Grilování nemusí být jen výsadou léta. Jak ugrilovat maso i zeleninu na kontaktním grilu?

Už teď vám chybí letní grilovačky a večeře na zahradě? Udělejte si oblíbené letní jídlo klidně i v zimě doma. S kontaktním grilem si užijete stejně dobré burgery, zeleninové špízy i steaky, stačí pozvat přátele či rodinu a připravit, na co máte chuť.

20. 11. 2019

Izabela
Nováková

Izabelu baví všechno, co se točí kolem jídla. A když o něm zrovna nepíše, tak vaří, peče, fermentuje nebo ochutnává novinky na menu i na čepu restaurací, bister nebo pouličních stánků. Jídlo je zkrátka její radost i vášeň. A vaření zase způsob, jak lidem kolem ní dát najevo, že jí na nich záleží.

O autorovi

Už teď vám chybí letní grilovačky a večeře na zahradě? Udělejte si oblíbené letní jídlo klidně i v zimě doma. S kontaktním grilem si užijete stejně dobré burgery, zeleninové špízy i steaky, stačí pozvat přátele či rodinu a připravit, na co máte chuť.

Díky přípravě jídla na elektrickém grilu si nejen připomenete léto klidně i v zimě, ale grilované jídlo může být i zdravější. Kontaktní grily totiž obvykle disponují nepřilnavou úpravou, která nevyžaduje použití velkého množství tuku. Jídlo můžete ochutit pouze kořením, případně dresinky na bázi jogurtu či zakysané smetany. Maso ani zelenina se na kontaktním grilu tolik nepřipalují a pečou se pozvolna, snáz je tak opečete přesně podle toho, jak to máte rádi.

Nejlepší pokrmy na kontaktním grilu

Šťavnaté hovězí burgery

Díky tomu, že se domácí elektrický gril přiklápí, se nemusíte starat o to, kdy pokrm v něm otočit. Maso se na grilu propeče z obou stran rovnoměrně a uvnitř zůstane krásně šťavnaté.

Burger

Vegetariánské burgery

Náplň vegetariánského burgeru může být na klasickém grilu oříšek, protože luštěninové placky, které se na ně používají nejčastěji, se mnohdy více rozpadají a část z nich tak skončí v ohni a spálená. To není případ kontaktního grilu. Fazolové či jiné “burgery” na něj stačí položit, přiklopit a pozvolna upéct. Pokud se kousek placky oddělí, není problém ji i tak do burgeru doplnit. U vegetariánských burgerů nicméně doporučujeme gril potřít lehkou vrstvou tuku, protože bezmasé placky obvykle nepouštějí tolik šťávy.

Špízy

Špízy na grilu jsou skvělou variantou, pokud máte hosty, mezi kterými jsou jak “masožravci”, tak vegetariáni. Připravit můžete směs zeleninových a masových špízů a péct je zvlášť, takže si každý pochutná na tom svém. Nezapomeňte špízy přelít šťávou, která se z nich během pečení uvolní.

Grilovaná zelenina

Na grilu můžete také upéct efektní přílohu. Grilovaná zelenina na kontaktním grilu vypadá originálně a obzvlášť masové jídlo odlehčí. Zeleninu doporučujeme krájet na větší kusy – cuketu na kolečka, mrkev pouze podélně, papriku na proužky, … Všechny kusy získají opečené žebrování a bude se vám s nimi lépe manipulovat. Ideální je přelitá jogurtovým dresinkem s bylinkami nebo hořčicovo-medovou zálivkou.

Grilled cheese

Prostou, ale efektní večeří jsou sendviče grilled cheese doprovázené salátem – lehčím studeným nebo z pečené zeleniny. Stačí krajíc kvalitního kváskového chleba přepůlit na půl, mezi plátky vložit dobrý tvrdší sýr, například cheddar, a sendvič vložit na pár minut do grilu, aby se sýr jemně roztekl a chleba opekl dokřupava. Pokud byste přeci jen chtěli něco víc, můžete do sendviče samozřejmě přidat další věci, například jalapeňos, sušená rajčata a další pikantnější doplňky.

Grilled Cheese

Řecké halloumi

Tento polotvrdý řecký sýr je ideální jako grilovaný předkrm, například s brusinkami či olivami, ale snadno zastane i hlavní jídlo, ať už jako náplň vegetariánského burgeru nebo s přílohou v podobě grilované zeleniny.

Grilovaná ryba či jiné maso

Univerzálním grilovaným pokrmem jsou ryby a maso v podobě steaků, řízků, ale i kostek. Maso pečené na elektrickém grilu ale solte až krátce před vyndáním či až po upečení, protože by bylo jinak vysušené, a pravidelně kontrolujte a včas ho vyndejte, aby si zachovalo svou šťavnatost. Ideální je maso před domácím grilováním naložit do bylinek a jiného koření, ryby můžete doplnit plátkem citronu a potřít trochou česneku. Nezapomeňte využít také zachycenou šťávu z masa a hotový pokrm jí polít.

Dostali jste chuť na grilovanou chuťovku, ale kontaktní gril nemáte? Nechte si jídlo dovézt, ať už venku svítí sluníčko nebo sněží.

Související články

Všechny články

Dáme jídlo pomáhá Matějovi

Seznamte se, tohle je Matěj (16). Sympatický a veselý kluk, který má v jeho věku ale úplně jiné starosti než jeho vrstevníci. Chcete se dozvědět o Matějovi víc? Jeho příběh si můžete přečíst…

Jak naporcovat kuře? Naučte se servírovat maso jako profesionálové

Většina z nás kupuje kuře už rozporcované, protože je to jednodušší a zdánlivě rychlejší. Naporcovat kuře vám však s trochou cviku zabere sotva pár minut. A výhody? Získáte maso na více jídel, nákup vás vyjde o polovinu levněji a kuře můžete využít do posledního kousku. 

Piknik v barvách podzimu

Milujete babí léto? My s manželem nejvíc! A víte co je na něm nejlepší? Že stále můžete jíst venku a dělat si pikniky. Jeden takový podzimní piknik jsme podnikli a bylo to super! Měli…

12 snídaňových rituálů

Věděli jste, že všichni máme v životě různé návyky, které děláme každý den stejně, a kterých bychom se ani za nic nevzdali? Někdy si to ani neuvědomujeme, ale tyto návyky, neboli rituály…

Další článek