Bramborový salát 4× jinak

Bramborový salát je neodmyslitelnou klasikou na štědrovečerní tabuli. Co to ale letos zkusit trochu jinak a připravit jeho odvážnější, lehčí a méně kalorickou variantu?

20. 12. 2021

Jana
Brücknerová

Pro Janu je jídlo nekonečnou studnicí inspirace. Každodenní poznávání nových chutí, vůní a kombinací vnímá jako příjemné zpestření smyslů, ale i možnost, jak se dozvědět co nejvíce o kvalitě a původu surovin či kulturních zvyklostí…

O autorovi

Bramborový salát v Česku natolik zdomácněl, že ho mnozí považují za typickou českou tradici. Jeho kořeny ale v tuzemsku nehledejte. Jak vlastně vznikl tento božský pokrm není zcela jasné, nicméně za původního autora bramborového salátu lze pravděpodobně považovat ruského šéfkuchaře Luciena Oliviera, který ho v polovině 19. století servíroval ve své vyhlášené moskevské restauraci. Ovšem pozor, Lucien si potrpěl na ty nejhonosnější ingredience a místo mrkve a hrášku byl součástí jeho salátu kaviár, raci a křepelky.

Tip: Chystáte se na přípravu skvělého domácího bramborového salátu? Nakupte všechny ingredience na Dáme market.

V českých zemích se bramborový salát objevil na štědrovečerním stole až v roce 1924, chyběla v něm ale kořenová zelenina a majonéza. Dnešní podobu získal až postupem času, kdy se recept upravoval dle chutí jednotlivých kuchařů. Tak vidíte, nemusíte se bát nechat klasiku tentokrát stranou a trochu experimentovat. Připravili jsme pro vás výběr těch nejlepších evropských receptů na bramborový salát. Štědrovečerní osazenstvo bude koukat!

Mám na něco chuť

Vídeňský bramborový salát

Vídeňský salát patří mezi méně kalorické sourozence našeho typického salátu s majonézou. Místo ní v něm najdete pouze cibulku, okurku a vývar, který ho skvěle dochutí. Jídlo je to lehké a ke smaženému kapru či řízkům ideální volba.

Recept na vídeňský salát

  • 1 kg salátových brambor
  • 3 jarní cibulky
  • 8 menších nakládaných okurek
  • 2 lžíce jablečného či vinného octa
  • 4 lžíce oleje
  • 300 ml silného vývaru (ideálně hovězího, ale můžete ho nahradit i zeleninovým)
  • sůl na dochucení
  • lístky polníčku na servírování

Postup

  • Nejprve si dejte vařit brambory, a to ve slupce a ideálně v páře – tak brambory neztratí nic ze své skvělé zemité chuti. Zatímco se brambory vaří, připravte si zálivku. Do větší mísy nalijte ocet, olej, přisypte asi lžičku soli a přilijte horký vývar.
  • Vše promíchejte a ochutnejte, zda je zálivka dostatečně slaná, aby brambory správně dochutila. Popřípadě přidejte trochu soli.
  • Uvařené brambory ještě horké oloupejte. Hned po oloupání je nakrájejte nožem či kráječem na plátky a rovnou je přidejte k teplé zálivce.
  • Nakonec vše velmi opatrně promíchejte, přihoďte na plátky nakrájenou zeleninu a v případě potřeby dochuťte.
  • Téměř všechna tekutina ze zálivky by se měla vsáknout do brambor a z té zbylé by se díky škrobu v bramborách měla vytvořit krémová omáčka.
  • Naservírovaný salát dozdobte lístky čerstvého polníčku.

Honí mě mlsná

OBJEDNÁVÁM

Italský bramborový salát

Ti Italové si ale umějí užívat života! To se pozná už na jejich bramborovém salátu, který na rozdíl od většiny dalších evropských variant hraje všemi barvami. Je svěží a hodí se tak nejen k vánočnímu menu. Zajímavé je, že se jedná o smaženou přílohu, na tento způsob přípravy totiž v Itálii příliš často nenarazíte. A právě kvůli smažení se hodí spíše k pečenému kapru. Uvidíte ale, že tento barevný výbuch na štědrovečerním talíři opravdu zazáří.

Recept na italský bramborový salát

  • ½ kg brambor
  • 4 rajčata
  • 1 červená paprika
  • 1 lilek
  • 1 střední cuketa
  • pár lístků čerstvé bazalky
  • olivový olej na smažení

Večeře až ke dveřím

OBJEDNÁVÁM

Postup

  • Připravte si větší pánev, na které budete postupně vše smažit. Veškerou zeleninu nakrájejte na drobné kostičky.
  • Rozpalte pánev, nalijte na ni olivový olej a postupně smažte lilek, následně přidejte cuketu, papriku a naposled rajčata, která by měla zůstat téměř čerstvá. Zeleninovou směs stáhněte z plotny, dejte do misky a pánev utřete papírovým ubrouskem.
  • Následně ji znovu rozpalte, přidejte olej a osmažte na něm na kostičky nakrájené brambory. Nakonec je promíchejte s připravenou zeleninou, přidejte nasekanou bazalku, posolte a máte hotovo.

