Burgery, jak je neznáte

Burgery jsou skvělé hned z několika důvodů: zachrání vás vždy, když máte naspěch, jsou skvělým společenským jídlem, a především nikdy neomrzí, protože se dají do nekonečna obměňovat. Potřebujete inspiraci? Připravili jsme si pro vás dva recepty na jeden originální burger s masem a jeden vegetariánský.

21. 06. 2019

Kam
v
Praze

Kačka a Terka - nejlepší kamarádky, které v září roku 2017 založily projekt @kamvpraze, sloužící jako kapesní průvodce pražskými kavárnami, bistry a restauracemi.

O autorovi

Naše burgerové recepty pro vás mohou být dobrým odrazovým můstkem pro zkoušení vlastních kombinací a postupů a v inspiraci, že ne vždy je maso nutnou součástí dobrého burgeru. Vyzkoušejte, jestli vám víc vyhovuje burger připravovaný na pánvi nebo burger z trouby a jestli máte raději majonézové dresinky nebo dresing na bázi zeleniny.

Tipy, jak připravit nejlepší burger

  • U masového burgeru nikdy nešetřete na mase. Vybírejte kvalitní od řezníka, u kterého znáte složení, nikdy ne mražené.
  • Pokud možno, používejte domácí máslové briošky, upéct je není nic složitého, poradí vám i Google.
  • Cibulku uzemněte – nechte ji před plněním lehce zkaramelizovat na pánvi.
  • Nebojte se experimentovat a zkuste burger vždy doplnit o jednu netradiční ingredienci – například kimchi. Kyselé přísady jsou obecně skvělé pro oživení a vyvážení chutí.

Burger s kimchi

Vyzkoušejte americkou klasiku s korejským národním salátem. Kimchi dodá burgeru pořádnou porci chutí navíc.

Ingredience

  • 1/2 hrnku majonézy
  • 2 lžíce korejské chilli pasty gochujang
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 2 burgerové bulky
  • hrst salátových listů dle chuti
  • 2 připravená masa na burger

Postup

Smíchejte majonézu s chilli pastou a nechte v chladu odstát. Mezitím na pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje a osmahněte na ní kimchi, aby lehce zhnědlo a zkřehlo a přesuňte do misky. Briošky rozpulte a z vnitřní strany opečte. Jakmile jsou křupavé, začněte s vrstvením!

Řepový burger s americkou majonézou chipotle

Základem báječného burgeru nemusí být vždycky jen maso. Vyzkoušejte tuhle delikátní vege verzi, ve které si na maso ani nevzpomenete.

Ingredience na burger

  • 200 g uvařené červené řepy
  • 200 g feta sýru
  • 3 jarní cibulky
  • 2 lžíce nasekaného kopru
  • 100 g strouhanky
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžička harrisy
  • 2 vejce

Ingredience na dip

  • 3/4 hrnku kešu ořechů
  • 1/2 hrnku vody
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1/4 lžičky soli
  • 1-2 lžičky javorového sirupu nebo jiného tekutého sladidla
  • 2-3 chipotle adobo papričky
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1/2 lžičky uzené papriky

Postup

Řepu nastrouhejte do mísy a přidejte všechny ostatní suroviny. Důkladně promíchejte a upravte konzistenci podle toho, jak budete burgery opékat – na pánvi a v troubě nemusí být tak pevné, na gril možná budete potřebovat přidat trochu více strouhanky.

Přípravu dressingu začněte namočením kešu ořechů do vroucí vody, nechte hodinu odstát. Poté přesuňte do výkonného mixéru, přidejte zbylé suroviny a rozmixujte na jemnou omáčku. Podle chuti dolaďte – pro větší pálivost přidejte papričky, pro jemnější a řidší konzistenci vodu a olej a tak dále.

Jakmile máte hotovou omáčku, nechte ji odstát a mezitím si opečte burgery a briošky. Plňte dle chuti, nezapomeňte na zeleninu, sýr, něco kyselejšího a ostřejšího, zalijte omáčkou, přiklopte a nechte si chutnat!

čokoládový burger

Čokoládový burger podle My Cooking Diary

Zní vám to jako ne úplně lákavá kombinace? Nenechte se oklamata zažitými stereotypy, jakmile jednou čokoládový burger vyzkoušíte, zamilujete si ho vy. Jedná se o skvělý a zábavný dezert na víkendovou grilovačku i dětskou party.

Jak jíst burger?

Může se to zdát jako banální otázka, je na ní ale celá řada odpovědí. Jedno je ale jisté – burger se jí zásadně rukama. Proto si jeho přípravu a konzumaci nechte na party, večeři s přáteli nebo rodinné setkání, spíše než na pracovní oběd.

Nejlepší přílohy k burgeru

Co k burgeru? Klasikou jsou bramborové hranolky nebo americké brambory. Pokud chcete jídlo odlehčit, připravte k němu zeleninový salát. Originální variantou přílohy jsou batátové, mrkvové či celerové hranolky nebo chipsy z kadeřávku a řepy.

Jídlo by i v tomto případě mělo být vyvážené, proto u masové či sýrové (a tedy tučnější) varianty volíme spíš lehčí přílohu, zatímco naopak k lehčímu burgeru to můžou být klidně americké brambory či hranolky. Kromě přílohy můžete jídlo oživit také o pickles nebo kimchi, zkrátka nějakou variantou nakládané zeleniny, která pokrmu dodá ten správný říz.

Na burgeru si nejvíc pochutnáte, když ho budete sdílet s přáteli nebo širokou rodinou. Na stůl můžete rozmístit jednotlivé ingredience a nechat každého, ať si svůj burger naplní tak, jak chce. A pokud nestíháte, objednejte si burgery podle svého gusta na Dáme jídlo.

Související články

Všechny články

4 veganské dezerty, které vás dostanou

Od snadných dezertů, když vás honí mlsná, po sofistikované zákusky, kterými ohromíte. Máme pro vás veganské dezerty, u kterých nikdo neuhádne, že jsou připravené ze surovin čistě rostlinného původu. Ať už jste vegani nebo jen chcete být na jaře fit, tyhle zdravé sladké zákusky si zamilujete.

Podzim v Brně

Krásné babí léto je za námi a teď už nás čeká ten pravý sychravý podzim. Přesto jsem se rozhodla nepropadat depresím a podívat se na to z té lepší stránky. Teď totiž nastal…

Cítíte se unavení a bez energie? Možná máte nedostatek železa

Minerály hrají v našem těle stejně důležitou roli jako vitamíny. Železo je důležité zejména pro krvetvorbu, dobré okysličování těla, nastartování enzymatických procesů a správnou funkci svalů. Jeho nedostatek pak často způsobuje silnou únavu, fyzickou slabost nebo zhoršenou kvalitu kůže a její bledost. Chudokrevnost neboli anémie je dnes jedním z nejčastějších výživových nedostatků.

5 ultra zdravých receptů z červené řepy

Červená řepa je základním kamenem podzimní i zimní kuchyně – její benefity ale můžete využít během celého roku. Báječně chutná naslano i nasladko. A zatímco ve starověku lidé jedli pouze její mladé listy, my jsme se řepu naučili zužitkovat celou – v salátech, sendvičích, koláčích i polévkách.

Další článek