Valašská kyselica jako pramáma zelňačky
O původu zelňačky se můžeme jen dohadovat, nicméně v našich končinách je jí nejvíce podobná valašská kyselica. Jak už sám název napovídá, jedná se o tradiční pokrm podávaný především na Valašsku. A jelikož v drsných beskydských podmínkách nikdy nebyl život med, není divu, že valašským hospodyňkám muselo ke kouzlení v kuchyni stačit pouze pár ingrediencí. Těmi byly především brambory a zelí. Výsledný pokrm se podával s kouskem chleba a měl za úkol nejen zasytit a dodat energii, ale také dopřát konzumentům štědrou porci vitaminů.
Proč jíst zelňačku?
Ne nadarmo se říká, že polévka je grunt. A o zelňačce to platí dvojnásob. Je totiž jednou z nejvýživnějších a nejbohatších polévek, co se týče obsahu vitaminů. Kysané zelí, ze kterého se zelňačka připravuje, má vysoký obsah vitaminu C. Brambory jsou skvělým zdrojem komplexních sacharidů a použité koření příjemně prohřeje celý organismus. Myslete však na to, že brambory musíte vařit v jiném hrnci než kysané zelí. Pokud vše naházíte do jedné nádoby, brambory vám nikdy nezměknou.