Mám na něco chuť

Francouzský bramborový salát

Francouzský salát je ingrediencemi i zpracováním lehce podobný tomu vídeňskému, ukrývá však jednu poněkud nečekanou přísadu – cukr. Ten spolu s octem a horkým vývarem vytvoří unikátní zálivku, kterou brambory bezezbytku vsáknou. Než se pustíte do loupání brambor, můžete je trochu vychladit, ovšem měly by zůstat alespoň teplé, protože jinak zálivku dostatečně nenasají.

Recept na francouzský bramborový salát

  • ½ kg salátových brambor
  • 4 lžíce kvasného nebo vinného octa
  • 4 lžíce silného hovězího nebo zeleninového vývaru
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 malé šalotky
  • sůl, pepř, bílý pepř a trocha cukru krystal na dochucení
  • trocha pažitky a pár lístků čerstvého tymiánu
  • Trocha hořčice a kapary na dochucení (nemusí být)

Postup

  • Neoloupané brambory umyjte a v páře je uvařte doměkka. Nechte je chvíli stydnout a oloupejte je. Poté je pokrájejte na tenké plátky a ještě teplé je osolte a lehce pocukrujte.
  • Do mísy k bramborám přidejte najemno nakrájenou šalotku, zalijte je teplým vývarem, octem a olejem a zlehka promíchejte.
  • Zakryjte pokličkou a nechte chvíli odpočinout, aby brambory dostatečně nasákly zálivku.
  • Následně dochuťte pepřem, přidejte lístky tymiánu a nasekanou pažitku, a pokud se vám salát zdá trochu mdlý, můžete do něj přidat trošku hořčice nebo nasekané kapary.

Tip: Pokud se Vám salát nechce připravovat, nechte si ho dovést z nejlepších restaurací na Dáme jídlo.

Bavorský bramborový salát

Takto připravený salát vám naservírují snad v každé správné bavorské restauraci. Ačkoli by se dalo předpokládat, že bude hodně podobný tomu českému, Němci si dopřávají o něco méně kalorickou verzi. Jejich salát postrádá majonézu, najdete v něm ale například salátovou okurku, nasekaný kopr nebo drcený kmín. Díky zeleninovému vývaru, kterým se brambory zalijí, je salát krásně vláčný a zároveň poměrně dietní. Zkrátka taková lehčí varianta naší klasiky.

Recept na bavorský bramborový salát

  • 1 kg salátových brambor
  • 1 menší salátová okurka
  • 4 šalotky
  • 200 ml silného zeleninového vývaru
  • 4 lžíce vinného octa
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • snítka čerstvého kopru
  • ½ lžičky drceného kmínu
  • ½ lžičky mletého pepře
  • sůl na dochucení

Postup

  • Brambory uvařené ve slupce nechte zchladnout, oloupejte je a nakrájejte na kolečka.
  • Okurku také oloupejte, nakrájejte na tenoučká kolečka, cibuli pak na drobné klínky.
  • Vše smíchejte ve větší misce, zalijte octem a olejem, posypte najemno nasekaným koprem, kořením a solí, zalijte horkým zeleninovým vývarem a lehce zamíchejte.
  • Před podáváním nechte alespoň hodinu odležet v lednici.

Související články

Všechny články

Brambory: Lahodný zázrak kuchyně, jehož využití nezná hranic

Brambory jsou pro někoho nudnou přílohou, jiný je dokáže využít pro recepty na celý týden. Do kterého týmu patříte vy?

Domácí zlatavé bulky na burger

Domácí burgery nezklamou na žádné párty, jejich příprava se ale nesmí podcenit. Upečte si vlastní bulky a podávejte pokrm, na který budou vaši přátelé ještě dlouho vzpomínat.

Coleslaw: Recept na nejslavnější zelný salát

Mohlo by se zdát, že coleslaw je docela obyčejný salát. Recept na něj je sice jednoduchý, ale i v tomto případě platí, že čím více péče pokrmu věnujete, tím větší pochvalu u stolu sklidíte. Jak si připravit dokonalý coleslaw v domácích podmínkách?

Zdravá večeře? Připravte zeleninové bramboráky!

Bramboráky se zeleninou jsou jednoduché na přípravu a báječně v nich zužitkujete zbytky zeleniny. Batáty, cukety, dýně nebo mrkev nabízejí desítky způsobů, jak tuto českou klasiku obměnit, zpestřit a zároveň odlehčit. Pokud je chcete připravit ještě ve zdravější podobě, nesmažte je na pánvi, ale upečte bramboráky v troubě. Jak na to?

Další článek