Paprika – oblíbenost napříč kontinenty i kulturami
Paprika (z čeledi lilkovitých) je keř dosahující výšky až 150 centimetrů. Má malé bílé květy, které se po opylení mění v dužnatý plod. Jde o původně tropickou rostlinu pocházející z Mexika. První zmínky o téhle chutné krásce jsou více než 6 500 let staré. Gastronomický zlom přišel, když ji v 15. století Kryštof Kolumbus dopravil do Evropy, a protože byl zrovna v téhle době pepř drahou komoditou, pálivá odrůda papriky ho hravě nahradila.
Dnes si paprika užívá popularitu po celém světě. Nejzásadnějšími producenty jsou USA, Čína, Španělsko, Maďarsko, Turecko a Indie.
Plněné papriky dobyly svět
Nadívané papriky si každý kout země uzpůsobil tuzemským surovinám a chutím. Například ve Španělsku se plní hovězím masem jako u nás, ale také tradičním ovčím sýrem Manchego. V severní Africe papriku plní vším, co spíž dá – bramborami, cibulí, fazolemi i kukuřicí. V USA si zase získala přízeň nádivka z mletého masa, strouhanky, vajec a sýra. Balkánské plněné papriky jsou těm našim asi nejbližšími příbuznými, mají navíc jen trochu sýra. Plněné papriky prostě vládnou světem.
Plněné papriky s rajskou omáčkou a bešamelem
Ta naše klasika česká rozděluje své příznivce hned do několika táborů. Někdo to rád s rýží, někdo s knedlíkem. Jeden s rajskou omáčkou, jiný zase bez. Ať jste stoupencem jakéhokoliv paprikového vyznání, tyhle božské zapečené s rajskou a bešamelem musíte zkusit 🍽️.