Špenátová polévka, špenátové lasagne a další dobroty ze špenátu

Že je špenát chutnou a výživnou superpotravinou, věděl už Pepek námořník, který jej konzumoval z konzervy. V dnešní kuchyni má špenát své nezastupitelné místo jak v syrové, tak i v té mražené podobě. Proč jíst špenát a jak si připravit špenátovou polévku, lasagne nebo třeba salát?

25. 02. 2023

Veronika
Hochmut

Verča má ráda 3 věci. Kávu, psaní a nohy v teple. A někde mezi tím se nachází i vášeň k vaření a především k ochutnávání nejrůznějších jídel.

O autorovi

Proč jíst špenát?

Už dávno se ví, že špenát neobsahuje zdaleka tolik železa, kolik se dříve myslelo. Přesto však existuje bezpočet důvodů, proč byste jej měli zařadit do jídelníčku. Vyznačuje se totiž vysokým obsahem vitaminů a minerálů. Mezi nejvýznamnější zástupce vitaminů pak patří vitaminy skupiny B a zejména vitamin C. Co se týče minerálů, špenát disponuje velkým množstvím draslíku, vápníku a hořčíku.

Špenát také patří mezi nízkokalorické druhy zeleniny, což z něj činí výbornou surovinu, pokud si zrovna hlídáte figuru.

Špenátová polévka – recept

  • 500 g mraženého špenátu
  • 30 g másla
  • 1 větší cibule
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 250 ml smetany na vaření
  • špetka muškátového oříšku
  • 50 g parmezánu
  • chlebové krutony

Postup:

  1. Špenát vytáhněte z mrazáku alespoň 2 hodiny před vařením polévky.
  2. Připravte si větší hrnec, dejte do něj máslo a nechte jej zpěnit. Poté k němu nasypte najemno nakrájenou cibuli.
  3. Jakmile cibule lehce zezlátne, přidejte do hrnce špenát. Směs podlijte trochou vody a několik minut ji poduste.
  4. Poté přilijte zeleninový vývar, promíchejte a přidejte smetanu na vaření. Polévku nechte alespoň 7 minut probublávat.
  5. Na závěr přidejte sůl a pepř podle chuti, špetku muškátového oříšku a najemno nastrouhaný parmezán. Podávejte s chlebovými krutony.

Jak udělat špenát?

Příprava špenátu není žádná věda. V české kuchyni se nejčastěji setkáte s dušeným špenátem, který se často servíruje k bramborovým knedlíkům a masu. Hodí se ale také do lasagní, polévky nebo klidně na pizzu. Dušený špenát snadno připravíte z čerstvého špenátu i z mraženého polotovaru. Vsadíte-li na čerstvý špenát, pak dobře vybírejte a zaměřte se přitom na jeho kvalitu. Listy by měly být krásně zelené, což napovídá, že je špenát skutečně čerstvý a mladý. Pokud bude mít spíše nahnědlé a mdlé listy, raději se poohlédněte jinde.

Mražený špenát nejlépe upravíte tak, že jej vhodíte do hrnce, podlejete trochou vody a necháte podusit. Předtím si můžete v hrnci na troše tuku ještě zpěnit cibulku a česnek, díky čemuž získá špenát příjemnou chuť.

Špenátové lasagne – recept

  • 700 g mraženého špenátu
  • cca 8-10 plátků lasagní
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 40 g másla + na vymazání pekáčku
  • 250 g parmezánu
  • 400 ml mléka
  • špetka muškátového oříšku
  • 30 g hladké mouky
  • sůl
  • pepř
  • slunečnicový olej

Postup:

  1. Do většího kastrolu nalijte trochu slunečnicového oleje. Po pár minutách přisypte nadrobno nakrájenou cibuli a zpěňte ji. Následně přidejte mražený špenát, přiklopte pokličkou a poduste ho.
  2. Změklý špenát osolte, opepřete dle chuti a poté přidejte prolisovaný česnek. Vše promíchejte a nechte ještě chvilku probublávat.
  3. Nyní si připravte bešamel. Na menší pánvi roztopte máslo. Poté do něj přisypte mouku a usmažte jíšku. Tu zalijte mlékem a důkladně míchejte, dokud nevznikne řidší kaše. Do bešamelu přidejte přibližně 1/3 strouhaného parmezánu, špetku muškátového oříšku a trochu soli.
  4. Předehřejte si troubu na 180 °C. Vezměte si pekáček, vymažte ho máslem a začněte do něj vkládat jednotlivé vrstvy. Nejprve vytvořte tenkou vrstvu bešamelu, poté přidejte lasagne, dále špenát, znovu bešamel a ten posypte parmezánem. Takto opakujte až do poslední vrstvy bešamelu, kterou zasypte štědrou dávkou sýra.
  5. Pekáček přiklopte a vložte do trouby. Lasagne pečte přibližně 45 minut. Pak víko odklopte a pečte dalších 10 minut.

špenát

Salát z baby špenátu – recept

  • 200 g baby špenátu
  • 150 g kozího sýra
  • 60 g sterilované řepy
  • 80 g cherry rajčátek
  • 40 g vlašských ořechů
  • 3 lžíce panenského olivového oleje
  • 1 lžíce medu
  • hrst slunečnicových semínek
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Připravte si větší salátovou mísu.
  2. Propláchněte baby špenát a vložte ho do mísy. Přidejte nadrobno nakrájený kozí sýr, nakrájenou řepu a rajčata i nasekané vlašské ořechy.
  3. V menší misce si připravte zálivku z oleje a medu. Tou následně přelijte salát a vše promíchejte.
  4. Salát posypejte semínky a podávejte s čerstvým chlebem.

Jak se vám líbil dnešní článek? Namotivovali jsme vás, abyste jedli více špenátu? Ať už jej zařadíte do jakéhokoliv slaného pokrmu, rozhodně neprohloupíte.

Související články

Všechny články

Těstovinový salát na tři způsoby. Proč? Protože chci

Těstovinový salát je rychlou verzí oběda či večeře ve chvílích, kdy nezbývá moc času navíc. Vyzkoušejte hned tři varianty, které si dočista zamilujete. Dneska se zaměříme na ten s tuňákem, kuřecím masem a chybět samozřejmě nesmí ani vegetariánská verze s cizrnou a zeleninou.

Hot dog: Street food, který vládne světu

Hot dog není jen obyčejný párek v rohlíku, který si dáte ve stánku na nádraží. Je to jídlo, které má tisíce podob, chutí i vůní. A které miluje celý svět. A pokud v kuchyni rádi experimentujete, párek v rohlíku vás bavit jen tak nepřestane. Inspirujte se našimi tipy, jak připravit ten nejlepší domácí hot dog.

Čínský zázrak jménem wok

Rychlost, univerzálnost a nádech exotiky – to je wok. Osvojte si vaření v tomto geniálním kuchyňském náčiní, objevte kouzlo Asie a posuňte své kuchařské schopnosti opět o kousek dál.

Recept na dim sum: Knedlíčky tisíce chutí

Závan Asie, který se díky svým geniálním chutím dostal do kuchyní celého světa… To je dim sum. Uvidíte, že tyto knedlíčky vás bude bavit připravovat i jíst.

Další článek