Burger nebo steak: Vymazlené pochoutky na letní grilování

Není nad grilovačku za vlahých letních večerů. Chcete se letos opravdu vytáhnout? Máme pro vás tipy, ze kterých půjdou všichni zúčastnění do kolen!

24. 07. 2022

Jana
Brücknerová

Pro Janu je jídlo nekonečnou studnicí inspirace. Každodenní poznávání nových chutí, vůní a kombinací vnímá jako příjemné zpestření smyslů, ale i možnost, jak se dozvědět co nejvíce o kvalitě a původu surovin či kulturních zvyklostí…

O autorovi

Letní grilovačka představuje perfektní příležitost, jak se s rodinou či přáteli sejít, strávit příjemný večer a ještě u toho naplno předvést svůj kulinářský um. Grilování totiž nemusí být jen o klobásách s hořčicí – tato specifická tepelná úprava nabízí mnoho nejrůznějších možností. Ať už hostíte vegetariány, nebo zapřisáhlé masožravce, můžete připravit menu, na které budou všichni ještě dlouhou dobu vzpomínat.

Tip: Chystáte se grilovat, ale lednice zeje prázdnotou? Žádný strach. Stačí vše objednat na Dáme market a zahradní hostina může začít.

Základem je rozmanitost

Zdravotní aspekt grilování může být lehce kontroverzní, pokud k němu ale přistoupíte zodpovědně, jednoduše dokážete připravit velmi lehké, zdravé a nutričně vyvážené menu, které se navíc přímo rozplyne na jazyku a potěší i oko strávníků. Na grilu se může kromě masa objevit například i hermelín s čerstvými bylinkami, plněné žampiony, halloumi nebo chřest obalený ve slanině. Prostřený stůl pak doplní čerstvé barevné saláty, omáčky a dipy všeho druhu a svěží alkoholické i nealkoholické drinky.

Přinášíme vám naše oblíbené tipy na osvědčené grilované pochoutky, které nezklamou.

Nezapomenutelný burger

Domácí burger je geniální volbou. Kromě báječné chuti, vůně a vizuálního zážitku totiž nabízí tisíc možností, jak ho připravit. Základem je kvalitní mleté hovězí maso, které lze v případě vegetariánské verze snadno nahradit alternativou v podobě grilovaného tofu, halloumi nebo zeleninového karbanátku. Pokud se chcete opravdu vytáhnout, připravte si den předem křupavé domácí bulky na burger, které pak pouze jemně opečete nad ohněm. Dále už se meze vaší fantazii opravdu nekladou – můžete se vydat klasickou cestou se zeleninou, majonézovým dipem a plátkem sýra, ovšem odvážlivci mohou vyzkoušet i karamelizovanou cibulku, chilli dip nebo jalapeňos.

Griluji jako o život

Recept na grilovaný burger

  • 800 g mletého hovězího masa
  • hrst posekaného čerstvého tymiánu
  • lžíce worcestrové omáčky
  • lžíce hořčice
  • půl lžičky pepře
  • půl lžičky soli
  • 2 hrsti rukoly
  • 1 červená cibule
  • 3 zralá rajčata
  • bulky (domácí nebo kupované)
  • na dip:
  • 1 lžíce majonézy
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • špetka pepře
  • špetka soli
  • půl hrsti nasekaných bylinek (bazalka, libeček nebo pažitka)
  • trochu chilli omáčky

Postup

Kvalitní, čerstvě namleté maso dejte do nerezové mísy. Přidejte hořčici, sůl, pepř, worcestrovou omáčku a důkladně promíchejte. Nebojte se přiložit ruku k dílu a z masové směsi dlaněmi vytvarujte 4 stejně velké placky. Ty položte na rozpálený rošt a grilujte dozlatova zhruba 5 minut. Maso by vevnitř mělo zůstat lehce růžové.

