Jste vegetariáni, ale rádi byste si jednou za čas dopřáli českou klasiku? Nebo se vaše děti rozhodly nejíst maso a vy nevíte, jaké bezmasé jídlo jim uvařit, až k vám přijdou na návštěvu? I bez masa si můžete pochutnat na svíčkové nebo knedlu “vepřu” zelu. Jak zjistíte, chuť českého jídla nakonec nestojí na mase.
I u nás už je dostupná celá řada náhražek masa, od různých druhů tofu, přes tempeh, sojové kostky, až po robi nebo seitan. K některým českým klasikám ale takové náhražky ani nejsou potřeba a vystačíte si s luštěninami. Důležité jsou totiž v české tradiční kuchyni především kvalitní a chuťově vyvážené omáčky.
“Svíčková” na smetaně
U svíčkové je důležité věnovat čas pečení zeleniny na omáčku a nic neurychlovat. Nechte zeleninu s trochou přepuštěného másla, několika plátky citronu a kořením dobře upéct v troubě a poté rozmixujte na omáčku tak, jak jste zvyklí.
Co se týká masa, máte na výběr z několika možností: Jednoduchou variantou je pečené tofu, které můžete péct zároveň se zeleninou, získá tak chuť a aroma navíc. Podobně můžete upravit i tempeh, který je zároveň chutný i samotný bez úpravy, pouze nakrájený na plátky. Ale pokud chcete, aby se svíčková blížila masu i vzhledově, nejvěrnější variantou je robi plátek, který je dobré nechat předem marinovat v troše rostlinného oleje se solí, pepřem, případně ostřejším kořením a před podáváním ho ogrilovat nebo osmažit na pánvi.
Knedlíky můžete k vegetariánské svíčkové podávat klasické houskové bílé, strávníky ale příjemně překvapíte také celozrnným knedlíkem.
“Kuře” na paprice
Vegetariánské kuře na paprice, někdy také cizrnový guláš, je mnohem jednodušší, a přitom stejné výživné jídlo. Stačí v klasické paprikové omáčce povařit cizrnu a následně ji rozmixovat, aby byla krémová. Hotová omáčka se prohřeje s čerstvým pórkem a částí cizrny, která je celá a podává se s rýží či čerstvým chlebem. Recepty z cizrny jsou obecně skvělou alternativou masa – dobře z ní připravíte placky do burgeru či falafelové kuličky do wrapu – ale i vajíček, vzhledem ke schopnosti vyšlehání láku z cizrny podobně jako vaječných bílků.
“Vepřo” knedlo zelo
Vepřo knedlo zelo je z české klasiky to náročnější na zhotovení, ale na výsledku si pochutná každý. Knedlíky se zelím lze udělat tradičně, místo masa je v tomto případě ideální použít sojové kousky či seitan.
Dobré sojové kostky či nudličky spočívají v delší přípravě. Důležité je uvařit je den předem v zeleninovém vývaru, opravdu důkladně z nich vyždímat všechnu vodu a naložit je do směsi rostlinného oleje a aromatického koření. Podle chuti můžete přidat lžičku hořčice či sojové omáčky, která kostkám dodá intenzivnější chuť. Před podáváním pak kostky upečte v troubě na vyšší teplotu nebo zprudka osmahněte na pánvi.
V případě seitanu je příprava jednodušší, protože se již jedná o zpracovaný výrobek. Seitan můžete ke knedlíkům a k zelí podávat jen tak, ohřátý, anebo ho pro výraznější chuť osmahnout či upéct s trochou oleje či másla a koření.
Nevíte, co k obědu bez masa? Nestíháte “vegetariánské” návštěvě uvařit, ale chtěli byste jim naservírovat něco opravdu dobrého? Objednejte oběd či večeři na Dáme jídlo, kde najdete ten nejširší výběr vegetariánských i veganských jídel a rychlá večeře bez masa se stane realitou.