Houbová poradna: Kde houby hledat, jak poznat ty jedlé a jak je delikátně naložit?

Sběr hub je oblíbeným českým sportem, který praktikují jedinci i celé rodiny. Aby ne. Vždyť houby jsou labužnickým skvostem, bez kterého by se neobešla poctivá bramboračka, kulajda ani houbový guláš. Přečtěte si, co všechno byste o houbách měli vědět.

22. 09. 2023

Anežka
Šebková

Anežka nedá dopustit na rostlinnou stravu a zelené čaje. Kromě psaní textů všeho druhu ve volných chvílích sahá po vařečce, foťáku, dobrém pivu, turistických botách a jógové podložce.

O autorovi

Základním pravidlem při hledání hub je nesbírat nic, co neznáte. Některé jedlé druhy jsou snadno zaměnitelné s těmi nejedlými, či dokonce jedovatými – no a ty sníst nechcete.

Kde houby rostou?

Na fungi lov se můžete vypravit nejen na jaře, ale i na podzim. Lesní úroda se odvíjí hlavně od počasí – tím nejvhodnějším, kdy houby rostou jako po dešti, je slunečné a – překvapivě – po dešti. A kde všude ty kloboučky na nožce můžete najít? V listnatých i jehličnatých lesích, na slunných mýtinách, loukách, ale i v parcích a zahradách.

●      Kam jít, když máte chuť:

Na hřib smrkový, borový či suchohřib hnědý? Do lesa jehličnatého.

Na hřib dubový a koloděj? Do lesa listnatého, kde je hodně buků a dubů.

Na bedly, holubinky a ryzce? Do jakéhokoli lesa, hledejte po jeho okrajích.

Na křemenáče a kozáky? Do lesa smíšeného s přesilou listnáčů, hlavně osik a bříz.

Na lišky? Do lesa listnatého i jehličnatého bohatého na mechoví a borůvčí.

Na růžovky (masáky)? Do jakéhokoli lesa – a to i za sucha.

Houbová poradna / Houby

Rozpoznejte svou houbu

Existují jedlé a jedovaté (nejedlé) druhy hub, které si mohou být v některých stadiích velmi podobné. Pozor na ně!

●      Hřib dubový vs. hřib satan

Vypadají stejně, ale chutnají jinak. Olízněte okraj kloboučku a hned budete vědět, jestli jde o hořčák. Brr.

●      Muchomůrka růžovka vs. muchomůrka tygrovaná

Růžovka má pod kloboučkem rýhovanou sukýnku a po řezu nožem lehce růžoví. Muchomůrka má suknici bez rýh a po zářezu zůstává běloskvoucí.

●      Žampion vs. muchomůrka zelená (každoroční největší počet otrav)

Za muchomůrku zelenou nebo citronovou můžete zaměnit klasický žampion. Ten má ale na rozdíl od jeho jedovatých příbuzných zespoda klobouku hnědé lupeny a voní po „navlhlém sklepě“.

Nakoupím si ingredience

A něco si uvařím

Jak naložit (a zavařit) houby?

Když nemáte čas ani žaludeční kapacitu na požití všech nasbíraných hub, zamrazte je – nebo usušte. Anebo naložte. Vyzkoušejte tenhle sladkokyselý recept.

Recept na nakládané houby ve sladkokyselém nálevu:

  • 1 kg hub
  • 1½ l vody
  • 100 ml octa
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce pepře
  • 1 lžíce hořčičného semínka
  • ½ lžíce cukru

Postup:

  • Smíchejte vodu, sůl, pepř, hořčičné semínko, cukr a ocet a směs přiveďte k varu.
  • Lák vařte cca 15 minut, poté odstavte a nechte vychladnout.
  • Mezitím si očistěte houby a nakrájejte na libovolně velké kusy dle vlastního vkusu.
  • Před samotným nakládáním je nutné povařit houby cca 15 minut ve slané vodě.
  • Houby nechte odkapat a pak je naskládejte do čistých sklenic.
  • Do sklenic s houbami nalijte lák.
  • Sterilujte ve velkém hrnci 30 minut při 100 stupňů celsia.
  • Nechte vychladnout a naskládejte do špajzu, sklepa, ledničky apod.

TIP: Důležité je nakládat pouze houby tvrdé a zdravé. Jinak by vám místo pochoutky mohl vzniknout odporný blemc.

Houbová poradna / Houby

Nějaká ta rada na závěr:

  • 🤢 Houby nesbírejte do igelitek. Špatné skladování hub způsobuje otravy i zažívací problémy.
  • 🍄 Na sběr vyrazte ráno. Vycházejte na houby časně, aby vás někdo nepředběhl. Po ránu navíc budou houby zchlazené a nejméně napadené chamradí.
  • 🤢 Na houby se může pít alkohol (až na hnojník inkoustový a všechny jeho příbuzné). Přílišné množství alkoholu také škodí.
  • 🍄 Vypěstujte si houby doma. I na vlastní zahrádce nebo ve sklepě si snadno založíte svou fungi kolonii. Směle do toho.

Na světě najdete přes šest milionů druhů hub a stále se objevují nové. Vám stačí objevit ty klasické, co rostou u babičky na vesnici za barákem, a připravit si z nich cokoli mňamózního. Přejeme hodně kvalitních nálezů.

Související články

Všechny články

Jak vařit květák? 5 neodolatelných receptů

Květák – můžete ho vařit, dusit, péct nebo smažit a vždycky bude chutnat báječně. Připravili jsme pro vás špetku inspirace, jak si tuto košťálovou zeleninu vychutnat jako hlavní chod i zdravou svačinku. 

Neodolatelná hlíva ústřičná aneb 5 vege receptů i pro milovníky masa

Hlíva je v kuchyni všestrannou surovinou, která kraluje stovkám receptů. Báječně chutná pečená, vařená i restovaná. Je to zkrátka skvělá ingredience pro přípravu bezmasých jídel, která vás zasytí a na nichž si navíc náramně pochutnáte.

Máte v rodině vegetariány i masožravce? Připravte sobotní oběd, který uspokojí všechny

Připravujete víkendový oběd, kde se u stolu sejde několik typů strávníků? Neřiďte se žádnými svazujícími pravidly. Radost z jídla je to, co máme všichni společné, ať už vyznáváme paleo, raw, nebo veganskou…

Rebarbora: 4 recepty z královny jarní zeleniny

Rebarbora neboli reveň je královnou jarní sezóny. Má krásnou sytě růžovou barvu, nakyslou chuť a báječně šmakuje na všechny sladké způsoby.

Další článek