Co je to ten langoš?
Langoš je smažená placka z kynutého bramborového těsta. A odkud se vzal jeho lahodně vtipný název? Tahle placka se původně připravovala ze zbytků těsta, které vzniklo při pečení chleba, společně s ním se také strkala do pece. A protože se dávala až úplně k plamenům, které se maďarsky řeknou „láng“, začalo se jí říkat langoš.
Když už nebylo tak úplně běžné, že by každá rodina měla doma pec na chleba, začaly se langoše smažit na pánvi – a aby nebyly tvrdé, přidaly se do těsta uvařené brambory, které obyčejnou chlebovou placku povýšily na vláčné pochutnání.
Langoš = maďarská pizza?
V Maďarsku si na langoš původně dávali smetanu a sýr (kečup si tam přidali samozřejmě až Češi). Postupem času na něj házeli všechno, co šlo. Když zbyla klobása, byla na nich klobása, když zbyla niva, dávala se na ně niva. Dnes najdete nespočet receptů (tradičních i novátorských), čím si langoš ozdobit, podobně jako italskou pochoutku jménem pizza. Recept na těsto ale zůstává všude obdobný.