Bez majonézy nebo s majonézou?
Pamatuji si, že už když jsem byla malá a slavili jsme Vánoce celá rodina, na stole byly vždy minimálně 2 druhy bramborového salátu. Většinou byl jeden salát připravován na vídeňský způsob a ve druhém zase nechyběla majonéza nebo tatarka. Já osobně si dávala oba, každý chutnal jinak a měl něco do sebe.
Postupem času, když jsem se vdala a stala se hlavní kuchařkou štědrovečerní hostiny já, měla jsem velké dilema, jaký bramborový salát zvolit. Nechtěla jsem případným výběrem urazit některého z mých příbuzných tím, že jsem nepřipravila bramborový salát podle jeho receptu.
Nakonec jsem to vymyslela následovně. Můj manžel je, co se bramborového salátu týče, hodně konzervativní a tak jeden z nich připravuji přesně podle jeho požadavků. Salát mého manžela musí vždy obsahovat tatarku, brambory nakrájené na malé kostičky, nesmí být příliš kyselý a na celou mísu salátu mám povoleno použít pouze jednu kyselou okurku. 🙂 Bramborový salát mého manžela jsem si upřímně moc zamilovala i já, i když jsem od dětství byla naučena spíš na jiný, kyselejší typ. Myslím, že tento salát ocení i vaše děti, protože salát je opravdu jemný a vzhledem k tomu, že obsahuje i jogurt a jen 3 lžíce tatarky na celou mísu, může být považován za odlehčenější verzi klasického bramborového salátu s majonézou nebo jako v našem případě s tatarkou.
To bych ale nebyla já, kdybych si nevymyslela vlastní a trochu originálnější bramborový salát. A v čem spočívá jeho originalita? Jedná se o pečený bramborový salát doplněný pikantní uzeninou, servírovaný s čerstvou jarní cibulkou a prolitý medovo-octovou zálivkou. Tento salát je zcela odlišný od prvního, ale na svátečním stole má své čestné místo. Pečené brambory doma prostě milujeme a v kombinaci s pikantní uzeninou, medem a jarní cibulkou jsou prostě dokonalé.