Co je prosecco?
Prosecco je šumivé (a šumné:)) víno a to originální pochází výlučně z vinic severní Itálie. Na trhu je mnoho cukernatých variant – to z prosecca dělá univerzální pití. Zkrátka chutná jako aperitiv k jídlu, ale můžete ho pít i jen tak.
A jak prosecco přišlo ke svému jménu? Jednoduše. Nazývá se po jedné vísce, kde se původní odrůda užívaná k výrobě prosecca pěstovala. Pravé prosecco musí pocházet z Itálie a obsahovat alespoň 85 % vinné odrůdy Glera.
Jak se tento božský nápoj vyrábí?
Prosecco se vyrábí pomocí metody Charmat-Martinotti, to znamená, že druhotné kvašení probíhá v nerezové nádrži (díky tomu si udrží více svěžesti a ovocnosti), což je o mnoho levnější než u kvalitního šampaňského, které fermentuje v lahvi. Metoda Charmat-Martinotti není – naštěstí pro všechny proseccové ctitele – tak nákladná, a proto je kvalitní materiál snadno dostupný i obyčejným smrtelníkům.
Výroba prosecca:
- Hrozny vinné révy se kvůli zachování acidity sbírají poměrně brzy.
- Bobule se jemně vylisují, tím se získá čirá šťáva.
- Šťáva kvasí v nerezových tancích maximálně 8 až 10 dní.
- Vznikne víno, které se přečerpá do tlakových nádrží, kam se přidá také cukr a kvasinky.
- Jelikož jsou nádrže utěsněné, neuniká z nich vzniklý oxid uhličitý, a tak se ve víně tvoří bublinky.
- Klasické prosecco se zhruba po 30 dnech přefiltruje a stáčí do lahví.