Bramboračka pro každého: S houbami i bez hub

Kdo by odolal polévce, která je výživná, krásně voní a dokáže spravit žaludek i po bouřlivé party? Bramboračce se prostě neubráníte. Tradiční česká polévka si našla stálé místo nejen na našich stolech, ale také v našich srdcích. Jak má taková správná bramboračka vlastně vypadat a chutnat?

23. 06. 2023

Anežka
Šebková

Anežka nedá dopustit na rostlinnou stravu a zelené čaje. Kromě psaní textů všeho druhu ve volných chvílích sahá po vařečce, foťáku, dobrém pivu, turistických botách a jógové podložce.

O autorovi

Bramboračka je jednoduché jídlo, které si získalo své foodfandy po celé střední Evropě, hlavně u našich slovenských, polských a německých sousedů.

Kde se vzaly, tu se vzaly – brambory se objevily!

Zemák, erteple, krumple neboli brambor (správně lilek brambor z čeledi lilkovitých) spatřil tmu záhonu už před 8 000 lety v Jižní Americe. Do Evropy se ovšem dostal až v 16. století, nejdřív jako okrasná rostlina. Jeho přesun do kuchyní popohnaly hladomory vzniklé válečnými konflikty na konci 18. století. Od té doby si získal velkou oblibu ve všech společenských třídách a vrstvách a spolu s rýží a pšenicí se drží na stupni vítězů nejvýznamnějších zemědělských plodin.

Poctivá bramboračka

Kolik existuje kuchařů, minimálně tolik je receptů na „tradiční“ českou bramboračku. V základu ale platí, že bramboračka je hustá bramborová polévka s houbami, kořenovou zeleninou, pepřem, kmínem, česnekem a pořádnou dávkou majoránky. Někdo si pochutná o něco víc, když si do ní přidá kroupy, jiný ji zase zakusuje topinkami nebo křupavými bramboráky.

Recept na bramboračku:

  • 4 velké brambory
  • 1 střední cibule
  • 2 střední mrkve
  • 1 střední celer
  • 2 hrsti sušených hub
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce majoránky
  • 3 bobkové listy
  • špetka drceného kmínu
  • sůl a pepř

Postup:

  • Nejdříve si dejte vařit vodu a zalijte sušené houby – nechte je několik minut louhovat.
  • Ve velkém hrnci rozehřejte máslo a osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli, dokud nezesklovatí. Tu pak zaprašte moukou a promíchejte.
  • Vzniklou zásmažku zalijte trochou vody a dobře rozmíchejte.
  • Pak smíchejte s houbami i jejich výluhem.
  • Přisypte majoránku, kmín, bobkové listy, nasekaný či prolisovaný česnek, sůl a pepř.
  • Po chvíli se chutě propojí a je na čase přidat na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a brambory.
  • Bramboračku vařte za občasného míchání, dokud se všechna zelenina neprovaří a nezměkne.
  • Na závěr si polévku dolaďte podle vlastní chuti a servírujte v hlubokém talíři, lehce zasypanou majoránkou.

Chybí mi ingredience na bramboračku

Jdu si nakoupit

TIP: Houby namočte do studené vody a počkejte jednu až dvě hodiny. Ve studené vodě se totiž nacucají pomaleji, a tím si zachovají pevnější konzistenci i při vaření. Nic nezkazíte ani tím, když si je do studené vody naložíte den předem a přes noc necháte odpočinout v ledničce 🧊.

Bramboračka bez hub

Patříte mezi ty, kteří houbám extra dvakrát neholdují? Nevadí, bramboračku zvládnete i bez nich. Vyzkoušejte například vydatnou verzi s uzeným masem, na kterou budete potřebovat kromě výše zmíněných surovin i 250 gramů uzeného masa. Také postup zůstává podobný:

  • Na rozehřátém másle orestujte cibuli a na kostičky nakrájené uzené maso.
  • Poté přidejte mouku a zásmažku rozmíchejte s troškou vody.
  • Přispějte kořením, zeleninou a vařte, dokud není zelenina měkká.
  • Naservírovanou porci ozdobte libečkem, který si s uzeným skvěle rozumí.

Krémová bramboračka se smaženicí

Pokud vás láká netradiční verze bramboračky, vyzkoušejte naši krémovou, do které se místo sušených hub vmíchává houbová smaženice.

Recept na krémovou bramboračku:

  • 4 velké brambory
  • 1 střední cibule
  • 2 střední mrkve
  • 1 střední celer
  • 2 hrsti sušených hub
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce majoránky
  • 3 bobkové listy
  • špetka drceného kmínu
  • 2 krajíce staršího chleba
  • sůl a pepř

Postup:

  • Zeleninu nakrájejte na kostičky a orestujte na másle.
  • Zalijte dostatečným množstvím vody a okořeňte.
  • Polévku přiveďte k varu a nechte povařit 10 až 15 minut.
  • Mezitím si připravte houbovou smaženici.
  • Polévku a smaženici smíchejte, dolaďte majoránkou podle chuti a rozmixujte.
  • Na závěr ozdobte například olejem a bylinkovou snítkou.

Jak na houbovou smaženici?

  • Nakrájejte cibuli nahrubo a s nakrájeným stroužkem česneku ji osmahněte na másle.
  • Do pánve přidejte nakrájené houby, osolte, opepřete.
  • Po chvilce přidejte vajíčko, promíchejte a sundejte z plotny.

Tak už máte svého bramboračkového favorita? Nestyďte se a zkuste si uvařit všechny tři varianty. Věříme, že se budete olizovat až za ušima!

Související články

Všechny články

Chřest: Recept na polévku, quiche i lahodné holandské vejce

Sezóna českého chřestu je poměrně krátká. Začíná v polovině dubna a končí na sv. Jana, tedy 24. června. V některých supermarketech chřest sice můžete sehnat po celý rok, ten z dovozu ale za tím českým výrazně zaostává v chuti. Jaké existují druhy chřestu a co všechno z něj můžete vykouzlit?

Pomalu tažený vývar: Jak na tohle kuchařské zlato?

Vývar je důležitou esencí stovek jídel. Univerzální recept na ten nejlepší sice neexistuje, stačí ale dodržovat pár základních pravidel, díky kterým se vám každý vývar povede na jedničku.

Rychlá večeře, která zahřeje? Krémová zeleninová polévka 3x jinak

Zeleninové krémy jsou husté, syté a hedvábně jemné. Uvařit a rozmixovat zeleninu navíc zvládnete i po tom nejnáročnějším pracovním dni a ještě za to u stolu sklidíte záplavu pochval. 

Italská cuketová polévka

Konec léta se nese ve znamení sklizně cuket. Přijde mi, že sousedé se přes plot nezdraví „Ahoj, jak se máš?”, ale “Ahoj, nechceš cuketu?“.

Další článek