5 dezertů, které skvěle vypadají i chutnají

Milujete sladké nejen pro jeho chuť, ale baví vás i to, jak vypadá? Nikdy neodoláte dokonale barevné a jemné makronce nebo bělostné pavlově se šťavnatým lesním ovocem? Máme pro vás výběr těch nejkrásnějších dezertů, které byste měli vyzkoušet.

22. 11. 2019

Kam
v
Praze

Kačka a Terka - nejlepší kamarádky, které v září roku 2017 založily projekt @kamvpraze, sloužící jako kapesní průvodce pražskými kavárnami, bistry a restauracemi.

O autorovi

1. Makronky

Sladkost, ze které přímo čiší její “francouzskost”. Makronky jsou elegantní malé zákusky podobné pusinkám z bílků, cukru a mandlové mouky plněné máslovým krémem či ovocnou náplní a oděné do jemných decentních barev. Mají punc haute cuisine a svou delikátností tak potěší nejen vás, ale i případného obdarovaného či obdarovanou.

Makronky

2. Dort Pavlova

Dokonale bělostnému a nadýchanému dortu Pavlova odolá jen málokdo. Národní dezert Austrálie a Nového Zélandu se připravuje bílkového krému, šlehačky a lesního ovoce. Tento dort si oblíbí všichni, kteří neholdují těžkým krémovým dortům, ale preferují lehčí a ovocnější dezerty. Pro léto je jako stvořený.

3. Flan caramel

Ačkoli je flan podobný našemu pudinku, to, jak ho podávají v restauracích na Kubě a ve Španělsku, z něj dělá výjimečně krásný dezert. Každý šéfkuchař má sice na flan vlastní recept, základem je ale vždy kondenzované mléko, vejce, cukr a karamel. Ten se pak často tvaruje do nejrůznějších tvarů, které posléze dezert zalitý tekutým karamelem zdobí. Rozdíl mezi naším pudinkem a flanem je také v tom, že flan je pečený dezert.

Flan caramel

4. Čokoládový fondant

Čokoládový fondant je často nazývaný dekadentním dezertem, a to právem. Na originalitě mu dodává především dvojaká konzistence – zvenku vláčné čokoládové těsto, uvnitř teplý tekutý čokoládový krém. Největší výhodou fondantu je to, že na jeho přípravě není nic zrádného a vykouzlíte ho doslova za pár minut. 

5. “Nahatý” dort

Naked cake se stal populárním v posledních několika letech. Nejedná se ani tak o jeden dezert se specifickým postupem a chutí jako o způsob dekorace dortu. Tenhle několikapatrový dort z korpusu na piškotový způsob a světlého krému, který není nijak začišťovaný, případně pouze “ledabyle”. Vrch dortu zdobí světlý krém spolu s ovocem a okvětními lístky či celými květy.

Naked cake dort

Dostali jste z našeho průvodce chuť na něco sladkého? Vyzkoušejte jeden z mnoha dezertů na Dáme jídlo a nechte si ho dovézt, ať jste kdekoli.

Související články

Všechny články

Burgery, jak je neznáte

Burgery jsou skvělé hned z několika důvodů: zachrání vás vždy, když máte naspěch, jsou skvělým společenským jídlem, a především nikdy neomrzí, protože se dají do nekonečna obměňovat. Potřebujete inspiraci? Připravili jsme si pro vás dva recepty na jeden originální burger s masem a jeden vegetariánský.

Konfitování masa: Staňte se experty na šťavnatou a měkkou pečeni

Konfitování, tedy pomalé pečení v tuku, je šetrná a lahodná metoda úpravy masa. Tato tradiční francouzská technika promění jídlo v delikatesu. Základem jsou přitom jen tři ingredience: sůl, tuk a čas. V čem spočívá ten trik?

Tipy na omáčky, které si zamilujete

Dobrá omáčka dokáže jídlu dodat tu správnou chuť a zjemnit jeho konzistenci. A rozhodně se nehodí jen ke knedlíkům. Máme pro vás tip tři výborné, zdravé a lehké omáčky, které budete chtít dělat zas a znovu.

Nakopnutí po Vánocích

Zdravím Vás v novém roce. Jak jste si užili vánoční svátky? Bylo hodně návštěv s cukrovím a tradičních jídel? U mě taky! A to je úplně normální, nic za co bychom se měli cítit provinile.…

Další článek