Jak na perfektní řízek a nejen to!

Pestrá nabídka typicky českých jídel a nápojů, ale i výborný tankový ležák Pilsner Urquell. To je síť tradičních českých restaurací Kolkovna v Praze a Brně. A právě v nich od 9. do 23. prosince probíhá akce Řízkování, na základě které jsme navštívili Kolkovnu Dock. Vy se tak můžete dozvědět, z jakého masa udělat ten nejlepší řízek, na jakém oleji smažit nebo jaké dobroty z Kolkovny ochutnat.

16. 12. 2022

Verča
Raková

Autorka, která se čtvrtým rokem naplno věnuje psaní a focení. Ve volném čase ráda připravuje dobroty pro svou rodinu nebo pobíhá někde v terénu, jejím dalším koníčkem je totiž běh. :)

O autorovi

Kolkovna DOCK sídlí v moderním komplexu DOCK IN THREE přímo u Vltavy na Palmovce a také ji najdete v nabídce na Dáme jídlo. Menu Kolkovny je plné pokrmů, které lahodí českému jazýčku, jako je roláda z mladého selátka, hovězí žebro na černém pivu či tradiční plzeňský guláš. Pochutnat si můžete ale i na mezinárodních specialitách, salátech, bezlepkových pokrmech nebo odtud objednat jídlo pro děti.

Šéfkuchařem restaurací Kolkovna je Josef Topol, kterého jsme pro vás vyzpovídali. A co nás zajímalo? Samozřejmě řízky.

  • Z jakého masa je nejlepší připravit řízek, aby byl perfektní?

„Nejoblíbenějším řízkem našich hostů je ten z vepřové panenky, je šťavnatý a měkký. Používáme maso od lokálních chovatelů, kteří nám ho dodávají chlazené.“

  • A kterému masu je naopak lepší se vyhnout?

„Na smažené řízky není úplně vhodné telecí maso ze starších kusů. My používáme mléčnou telecí kýtu.“

  • Jaký řízek máte osobně nejraději?

„Ten z vepřové krkovice, je skvělý. A jako přílohu ideálně bramborový salát.“

  • Je lepší smažit na oleji, sádle, nebo másle?

„Nejlepší je tuky kombinovat, každý má jiný stupeň přepálení.“

  • A co říkáte na variantu pečení v troubě?

„Pokud v troubě, tak na pečícím papíru a průběžně stříkat rozprašovačem se slunečnicovým olejem na maso, řízek bude lépe stravitelný.“

  • Máte tip, jak na dokonalý řízek?

„Dojít si na něj do restaurace Kolkovna.“

  • Existuje nějaký fígl nebo tajná ingredience?

„Existuje, ale tu si nechám pro sebe – pak už by nebyla tajná.“

  • Téměř v každé české rodině se dělají na Vánoce řízky. Jak je to v té vaší? 

„U nás doma preferujeme krůtí řízky smažené na másle a slunečnicovém oleji.“

A jak na perfektní řízek krok za krok?

Maso obalené ve strouhance a smažené dozlatova milujete víc než cokoliv jiného, přesto se vám, dříve jak na Vánoce, připravovat nechce? Objednejte si vyhlášené křupavé řízky z Kolkovny na Dáme jídlo. V rámci akce Řízkování se můžete těšit na pravé vídeňské telecí řízky, řízky z vepřové krkovice v česnekové strouhance, řízky z kuřecích prsou v kukuřičné strouhance a řízky z vepřové panenky v pikantní strouhance s chilli papričkami a sezamem.

Mám chuť na řízky bez práce

Připravíte si řízky sami nebo si je raději v klidu, bez práce a nepořádku v kuchyni, objednáte až domů? Ať už se rozhodnete jakkoliv, přejeme vám dobrou chuť!

Související články

Všechny články

5 jednoduchých a zdravých večeří

Jíte každý večer to samé? I když je internet plný receptů a tipů, inspirace na rychlé a jednoduché večeře není nikdy dost. Sestavili jsme pro vás jídelníček večeří na každý všední den, který oceníte zejména pro svou jednoduchost a chutnost zároveň. Teď už vás otázka „co na večeři“ nepřekvapí.

Jak na hovězí guláš krok za krokem

Příprava hovězího guláše nemusí být žádná věda. Stačí mít dostatek času, kvalitní ingredience, smysl pro správný poměr koření a alespoň trochu šikovné ruce. Za několik hodin je voňavý guláš na stole a zbývá už jen sbírat zasloužené ovace od všech strávníků.

Do nového roku zdravěji

Nový rok je pro mnohé z nás časem novoročních předsevzetích, často spojených s redukcí hmotnosti a zdravým životním stylem. Ale aby ta změna jídelníčku nebyla, po všech těch vánočních dobrotách, tak bolestná, mám pro vás hned 2 tipy na zdravé & vyvážené recepty. Díky těmto dobrotám si nejen pochutnáte, ale také uděláte novoroční krok na cestu zdravého životního stylu.

Čínský zázrak jménem wok

Rychlost, univerzálnost a nádech exotiky – to je wok. Osvojte si vaření v tomto geniálním kuchyňském náčiní, objevte kouzlo Asie a posuňte své kuchařské schopnosti opět o kousek dál.

Další článek