Jaký je rozdíl mezi medovníkem a marlenkou?
Možná, že jste se při návštěvě cukrárny či obchodu setkali se dvěma velmi podobnými medovými dortíky. Medovník a marlenku lze od sebe kolikrát jen stěží rozeznat, přičemž ale skýtají jednu zásadní odlišnost. Za tradičním receptem na medovník stojí Marianna Khibovská, která se svým dezertem dobyla český trh daleko dříve, než se vůbec zrodila marlenka. Ta vznikla pod rukama jistého Arména Gevorga Avetisjana, který žil několik let ve Frýdku-Místku.
Hned po emigraci z Arménie se střemhlav pustil do podnikání a hledal nejlepší způsob, jak se uživit. Záblesk naděje přišel až s návštěvou jeho sestry Hasmik, která na jeho žádost upekla oblíbený domácí medový dortík. Gevorg neváhal ani vteřinu a začal dezert nabízet v kavárnách a restauracích. Úspěch na sebe nenechal dlouho čekat a od roku 2003 se stala Marlenka oficiální značkou i dezertem, který začala vyrábět společnost MIKO International. Moučník nese jméno po zakladatelově matce a dceři a podobně jako medovník je plný sladké medovoořechové chuti. Dalo by se tedy říct, že oba moučníky spojuje podobná myšlenka i ingredience, ale příběh mají zcela odlišný.