Vegan: Proč do jídelníčku zařadit veganská jídla?

V dnešní době je snadné se stravovat podle vlastních představ a přizpůsobit životní styl svým názorům. Veganská jídla už dávno nemají podobu šedozelené hmoty, která je vyrobena kdoví z čeho. Vyzkoušejte některé z populárních veganských jídel, které si oblíbili i masotariáni.

16. 06. 2023

Anežka
Šebková

Anežka nedá dopustit na rostlinnou stravu a zelené čaje. Kromě psaní textů všeho druhu ve volných chvílích sahá po vařečce, foťáku, dobrém pivu, turistických botách a jógové podložce.

O autorovi

Co znamená slovo vegan?

Veganství je filozofií. Nejde totiž jen o formu stravování, k vegan způsobu života se pojí například odmítání koženého oblečení a bot i kosmetiky testované na zvířatech. Veganství vyškrtává z jídelníčku maso a ostatní části těl zvířat, ryby a mořské plody (ano, ryby jsou také maso 😆), mléčné výrobky, vejce a med. Odříkání všeho živočišného vychází z názoru, že zvířata nejsou zboží, ale živé bytosti s city a emocemi.

Jak vzniklo slovo vegan?

Zavrhování živočišných výrobků má dlouhou tradici v mnoha kulturách i náboženstvích (např. v jainismu a určitých odnoží buddhismu). Tato názorová forma se ale dočkala svého pojmenování až v roce 1944, kdy si vegetarián Donald Watson z Velké Británie uvědomil, že nazývat sebe a své kamarády „vegetariány bez mléčných výrobků“ je prostě zbytečně zdlouhavé. Rozhodl se, že vymyslí jiný název. Mezi favority ve finále byly dairyban, vitan nebo benevore – spojení slov laskavost (benevolence) a býložravec (herbivore). Nakonec ale vyhrála jednoduchá zkrácenina slova vegetarian.

Vegetarian − etari = vegan

Vegan jídlo

Benefity veganského stravování

Není veganství jako veganství. U teenagerů je například hitem tzv. americká forma, která sice vynechává živočišné produkty, v jejich jídelníčku ale většinu místa zabírá jídlo z fast foodu, slazené nápoje a nemalé množství cukrovinek. Tak takhle spíš ne, nebo 😆?

Veganská strava obecně přispívá k:

  • ochraně životního prostředí,
  • lepšímu využití tělesné i mozkové energie,
  • snížení hladiny cukru a tuků v krvi,
  • snížení „špatného“ cholesterolu,
  • snížení rizika vzniku srdečních chorob a některých typů nádorů.

Dobré je ale vědět, že neexistuje univerzální návod na zdravé stravování. Vyvážený jídelníček nenahradí sebevyšpekulovanější dieta.

Ochutnám něco veganského

Nakoupím si

Nejpopulárnější veganská jídla

Veganská jídla najdete po celém světě a v různých kulturách. V Indii to je třeba kaše khichdi (rýže, hrách, garam masala, římský kmín), v Indonésii salát gado gado (brambory, batáty, fazole, kukuřice, tofu), v Mexiku guacamole a v Řecku gemista (rajčata plněná rýží a zeleninou).

Vegan jídlo

Gemista – vegan recept:

  • 150 g rýže
  • 200 ml passaty (propasírovaná rajčatová pyré)
  • 8 rajčat
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • bazalka a máta
  • sůl a pepř

Postup:

  • Uvařte si rýži, rajčatům odkrojte vršky s malou částí dužiny a vydlabejte je.
  • Vnitřek osolte a opepřete.
  • Na pánvi rozžhavte olej a osmahněte najemno nakrájenou cibuli a nasekaný česnek.
  • Přihoďte rýži a bylinky, zalijte passatou, promíchejte a přiveďte k varu.
  • Až se směs propojí, dochuťte podle potřeby, pak jí naplňte rajčata až po okraj.
  • Nadívaná rajčata naskládejte do vymazaného pekáče a zavíčkujte odkrojenými vršky.
  • Podlejte troškou vody (cca 1 cm na výšku), zakápněte olivovým olejem a pečte 45 minut na 180 °C.
  • Rajčata hlídejte a popřípadě dolejte trochu vody.

Servírujte s lehkým salátem, pečenými brambory nebo třeba zeleninovými plackami.

Co říkáte na pestrou veganskou stravu? Chytla vás za srdce? V tom případě otestujte i naše tipy na veganské dezerty. A hlavně, proč si dávat více veganského jídla? Protože chci.

Související články

Všechny články

Neodolatelná hlíva ústřičná aneb 5 vege receptů i pro milovníky masa

Hlíva je v kuchyni všestrannou surovinou, která kraluje stovkám receptů. Báječně chutná pečená, vařená i restovaná. Je to zkrátka skvělá ingredience pro přípravu bezmasých jídel, která vás zasytí a na nichž si navíc náramně pochutnáte.

Jak na dokonalý Caesar salát

Čerstvé listy římského salátu, křupavé krutony a delikátní zálivka. Řeč je o fenomenálním pokrmu, který svým názvem sice evokuje titul císaře, nicméně by zasluhoval spíše hodnost krále salátů. Jak se dělá Caesar salát a co všechno patří do zálivky?

Průvodce masem: Jak vybrat to nejlepší na svíčkovou, guláš a další českou klasiku?

Pravidelně u řezníka nebo v oddělení s masem dumáte nad tím, který kousek masa je pro vaše kulinářské plány ten pravý? Každý typ masa má jiný potenciál a žádá si i jinou úpravu. Díky našemu manuálu už vždycky budete vědět, po čem sáhnout.

Luxusní recept na kuře na paprice, který hravě zvládnou i začátečníci

Potrpíte si na českou klasiku a kuře na paprice patří k vaším oblíbeným jídlům? Pak si v tomto článku skutečně přijdete na své!

Další článek