Během grilování si připravte ostatní ingredience. Rajčata a cibuli nakrájejte na tenoučké plátky a z majonézy, zakysané smetany, nasekaných bylinek a chilli omáčky vymíchejte dip, který dochuťte pepřem a solí.

Když je maso téměř hotové, dejte na gril rozehřát bulky. Pak už jen stačí všechny ingredience zkompletovat, doprostřed burgeru zapíchnout párátko pro snadnější konzumaci a můžete podávat.

Jak na vegetariánský burger?

Jak jsme již zmínili, pochoutku v burger stylu si mohou vychutnat i býložravci. Zeleninový karbanátek je šťavnatý, lehký a velmi chutný. Jak na něj?

Recept na vegetariánský burger

  • 2 mrkve
  • 1 velká červená řepa
  • 1 petržel
  • 1 vejce
  • sůl a pepř na dochucení

Postup

Všechnu zeleninu nastrouhejte nadrobno. Nechte chvíli odstát a rukama vymačkejte přebytečnou tekutinu, která se ze zeleniny uvolní. Osolte, opepřete a důkladně promíchejte s vajíčkem. Ručně tvarujte placky, které nechte ideálně na mírnějším ohni několik minut propékat. Pak postupujte stejně jako u klasického burgeru –zkombinujte se zeleninou, přidejte dip, vše vložte do propečené bulky a jde se jíst.

Zeleninový salát je zkrátka potřeba

Takto skvěle dotažený burger si zaslouží zeleninovou přílohu, která ho nejen výborně chuťově doladí, ale také vybalancuje škodlivé látky, které při grilování mohou vzniknout. Pokud grilujete na zahradě, vydejte se omrknout záhonky a použijte vše, co na nich najdete. Ať už zvolíte jakoukoli zeleninu, podstatné je důkladné zalití olivovým olejem, který v ní aktivuje zdraví prospěšné látky a večerní grilování rázem promění ve zdravou, výživnou večeři.

Recept na ředkvičkový salát

  • hrst loupaných vlašských ořechů
  • větší svazek ředkviček
  • šťáva z poloviny citronu
  • hrst čerstvé máty
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 hrsti polníčku
  • sůl a pepř na dochucení

Postup

Připravte si větší čistou mísu, ve které salát namícháte. Ředkvičky nakrájejte na čtvrtky nebo na plátky, jak je komu po chuti. K ředkvičkám přidejte na menší kousky natrhaný polníček, lístky čerstvé máty a na menší kousky nasekané ořechy. Zakápněte šťávou z citronu, přelijte olivovým olejem a dochuťte solí a pepřem. Dokonalost sama.

Tak rozpalte gril, pozvěte všechny své blízké a užijte si letního grilování pod širým nebem!

Související články

Všechny články

Hot dog: Street food, který vládne světu

Hot dog není jen obyčejný párek v rohlíku, který si dáte ve stánku na nádraží. Je to jídlo, které má tisíce podob, chutí i vůní. A které miluje celý svět. A pokud v kuchyni rádi experimentujete, párek v rohlíku vás bavit jen tak nepřestane. Inspirujte se našimi tipy, jak připravit ten nejlepší domácí hot dog.

Brambory, česnek a majoránka aneb Recept na křupavé domácí bramboráky

Bramboráky jsou oblíbenou dobrotou, kterou hravě uvaříte během několika minut. Nevěříte? Pak mrkněte na naše recepty!

Comfort food aneb Pokrmy, které vás dovedou povznést

Ve chvílích stresu, smutku či nepohody toužíme po výrazných, rychlých a kalorických pokrmech. Proč tomu tak je a jakou alternativou tuto chuť uspokojit?

Svíčková Wellington: Jak na ni krok za krokem

Svíčková Wellington patří ke královským disciplínám kulinářství. Staňte se opravdovými profíky a připravte si doma tento oblíbený pokrm vévody z Wellingtonu.

Další článek