Těstovinový salát na tři způsoby. Proč? Protože chci

Těstovinový salát je rychlou verzí oběda či večeře ve chvílích, kdy nezbývá moc času navíc. Vyzkoušejte hned tři varianty, které si dočista zamilujete. Dneska se zaměříme na ten s tuňákem, kuřecím masem a chybět samozřejmě nesmí ani vegetariánská verze s cizrnou a zeleninou.

10. 06. 2023

Anežka
Šebková

Anežka nedá dopustit na rostlinnou stravu a zelené čaje. Kromě psaní textů všeho druhu ve volných chvílích sahá po vařečce, foťáku, dobrém pivu, turistických botách a jógové podložce.

O autorovi

Těstovinový salát láká nejen oko, ale i žaludek a peněženku. Za pár korun dokážete s málo ingrediencemi vykouzlit nezapomenutelné jídlo, které si budete chtít připravovat zas a znova. Na co si ale dát pozor, aby se z lahodné rychlovky nestala neslaná nemastná, rozblemcaná a neurčitá hmota?

Těstoviny do salátu vždy „al dente“. Jakmile totiž těstoviny smícháte se zálivkou, začnou měknout. Nepodceňujte ani slanost vody, ve které je vaříte. Ta by měla být slaná jako moře.

Zálivku výhradně výraznou. Protože když se dají dohromady těstoviny a zelenina, je potřeba hodně chuti, aby se výsledný dojem mohl rovnat nezapomenutelnému chuťovému zážitku.

Nádobu na míchání jedině obří. Abyste si ušetřili rozčilování se nad neustálým vypadáváním ingrediencí přes okraj mísy, sáhněte vždy po nádobě enormní velikosti.

Sem se salátem

Jdu si nějaký vybrat

Těstovinový salát + tuňák = VSL

Tuňák má přesně to aroma, které dodá těstovinám šmrnc. Co dalšího do salátu přidat, aby hrál všemi barvami, vůněmi a hlavně chutěmi?

Recept na těstovinový salát s tuňákem:

  • 250 g těstovin
  • 160 g tuňáka v oleji (2 malé konzervy)
  • 3 vejce vařená natvrdo
  • 3 lžíce majonézy
  • 1 červená cibule
  • 2 papriky
  • půl salátové okurky
  • černé olivy
  • sůl, pepř a citron na zakápnutí

Postup:

  • Těstoviny uvařte a zeleninu nakrájejte.
  • Všechno do jedné mísy a přidejte majonézu, olivy, sůl, pepř a promíchejte.
  • Naposled připojte tuňáka i s olejem, ve kterém byl naložený, a opatrně promíchejte, aby zůstal co možná nejvíce v celku.
  • Nechte v lednici vychladit a při servírování ozdobte vařenými vejci.

Těstovinový salát s tuňákem

TIP: Milujete chuť tuňáka, ale nejíte maso? Vyzkoušejte některou z náhražek vyrobených z rostlinných proteinů, se kterými se v dnešní době roztrhl pytel.

Kuře to má na salámu, teda na salátu

Kdo dvakrát neholduje rybám, může vyzkoušet obdobný recept s kuřetem. Tohle bílé maso si parádně rozumí s bílým jogurtem.

Recept na těstovinový salát s kuřetem:

  • 250 g těstovin
  • 300 g kuřecích prsou
  • 100 g bílého jogurtu
  • 1 lžíce majonézy
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 150 g rukoly
  • 100 g cherry rajčátek
  • 1 paprika (jakékoliv barvy)
  • sůl a pepř

Postup:

  • Kuřecí prsa očistěte a nakrájejte na kostičky.
  • Mezitím si uvařte těstoviny.
  • Rozpalte pánev a na kapce oleje kuřecí kostičky orestujte.
  • Vytvořte si zálivku z jogurtu, majonézy, jablečného octa, soli a pepře.
  • Nakrájejte si zeleninu a smíchejte ji s kuřetem, těstovinami a zálivkou.
  • Dolaďte kořením podle chuti – jako lahodná ozdoba může posloužit snítka čerstvé bazalky.

Těstovinový salát s kuřetem

TIP: Dresing na těstovinový salát snese hodně. Nebojte se do něj přidat například prolisovaný česnek nebo božskou srirachu.

Bezmasý salát – to je taky lahoda!

A pro vyznavače bezmasých pokrmů tu taky máme jednu variantu (neméně lahodnou).

Recept na těstovinový salát bez masa:

  • 250 g těstovin
  • 1 plechovka cizrny ve slaném nálevu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 čajová lžička kremžské hořčice
  • 100 g cherry rajčátek
  • 3 papriky (jakékoliv barvy)
  • 1 mozzarella
  • sůl, pepř a i ten citron na zakápnutí

Postup:

  • Nakrájejte si papriky na nudličky, rozložte na plech, osolte a pečte v troubě na 170 °C zhruba 15 minut (dokud na koncích nevznikne kůrčička).
  • Uvařte si těstoviny.
  • Slejte si cizrnu (z nálevu lze vyšlehat aquafaba, kterou můžete použít například do dezertů) a nakrájejte si rajčátka na půlky.
  • Smíchejte olivový olej s kremžskou hořčicí a podle chuti zakápněte citronem.
  • Nakonec vše smíchejte dohromady.
  • Nechte v lednici odpočinout a posypte strouhanou mozzarellou.

A je hotovo. Třikrát mňam!

Základem každého dokonalého a nezapomenutelného salátu jsou čerstvé suroviny a vychucený dresing. Tak se odvažte a vyzkoušejte svou vlastní nevšední zálivku.

Související články

Všechny články

Návod na dokonalou vepřovou panenku? Odpověď zní sous-vide!

Sous-vide je poslední dobou čím dál více oblíbenou přípravou masa. O co se vlastně jedná a jak si můžete doma připravit lahodnou vepřovou panenku, jako z restaurace?

Slané i sladké recepty z listového těsta

Z listového těsta lze vykouzlit snad stovky různých receptů. Počínaje sladkým štrůdlem, přes makový závin až po milované slané šneky. A my jsme si pro vás připravili hned několik různých tipů, jak listové těsto zpracovat.

Roastbeef pečený přes noc. Připravte si britskou specialitu

Roastbeef budí u většiny kuchařů respekt, jeho příprava je ale přitom skoro bez práce a pečení v podstatě hračka. Na tuto slavnostní delikatesu potřebujete totiž jen pěkný nízký roštěnec, trošku hořčice, worcesteru a kuchařský teploměr – klíč k dokonale propečenému a tak akorát růžovému roastbeefu.

Buďte šťastnější díky mexickému jídlu

Pestrost mexické kuchyně je fascinující. Lákavě barevná jídla, rozmanité chutě či nekonečné možnosti originálních druhů koření. To přesně je Mexiko. Z mezinárodních kuchyní se řadí k těm nejdietnějším a získává si své oblíbence po celém…

Další článek