Božské plněné papriky s rajskou omáčkou a bešamelem

Jiný kraj, jiná nádivka. Plněné papriky můžete napěchovat čímkoliv, na co máte chuť, a vždycky to bude mňamka. Dneska si ale tuhle pochoutku ještě trochu vytuníme.

04. 06. 2023

Anežka
Šebková

Anežka nedá dopustit na rostlinnou stravu a zelené čaje. Kromě psaní textů všeho druhu ve volných chvílích sahá po vařečce, foťáku, dobrém pivu, turistických botách a jógové podložce.

O autorovi

Paprika – oblíbenost napříč kontinenty i kulturami

Paprika (z čeledi lilkovitých) je keř dosahující výšky až 150 centimetrů. Má malé bílé květy, které se po opylení mění v dužnatý plod. Jde o původně tropickou rostlinu pocházející z Mexika. První zmínky o téhle chutné krásce jsou více než 6 500 let staré. Gastronomický zlom přišel, když ji v 15. století Kryštof Kolumbus dopravil do Evropy, a protože byl zrovna v téhle době pepř drahou komoditou, pálivá odrůda papriky ho hravě nahradila.

Dnes si paprika užívá popularitu po celém světě. Nejzásadnějšími producenty jsou USA, Čína, Španělsko, Maďarsko, Turecko a Indie.

Plněné papriky dobyly svět

Nadívané papriky si každý kout země uzpůsobil tuzemským surovinám a chutím. Například ve Španělsku se plní hovězím masem jako u nás, ale také tradičním ovčím sýrem Manchego. V severní Africe papriku plní vším, co spíž dá – bramborami, cibulí, fazolemi i kukuřicí. V USA si zase získala přízeň nádivka z mletého masa, strouhanky, vajec a sýra. Balkánské plněné papriky jsou těm našim asi nejbližšími příbuznými, mají navíc jen trochu sýra. Plněné papriky prostě vládnou světem.

Plněné papriky

Plněné papriky s rajskou omáčkou a bešamelem

Ta naše klasika česká rozděluje své příznivce hned do několika táborů. Někdo to rád s rýží, někdo s knedlíkem. Jeden s rajskou omáčkou, jiný zase bez. Ať jste stoupencem jakéhokoliv paprikového vyznání, tyhle božské zapečené s rajskou a bešamelem musíte zkusit 🍽️.

Mám chuť na plněné papriky

Objednám si

Recept na zapečené plněné papriky s rajskou omáčkou a bešamelem:

  • 6 velkých paprik libovolné barvy
  • 500 g mletého masa (🌱 vegan mletého masa či sójového granulátu)
  • 100 g bulguru
  • 100 g nastrouhaného parmazánu
  • sůl a koření: tymián, rozmarýn, oregano, pepř – podle chuti

Omáčka:

  • 500 ml passaty (propasírovaná rajčatová pyré)
  • 200 ml hovězího nebo zeleninového vývaru (nebo bujon rozpuštěný ve vodě)
  • 1 rajský protlak
  • 2 střední cibule
  • 3 bobkové listy
  • 3 kuličky nového koření
  • 6 lžic oleje
  • 1 čajová lžička cukru
  • sůl a pepř

Co dokáže bešamel?

A co dělá bešamel na rajské omáčce? Bešamel je takovým stylistou, který dokáže vyladit a sjednotit každý pokrm. Funguje i sám o sobě jako příloha. Peřinka z bešamelu jídlo zjemní a dodá mu sametově jemnou chuť.

Bešamel:

  • 50 g másla (🌱 možno olej)
  • 50 g hladké mouky (🌱 možno špaldovou)
  • 500 ml mléka (🌱 možno rostlinné)

Postup:

  • Uvařený bulgur, maso (nebo náhražku), koření a parmazán smíchejte ve velké míse do konzistentní hmoty (nejlépe rukou).
  • Opláchnutým paprikám odkrojte vršky, odstraňte všechna semínka a začněte plnit nádivkou.
  • Vymažte pekáč a naplněné papriky do něj nastojato naskládejte a přiklopte odříznutými vršky jako víčky – aby hořejšek lépe držel, můžete ho připevnit párátky.
  • Teď je čas na rajskou omáčku. Na pánvi si rozehřejte olej, přidejte nasekanou cibuli a osmahněte ji dozlatova.
  • Pak přidejte passatu, protlak, vývar a cukr a promíchejte.
  • Do omáčky nasypte bobkový list a nové koření a nechte povařit, dokud se omáčka nezredukuje.
  • Z omáčky vyndejte koření (chcete-li omáčku více smooth, rozmixujte ji) a oblijte jí papriky.
  • Na závěr bešamel. V rendlíčku si rozehřejte máslo (olej).
  • Přisypte mouku a rozmíchejte dohladka.
  • Přilijte mléko a míchejte, dokud budoucí bešamel nezhoustne zhruba do hustoty kefíru.
  • Horký bešamel nalijte na rajskou omáčku a lehce i přes papriky.
  • V troubě předehřáté na 200 °C pečte 20 až 30 minut.
  • Podávejte buď jen tak, nebo s čímkoliv chcete.

Plněné papriky

TIP: Místo novátorského bulguru můžete papriku vycpat větší klasikou – rýží. Tu taky můžete dát vně, jako přílohu.

Plněné papriky a zdraví (ultra fit & ultra slim sekce)

Z Hlediska zdravé stravy nelze úplně souhlasit s tím, že jsou plněné papriky stravovacím prohřeškem. Naopak. Když totiž omezíte množství tuku, cukru a vynecháte knedlíky jako přílohu, mohou být plněné papriky dokonce výborným a nutričně vyváženým jídlem.

Chci plněné papriky

Nakoupím si

Tak jak? Dostaly vás plněné papriky do varu? Aby ne. Tak hurá do pečení :).

Související články

Všechny články

Zeleninové kari, které si zamilujete

Kari je skvělé a rychlé jídlo plné na chuť bohatých ingrediencí. Navíc má velice nízký obsah kalorií a tuků, zato spoustu bílkovin a dalších důležitých živin. Sečteno a podtrženo: zeleninové kari je vyvážené jídlo, které hravě připravíte i po tom nejnáročnějším dni. 

Těstovinový salát na tři způsoby. Proč? Protože chci

Těstovinový salát je rychlou verzí oběda či večeře ve chvílích, kdy nezbývá moc času navíc. Vyzkoušejte hned tři varianty, které si dočista zamilujete. Dneska se zaměříme na ten s tuňákem, kuřecím masem a chybět samozřejmě nesmí ani vegetariánská verze s cizrnou a zeleninou.

Vietnamská kuchyně aneb Seznamte se s bun bo nam bo a pho bo

Málokterá kuchyně je tak barevná, pestrá a voňavá jako ta vietnamská. Kombinace tradičních sladkokyselých chutí tvoří v chuťových pohárcích doslova hříšný tanec. Co všechno v sobě skrývá vietnamská kuchyně a jak si připravit domácí bun bo nam bo a další vietnamské pokrmy?

Tortilla na všechny způsoby: Burrito, quesadilla i tacos

Pod tortillou si u nás nejčastěji představíme placku z pšeničné nebo kukuřičné mouky naplněnou vším možným. Samotný název ale skrývá mnohem víc a byla by škoda, kdybyste se o toto jídlo populární především v Mexiku a ve Španělsku ochudili. Inspirujte se naším výběrem kombinací, které musíte ochutnat alespoň jednou za život.

Další článek