Espresso tonic, aperol spritz, margarita aneb Namíchejte si letní drink (II. část)

Chcete si namíchat lahodný alkoholický či nealkoholický nápoj? Tak to jste u nás správně. Inspirujte se našimi tipy a recepty a staňte se hvězdou každé letní párty (nebo si prostě jen udělejte hezký večer na balkoně).

05. 07. 2023

Anežka
Šebková

Anežka nedá dopustit na rostlinnou stravu a zelené čaje. Kromě psaní textů všeho druhu ve volných chvílích sahá po vařečce, foťáku, dobrém pivu, turistických botách a jógové podložce.

O autorovi

Jak už jsme si osvětlili v prvním díle našeho drinkového seriálu, základním vybavením, které budete na míchání koktejlů potřebovat, je shaker. Dneska si ale ukážeme, že skvostné pitíčko zvládnete i bez něj .🍸

Espresso tonic – jeden ho miluje, druhý nenávidí

Hledáte osvěžení a vzpruhu v jednom? Tak to je pro vás espresso tonic jako stvořený. Tento drink přišel na svět trochu omylem. V roce 2007 si po jedné párty ve švédském Helsingborgu chtěla dát parta přátel kafe. Přemýšleli, čím ho zjemnit a osvěžit (určitě měli žaludky na vodě), tak do něj přidali led a něco, co jim po akci zbylo – tonic. Od té doby se svět těší ze super specifické kombinace: hořké, kyselé a sladké chuti – tak specifické, že své ochutnávače staví na opačné póly emočního spektra.

Recept na espresso tonic:

  • 45 ml espressa
  • 1,5 dl toniku
  • pár kostek ledu
  • čerstvý citron/pomeranč

Tohle doma nemám

Nakoupím si to

Postup:

  • Do sklenice si dejte kostky ledu a zalijte tonikem.
  • Mezitím si do vedlejšího šálku připravte espresso.
  • Opatrně ho nalijte do sklenky s ledem a tonikem, aby se nápoje nesmíchaly.
  • Podávejte ozdobené měsíčkem citronu nebo pomeranče.
  • Doslaďte dle chuti.

TIP: Tuto nevšední tekutou laskominu lze podávat i v alkoholické verzi jako espresso gin tonic. Získáte ji, když do sklenice kromě ledu a toniku kápnete i trochu ginu.

Aperol spritz – kalorická rozkoš

Populární drink, který na zahrádkách a v kavárnách doslova barevně září, si získal neuvěřitelnou oblibu nejen u mladších labužníků. Podmanivá italská senzace se začala míchat v 50. letech 20. století jako alternativa ke klasickému vinnému střiku. Samotný Aperol je kvalitní aperitiv, který se vyrábí z pomerančů, rebarbory, hořce a bylin. Nenechte se ale zmást zdravě působícím složením. Jedna sklenka (cca 500 ml) má v sobě něco přes 500 kcal, což je jako jeden vydatnější oběd.

Letní drinky

Recept na aperol spritz:

  • 3 díly prosecca
  • 2 díly Aperolu
  • 1 díl sody
  • pár kostek ledu
  • čerstvý pomeranč

Postup:

  • Prosecco, Aperol, sodu smíchejte dohromady.
  • Podávejte v baňaté sklence na stopce s ledem.
  • Ozdobte pomerančem.

TIP: Pokud se vám nechce kupovat ingredience zvlášť, doporučujeme mrknout na foodora MARKET a objednat si výhodný set pro přípravu aperolu, ať máte drink hotový raz dva. Pokud máte raději jiný koktejl, nebojte, najdete tam spoustu dalších. Stačí kliknout na odkaz. 👇🏻

Margarita – vášeň s puncem exotiky

Původ drinku margarita není úplně prokazatelný. Existují hned tři historky ohledně jeho vzniku. Jedna tvrdí, že všechno začalo ve Španělsku, další v Kalifornii a poslední, že v Texasu. Všechny se ale v jednom shodují: Margaritu namíchal barman pro ženu se stejným jménem. Na tom už ale nezáleží. Důležité je, že tento drink vznikl a my si na něm dodnes můžeme pochutnávat. Jen pozor – má grády.

Recept na margaritu:

  • 2 díly tequily (blanco)
  • 1 díl pomerančového likéru (Cointreau, Triple Sec)
  • 1 díl limetkové šťávy
  • pár kostek ledu
  • špetka soli

Potřebuji ingredinece

Jdu si nakoupit

Postup:

  • Všechny ingredience nalijte a nasypte do mixéru a pořádně rozmíchejte (pokud máte shaker, můžete to zkusit i v něm, ale nezapomeňte směs přecedit).
  • Servírujte ve dvoupatrové sklenici označované jako margarita glass. Pokud si nerozmixujete led a v drinku bude v celku, servírovat můžete i ve sklenici na whisky.

TIP: Špetka soli nemusí být jen v drinku, zkuste tradiční zdobení sklenice solnou krustou. Té docílíte, když okraj sklenice navlhčíte citronem a obtisknete do soli. Sůl je navíc zásaditého charakteru a pomáhá tak organismu lépe strávit kyselost limetek.

Nealko margarita

Za vyzkoušení stojí i nealkoholická margarita, která je přímo ztělesněním letního osvěžení.

Recept na nealkoholickou margaritu:

  • 1 díl citronové šťávy
  • 1 díl limetkové šťávy
  • 0,5 dílu třtinového cukru
  • pár kostek ledu

Postup:

Všechny ingredience smíchejte dohromady (můžete je i rozmixovat v mixéru). Přejeme parádní osvěžení! 🍋

Už jste se rozhodli, který letní drink budete přes léto servírovat? Za vyzkoušení rozhodně stojí všechny.

Související články

Všechny články

Prosecco: Co všechno potřebujete vědět o oblíbeném šumivém víně?

Pití prosecca je momentálně hodně trendy záležitostí. Příjemnou chuť si užívají požitkáři všech generací po celém světě – proto je ideální čas dozvědět se o tomto nápoji něco víc a nezůstávat jen na zpěněném povrchu.

Mojito, piňa colada, cuba libre aneb Oblíbené rumové drinky na letní grilovačku

Milujete osvěžující letní drinky? A víte, jak je správně umíchat? Díky našim receptům se z vás vmžiku stane ostřílený barman.

Další článek