Když se řekne česká kuchyně, většina lidí si hned vybaví svíčkovou, knedlo vepřo zelo nebo guláš. Ve skutečnosti je naše kuchyně ale mnohem pestřejší, bezmasá jídla nejsou žádnou výjimkou, a pochutnají si tak na ní i vegetariáni. Jakou mají tyto poklady minulost?
Houbový kuba
Prosté jídlo, které bylo a stále je spojováno především se symbolikou Vánoc. Houbový kuba může být opravdu dobrým a zdravým vegetariánským exkurzem do české kuchyně. Základní surovinou jsou, jak název napovídá, právě houby, proto je ideální, když máte v zásobě vlastnoručně nasbírané, nebo alespoň opravdu dobré kupované. Kromě hub budete potřebovat také kroupy, česnek, libovolný tuk a majoránku.
Recept na houbového kubu má každý vlastní, a pokud jste ho ještě nikdy nedělali, zkuste se zeptat rodičů či prarodičů, určitě zjistíte, že pro postup nemusíte chodit daleko, a navíc ho třeba dostanete ještě s příběhem.
U houbového kuby je důležité, aby nebyl vysušený, ale křupavý na povrchu a krémový uvnitř, proto si dejte záležet na zpracování na pánvi a v troubě ho nenechávejte dlouho. Kouzlo tohoto jídla tkví v jeho prostotě, chcete-li si ale pohrát, doplnit ho můžete i nejrůznější zeleninou, která mu dodá osvěžující chuť i barvu.