Dějiny pudinku v kostce
Historie pudinku je více než pozoruhodná a pravděpodobně vás překvapí, že tento sladký pokrm má své kořeny ve slané pochoutce. Slovo pudink pochází z francouzského „boudin“, což v překladu znamená jelito. Původně se totiž jednalo o směs vepřového masa, ke kterému se přimíchávalo koření, tuk a vepřová krev. Celá směs se natlačila do střívka, utěsnila špejlí a hotové jelito se nakonec ještě povařilo. Dnes už je díky bohu jelito jelitem a pudink pudinkem, ale ještě ve středověku měly pudinky masovou či zeleninovou podobu. Až od 17. století se v kuchyních začínaly objevovat sladké pudinky, jež svou formou připomínaly spíše dort, jelikož se do nich přidávala mouka. I tak byl pokrm na hony vzdálený tomu, který si dnes můžete za pár korun pořídit v supermarketu.
A kde se vlastně vzal instantní pudinkový prášek? Za jeho původem stojí anglický chemik jménem Alfred Bird. Ten se rozhodl udělat radost své ženě, která měla alergii na vejce. Alfred proto v postupu zaměnil vaječný krém za kukuřičný škrob a náhle se mu pod rukama zrodil první instantní pudink. Jeho recept si velmi rychle získal oblibu u anglických hospodyněk, kterým šetřil čas i peníze, a tak si jej dnes můžete během několika minut uvařit i ve své kuchyni jen za pomoci mléka a pytlíku s instantní směsí.