Tipy, jak nechat dozrát avokádo a co si z něj připravit

Avokádo je superpotravina, kterou miluje celý svět. Báječně chutná naslano i nasladko. K snídani, k obědu, k večeři i jako zdravá svačinka. Inspirujte se našimi tipy, jak si tuhle zdravou dobrotu připravit.

04. 06. 2020

Izabela
Nováková

Izabelu baví všechno, co se točí kolem jídla. A když o něm zrovna nepíše, tak vaří, peče, fermentuje nebo ochutnává novinky na menu i na čepu restaurací, bister nebo pouličních stánků. Jídlo je zkrátka její radost i vášeň. A vaření zase způsob, jak lidem kolem ní dát najevo, že jí na nich záleží.

O autorovi

Avokádo je dnes jednou z nejoblíbenějších potravin na světě. A nejen pro svou lahodnou máslovou chuť. Obsahuje zdravé tuky, které snižují cholesterol, nenasycené mastné tuky zase pomáhají spalování kalorií a vláknina naopak dodá pocit sytosti na několik hodin. Ukrývá se v něm také železo, draslík i vitaminy B, C, E nebo H, který chrání pleť i nervový systém. Avokádo je tak jednoduchá cesta, jak do svého jídelníčku přidat pořádnou porci vlákniny, bílkovin, esenciální aminokyseliny a zdravé tuky.

Jak poznat zralé avokádo

Zralé avokádo má lahodnou chuť a lehce krémovou konzistenci, která se dokonale rozplývá na jazyku. Tak akorát zralé avokádo poznáte, že je měkké na dotek, není otlučené ani pomačkané a stopka jde do něj hladce zatlačit. V obchodech většinou narazíte na samé tvrdé kousky, které mají do zralosti ještě daleko. Jak máte doma nechat dozrát avokádo, abyste dosáhli této delikátní chuti?

zralé avokádo

Jak nechat avokádo dozrát 

Existuje několik způsobů, jak avokádo nechat dozrát. Některé dokonce slibují, že i tvrdé avokádo za pár minut promění ve zralý plod. Občas také můžete narazit na tipy, jak nechat dozrát avokádo pod alobalem v troubě a podobně. My jsme však zastáncem přirozených procesů, protože jen tak plod získá svou proslulou máslovou texturu. 

Jak na to? Tvrdé avokádo vložte do papírového sáčku s banánem a nechte při pokojové teplotě. Za dva až tři dny je připravené ke zpracování. O něco rychlejší variantou je zabalit plod do novin a nechat dozrát na teplém místě, avokádo obvykle změkne do druhého dne.

Mám na něco chuť

6 tipů, jak připravit avokádo

V kuchyni můžete avokádo připravit na stovky způsobů. Báječně chutná krájené, šťouchané, naslano i nasladko. Inspirujte se našim malým výběrem a dopřejte si porci avokáda navíc. 

1. Šťouchané avokádo

Nejjednodušší způsob, jak si užít chuť avokáda naplno, je na opečeném toastu. Stačí ho rozšťouchat vidličkou nebo nakrájet na tenké plátky, poskládat na pečivo, osolit a opepřit dle chuti. 

Vyzkoušet můžete i různé variace. Skvěle chutná s růžovým pepřem, paprikou nebo zakápnuté citronem. Pokud máte hlad jako vlk, doplňte avokádový toast dokřupava opečenou slaninou, vajíčkem a spoustou petržele.

2. Avokádo na grilu

Na avokádu si pochutnáte i v grilované podobě. Jednoduše ho rozřízněte napůl, vyndejte pecku, zakápněte citronovou šťávou a potřete olivovým olejem. Seříznutou stranou ho položte na mřížku a grilujte 2–3 minuty. Nakonec osolte, opepřete a podávejte jako přílohu k masu.

Mám na něco chuť

3. Smoothie z avokáda

Když nevíte, kam dřív skočit, smoothie je rychlou variantou výživné snídaně. Avokádo chuťově báječně ladí s listovou zeleninou, banánem, ananasem nebo borůvkami. Do blenderu přidejte lžičku proteinového prášku, řecký jogurt a vaše snídaně bude hotová vitaminová bomba.

4. Fermentované avokádo

Fermentací se v potravinách tvoří celá řada zdraví prospěšných bakterií, které jsou blahodárné pro náš imunitní systém, trávení i funkci mozku. Příprava je přitom jednoduchá. Vezměte si k ruce uzavíratelnou sklenici, na její dno dejte půl hrsti koriandru, jeden nasekaný česnek a trošku nakrájeného zázvoru. Avokádo opatrně oloupejte, nakrájejte na měsíčky a naskládejte do sklenice. Zasypte opět koriandrem, česnekem a zázvorem. V 500 ml vody rozmíchejte 10 g himalájské soli a vzniklou zálivkou avokádo zalijte. Sklenici uzavřete a nechte při pokojové teplotě fermentovat 3 dny. Poté sklenici přesuňte do lednice.

avokádová majonéza

5. Avokádová majonéza

Avokádem můžete chutně nahradit majonézu v pomazánkách i salátech. Příprava této zdravé verze je snadná. Zralé avokádo smíchejte v míse s malým stroužkem česneku, dvěma lžícemi olivového oleje, lžící dijonské hořčice a solí. Nakonec vše rozmixujte dohladka ponorným mixérem.

6. Zdravá nutella z avokáda

Kdo z nás by nemiloval tuhle hříšně sladkou pomazánku? Snadno si ji ale připravíte i ve zdravé avokádové verzi. Stačí rozmixovat zralé avokádo s banánem, hrstí lískových oříšků, vrchovatou lžící kakaa a lžící javorového sirupu.

Dostali jste z našeho malého průvodce ukrutnou chuť na avokádo? Nechte si dovézt famózní guacamole z mexické restaurace přímo až k vám. 

Související články

Všechny články

Ottolenghi: Kulinářský génius, který světu ukázal jídlo nabité chutěmi

Yotam Ottolenghi. Majitel nejvěhlasnějších lahůdkářství v Londýně, autor nejprodávanějších kuchařek na světě a především muž, který světu ukázal, jak připravit úžasné jídlo plné chutí.

Valentýnské potěšení

Už se to blíží, svátek všech zamilovaných, neboli svatý Valentýn, který každoročně připadá na 14. února. Nejen ve světě, ale i u nás se stal oblíbenou tradicí, při které si zamilovaní předávají drobné dárky…

Jak vykostit kuře krok za krokem

Naučit se vykostit kuře se může zprvu zdát jako pěkná dřina, ale vyplatí se to. A to nejen finančně, ale i chuťově. Jakmile budete vědět, jak na to, stačí už jen trochu…

Japonsko není jen sushi. Vyzkoušejte rámen, soba nudle či wagaši

Když se řekne japonská kuchyně, většina lidí si vybaví věhlasné sushi. Japonsko se ale pyšní množstvím dalších pokrmů, u nichž hraje prim zejména čerstvost ingrediencí. Kterým tradičním japonským jídlům byste určitě…

Další článek