Nejlepší svačina, oběd, večeře, ale i snídaně – to je burrito. Tohle jídlo vás nikdy neomrzí – a pokud ano, stačí se trochu inspirovat! Pokud byste právě uvítali nějaký čerstvý nápad, máme pro vás 3 burrito recepty, které vás zaručeně budou bavit.
Burrito bowl
Kdo říká, že burrito musí být jen plněná tortilla? Tzv. burrito bowl je skvělou obměnou, pokud si chcete dát odlehčené burrito bez pšeničné placky a nechce se vám plnit a rolovat.
Na základní burrito bowl budete potřebovat:
- ½ balení tofu či maso podle chuti
- 1 plechovku černých nebo červených fazolí
- 1 menší plechovku kukuřice
- 1 hrnek uvařené rýže
- Hrst zralých cherry rajčátek
- ½ červené cibule
- 1 chilli paprička
- hrst čerstvého koriandru
Avokádový dressing:
- 1 zralé avokádo
- ⅓ hrnku zakysané smetany
- 1 lžíce limetkové šťávy
- ½ lžičky mletého chilli
- sůl a pepř k dochucení
Příprava burrito bowl je jednoduchá. Tofu či maso opečte tak, jak ho máte rádi. Uvařené fazole nebo fazole z plechovky rozmačkejte v misce vidličkou, osolte a všechny ingredience vyskládejte do misky. Tento základ doplňte dle chuti – skvěle se do burrito bowl hodí pečené batáty či květák, směs oživte také něčím kyselým, třeba kimchi nebo nakládanou červenou cibulí.
Burrito bowl se neobejde bez dobrého dressingu. Avokádový je jedním z těch tradičních – avokádo rozmačkejte vidličkou, přidejte zakysanou smetanu, šťávu z limetky, chilli a dochuťte solí a pepřem. Pro tekutější dressing přidejte trochu mléka.
Až vás avokádový dressing omrzí, můžete avokádo nakrájet na plátky a přidat do základu misky, zatímco dressing bude například ze sezamové pasty tahini.
Snídaňové burrito
Buritto je skvělou snídaní na víkend nebo jako součást brunche. Díky své variabilitě do něj dostanete přesně to, na co máte chuť, a zajistí vám energii na celé dopoledne.
Na snídaňové burrito si připravte:
- Tortillu
- 3 vejce
- 5 cherry rajčátek (nebo 1 velké)
- ½ plechovky fazolí v rajčatové omáčce
- 4 kousky kuřecího masa nebo tempehu
- ½ avokáda
- 50 g sýru dle chuti (ideální je cheddar či parmazán)
- Hrst čerstvých špenátových listů
- Několik lístků koriandru
Tortillu si rozložte na talíř, rozehřejte si pánev a připravte si francouzskou omeletu nebo míchaná vejce. Důležité je, aby si zachovala krémovou konzistenci. Oheň vypněte a vajíčka posypte strouhaným sýrem. Jakmile se rozpustí, přesuňte je na tortillu. Na vajíčka položte špenát, na něj fazole, maso či tempeh opečte podle chuti a přidejte do tortilly. Nakonec doplňte o plátky avokáda, nasekaná rajčátka, koriandr a zákápněte šťávou z citronu. Tortillu zabalte a nechte ještě prohřát na pánvi, případně zapečte v kontaktním grilu.
Tip: Pokud vás neláká představa rána stráveného u kuchyňské linky, naplňte si burrito už večer, zabalte do alobalu a uložte do lednice. Ráno jej stačí vyndat a opéct.
Burrito v salátovém listu
Ať už máte intoleranci na lepek nebo chcete zkrátka zkusit něco nového, burrito srolované v salátovém listu místo tortilly je to pravé!
Na tento burrito recept potřebujete:
- 1 lžíci oleje
- 110 g mletého hovězího masa
- ½ lžičky mletého chilli
- 1 stroužek česneku
- ½ lžičky mletého kmínu
- sůl a pepř
- strouhaný sýr podle chuti
- 1 velký salátový list (nejlepší je k tomuto účelu kapusta kadeřavá)
- 5 cherry rajčátek
- ¼ plechovky černých fazolí
- ¼ velké plechovky kukuřice
- ½ avokáda
- Několik lístků koriandru
- Šťávu z jedné čtvrtky limetky
Mleté maso opečte na lžíci oleje. Přidejte koření a promíchejte. Osolte, opepřete, ještě jednou zamíchejte a navrch masa poklaďte nastrouhaný sýr. Oheň můžete vypnout, sýr se rozteče vlivem zbytkového tepla.
Na velké krájecí prkénko si připravte salátový list a do jednotlivých řad na něj vyskládejte všechny suroviny. Zakápněte limetkovou šťávou, ukrojte tuhý konec listu, má-li nějaký, a zabalte jako klasické burrito.