Palačinky nasladko i naslano. Naučte se udělat ty nejlepší

Vykouzlit ty správně tenké a nazlátlé palačinky chce trochu cviku, ale jakmile víte, jak na to, půjdou vám snadno. Naučte se dělat dokonalé palačinky díky našim tipům a vyzkoušejte netradiční náplně.

06. 01. 2020

Kam
v
Praze

Kačka a Terka - nejlepší kamarádky, které v září roku 2017 založily projekt @kamvpraze, sloužící jako kapesní průvodce pražskými kavárnami, bistry a restauracemi.

O autorovi

Tipy, jak udělat nejlepší palačinky

  • U palačinek záleží už na výběru správného náčiní – v tomto případě pánve. Ideální je dělat palačinky na nerezové pánvi, jejíž povrch je neměnný a přirozeně nepřilnavý, takže se po něm těsto krásně “rozteče”.
  • Důležitý je správný, vyvážený poměr surovin, díky kterému nebudou palačinky ani moc tlusté, ani moc tenké a tím pádem trhavé.
  • Buďte trpěliví a nechte pánev dostatečně rozehřát, jinak se vám (nejen) z první palačinky stanou připálené cucky.
  • S trpělivostí souvisí i odležení těsta – nespěchejte na něj a nechte ho alespoň půl hodiny před smažením v lednici, případně si ho připravte večer nebo naopak ráno, abyste měli snídani či večeři hotovou rychleji.
  • Nepřeskakujte prosátí mouky, jinak se vám v těstě utvoří hrudky.

Palačinky nasladko

Palačinky s domácí zavařeninou a nutellou už se vám přejedly a rádi byste vyzkoušeli něco nového? Máme pro vás pár tipů.

Palačinkový dort

Palačinky si vychutnáte nejen srolované ke snídani, ale i jako krásný dezert. Stačí je na sebe postupně vrstvit střídavě s krémem podle chuti: můžete zvolit klasický čokoládový krém s plátky jahod, ořechové máslo s plátky banánu nebo zvolit odlehčenější variantu s cukrovo citrónovou náplní či mascarpone a lesním ovocem. V tomto případě se zkrátka fantazii meze nekladou. Dort si můžete udělat vysoký podle svých požadavků, následně ho krájejte navlhčeným nožem na osminky, zakápněte javorovým sirupem, případně doplňte kopečkem zmrzliny.

Pudinkové palačinky

Palačinky můžete ozvláštnit také náplní z pudinku – stačí ho uvařit o trochu hustší, palačinky potřít tenkou vrstvou džemu, zalít pudinkem a zarolovat nebo vytvořit trojhránky a nechat v lednici ztuhnout nebo jen vychladnout při pokojové teplotě a podávat ještě teplé.

Tvarohové palačinky s mátou

Úžasnou svěží kombinaci tvoří palačinky s krémem z tvarohu, trochy moučkového cukru a lístků čerstvé máty s rozmačkaným lesním ovocem.

Palačinky naslano

Lidé se obvykle dělí buď na milovníky sladkých palačinek nebo jejich slané verze, přičemž sladké recepty značně převažují nad těmi slanými. U nás je to půl na půl, a proto přinášíme i tři tipy na výborná slaná palačinková jídla.

Palačinky s brynzou

Vyměňte halušky za palačinky, naplňte je směsí brynzy a opečené slaniny, vložte do pekáče, zalijte rozšlehaným vejcem se smetanou a zapečte.

Houbové s koprem

Pokud máte rádi houby, tyto palačinky si zamilujete. Na pánvi osmahněte pokrájenou cibuli, přidejte propasírovaný česnek a houby a nechte podusit, dokud se voda z hub nevypaří a houby nebudou opečené dozlatova. Pak přidejte kopr a trochu smetany na vaření a strouhaného sýra dle chuti. Směs osolte, opepřete a poklaďte jí palačinky. Podávat můžete rovnou nebo krátce zapečené se sýrem.

S kozím sýrem a řepou

Kombinace kozího sýru a řepy je nesmrtelná a v palačinkách se vyjímá nejen chuťově, ale i barevně. Smíchejte měkký kozí sýr s uvařenou, oloupanou a najemno nastrouhanou řepou, 1 lžící balsamikového octa a náplň osolte a opepřete (nejlépe bílým pepřem) podle chuti. Je důležité, aby byla konzistence “pomazánky” tužší, pokud je tekutější, nechte ji odležet v lednici, dokud neztuhne a poté jí plňte palačinky.

Dali byste si palačinky okamžitě, ale nechcete se stresovat s tím, že se vám nepovedou? Objednejte si svou oblíbenou kombinaci na Dáme jídlo.

Související články

Všechny články

Meetup s Anetou Synkovou

Kdo je Aneta Synková?   Anetce je 22 let, pochází z Jižní Moravy a studuje na Masarykově univerzitě. Je influencerkou a blogerkou, její největší náplní je sport – plavání, posilování, tenis, kolo, rychlá chůze,…

3 tipy na oběd, po kterém vás nebude honit mlsná

Sotva dojídáte oběd, už myslíte na to, co si dáte jako “sladkou tečku” na závěr? Honí vás po večeři ještě mlsná a chodíte od lednice ke “špajzu”? Naučte se jíst tak, abyste se vyvarovali zbytečnému přejídáním sladkým. Vyzkoušejte naše tipy na oběd a zjistíte, že skvělé hlavní jídlo může být i bez dortu. 

Podzimní detox? Změňte přístup k jídlu

Každoročně nás zaplavují reklamy i články o blahodárných a revolučních detoxech, které nám slibují životní změnu, hubnutí i více energie. Obzvlášť jaro a podzim jsou obdobími, kdy lidé hledají cesty, jak zlepšit nejen svou postavu, ale i imunitu, a ubránit se tak zimním chřipkám a nachlazením. Jak to s detoxy ve skutečnosti je?

Podzim voní po dýních!

Připravte si své chuťové pohárky, hvězdy podzimu jsou zpět!  Ve Starbucks si zase po roce můžete vychutnat jejich celosvětově oblíbené podzimní nápoje jako je Pumpkin Spice Latte. Za ikonickou chutí tohoto…

Další článek