a směs vařte na mírném stupni přibližně 15 minut.

Mezitím si nasekejte koriandr a nastrouhejte čedar. Obojím zasypte masovou směs. Tu následně rozdělte do tortill, které ubalte do tvaru burrita. Připravte si zapékací misku a vyskládejte do ní všechny svinuté plněné tortilly. Pečte je v troubě na 200 stupňů zhruba 15 minut.

Recept na nachos

  • 400 g kuřecích prsou
  • 1 větších pytlík nachos
  • 2 rajčata
  • 1 červená cibule
  • 200 g čedaru
  • 1 jarní cibulka
  • 2 papričky jalapeňos

Postup:

Připravte si zapékací misku. Nalijte do ní trochu vody a přidejte kuřecí prsa. Zapékací misku seshora přiklopte a maso v ní nechte péct přibližně 35 minut na 200 stupňů. Hotové kuřecí naporcujte vidličkou tak, aby mělo podobu trhaného masa.

Do další zapékací mísy vysypte 1/3 pytlíku nachos, poté přidejte trhané kuřecí maso, trochu pokrájených rajčat, červené cibule a sýra. Stejným způsobem vytvořte druhou a třetí vrstvu. Připravené nachos vložte do trouby a pečte na 200 stupňů přibližně 15 minut. Hotovou chuťovku podávejte s čerstvou salsou a guacamole.

Které jídlo z mexické kuchyně vám učarovalo nejvíc? Připravte jich na večírek hned několik a užijte si pravou mexickou fiestu!

Související články

Všechny články

Poke bowl: Recept na oblíbený havajský pokrm

Hravá havajská miska plná chutí a barev. Tak by šla ve stručnosti popsat poke bowl, kterou si oblíbil celý svět. A že k tomu má pádný důvod. Zdravější a lahodnější jídlo pravděpodobně jen tak nenajdete. Jak si připravit poke bowl v domácích podmínkách?

Za dobrým jídlem s Alishou, aneb Valentýn v Brně

To, že láska prochází žaludkem se nedá popřít a je to dokonce vědecky dokázáno. A protože se blíží Valentýn, svátek všech zamilovaných, tak co překvapit svoji drahou polovičku právě jídlem?

Kysané zelí: Staročeská superpotravina

Kysané zelí je šťavnaté, křupavé, slané a kořeněné tak akorát. Ale to kupované kysané zelí se tomu domácímu ani zdaleka nevyrovná. Přečtěte si, jak na domácí kvašení, a připravte si tuhle vitamínovou bombu doma.

Velký článek o pivu aneb Poznejte tajemství zlatavého národního pokladu

Pokud něco charakterizuje horké slunečné dny, pak je to orosený půlllitr pořádně vychlazeného piva. Pojďte se spolu s námi podívat na jednotlivé druhy piva, jejich složení a stupňovitost.

Další článek