Bezmasá jídla aneb Nezapomenutelné české klasiky, které nezklamou

Vegetariáni a vegani to ještě před pár lety v Česku neměli vůbec jednoduché. Díky globalizaci, která se nevyhnula ani gastronomii, si ale teď už mohou poměrně dobře vybírat, a to nejen z nových vegetariánských pokrmů, ale i z české klasiky. Co si dát z české kuchyně za bezmasé pokrmy?

30. 10. 2023

Verča
Raková

Autorka, která se čtvrtým rokem naplno věnuje psaní a focení. Ve volném čase ráda připravuje dobroty pro svou rodinu nebo pobíhá někde v terénu, jejím dalším koníčkem je totiž běh. :)

O autorovi

Když se řekne česká kuchyně, většina lidí si hned vybaví svíčkovou, knedlo vepřo zelo nebo guláš. Ve skutečnosti je naše kuchyně ale mnohem pestřejší, bezmasá jídla nejsou žádnou výjimkou, a pochutnají si tak na ní i vegetariáni. Jakou mají tyto poklady minulost?

Houbový kuba

Prosté jídlo, které bylo a stále je spojováno především se symbolikou Vánoc. Houbový kuba může být opravdu dobrým a zdravým vegetariánským exkurzem do české kuchyně. Základní surovinou jsou, jak název napovídá, právě houby, proto je ideální, když máte v zásobě vlastnoručně nasbírané, nebo alespoň opravdu dobré kupované. Kromě hub budete potřebovat také kroupy, česnek, libovolný tuk a majoránku.

Recept na houbového kubu má každý vlastní, a pokud jste ho ještě nikdy nedělali, zkuste se zeptat rodičů či prarodičů, určitě zjistíte, že pro postup nemusíte chodit daleko, a navíc ho třeba dostanete ještě s příběhem.

U houbového kuby je důležité, aby nebyl vysušený, ale křupavý na povrchu a krémový uvnitř, proto si dejte záležet na zpracování na pánvi a v troubě ho nenechávejte dlouho. Kouzlo tohoto jídla tkví v jeho prostotě, chcete-li si ale pohrát, doplnit ho můžete i nejrůznější zeleninou, která mu dodá osvěžující chuť i barvu.

Mňam, na to mám chuť, ale nemám ingredience

Nakoupím si

Ovocné knedlíky

Když se letní sezóna blíží ke svému vrcholu, v české kuchyni to znamená jediné: ovocné knedlíky! Geniální vegetariánské jídlo a záminka, proč si na oběd dát dezert. Základem je šťavnaté zralé ovoce – můžete začít červnovými jahodami, pokračovat meruňkami, borůvkami a na podzim ještě vyzkoušet švestky. Tvarohové těsto je úplně jednoduché, budete potřebovat jen dobrý měkký tvaroh, mouku, vejce, případně máslo a trochu trpělivosti při tvarování knedlíků.

U ovocných knedlíků nemusíte měnit jen náplň, ale i zdobení. K něčemu se hodí zakysaná smetana, někdo má rád opečenou strouhanku, švestky zase uvítají mák, zkrátka se nikdy nebudete nudit.

Brambory na loupačku

Základem tradiční české kuchyně jsou jednoduchá jídla, důkazem je nejen houbový kuba, ale také brambory na loupačku. Ty jsou perfektním piknikovým letním obědem i večeří na terasu. Stačí koupit pěkné žluté rané brambory(nejlépe varného typu A), tvaroh, sýr typu feta nebo balkánský a natrhat svazek čerstvých bylinek. Na brambory na loupačku se nejlépe hodí pažitka, libeček, meduňka, petrželka a jakákoli další bylinka, kterou máte rádi. Uvařené brambory stačí oloupat, zalít směsí tvarohu, nasekaných bylinek, sýra a posypat jarní cibulkou.

Koprovka

I jídla, která se v restauracích častěji podávají s masem, se dají udělat chutně i bez něj. Koprovka je tím nejlepším důkazem. Jemná smetanová omáčka spolu s bramborami a vařeným nebo ztraceným vejcem nepostrádají nic ze své tradiční chuti ani vzhledu. Důležité je především nešetřit koprem a na závěr omáčku okyselit a osladit tak, aby byla její chuť vyvážená.

Česká kuchyně bez masa ale nekončí tímto výběrem. Stačí mít trochu představivosti a chuti vyzkoušet něco nového, a můžete si pochutnat na vegetariánské svíčkové či chlupatých knedlících se „špekem“ z uzeného tofu.

TIP: Ptáte se, jestli máme na foodora nějaké recepty na bezmasá jídla? Ano, máme! Omrkněte naši sekci bezmasých pokrmů.

🪄 Přejeme příjemné experimentování! 🪄

Související články

Všechny články

3 vegetariánská jídla, která musíte vyzkoušet

Ať už s vegetariánstvím teprve začínáte, nebo maso nejíte už několik měsíců či let, inspirace na vegetariánská jídla se hodí vždycky. Připomeňte si, co by v jídle pro vegetariány nemělo chybět a která jsou ta nejlepší. Uvidíte, že budou chutnat i zapřisáhlým masožravcům.

Nejlepší domácí hranolky z trouby? Ty z mrkve, celeru nebo cukety

Ruku na srdce, kdo by nemiloval hranolky? Zvenku jsou křupavé a uvnitř měkoučké. Jejich smažení v litrech oleje ale není zrovna dvakrát zdravé. Zkuste je tentokrát připravit jinak. Bez tuny oleje a bez smažení.

Superpotravina jménem quinoa. Jak ji vařit a jak ji využít?

Nedáte dopustit na přílohu jako je kuskus, rýže nebo bulgur, ale rádi byste vyzkoušeli něco nového? Zkuste do svého jídelníčku začlenit quinou, která zaslouženě nese nálepku superpotravina. Zde je pár tipů, jak ji připravit.

Tradiční chody jako bezmasá jídla. Jak na vegetariánskou svíčkovou nebo “kuře” na paprice?

Jste vegetariáni, ale rádi byste si jednou za čas dopřáli českou klasiku? Nebo se vaše děti rozhodly nejíst maso a vy nevíte, jaké bezmasé jídlo jim uvařit, až k vám přijdou na návštěvu? I bez masa si můžete pochutnat na svíčkové nebo knedlu “vepřu” zelu. Jak zjistíte, chuť českého jídla nakonec nestojí na mase.

Další článek