Bílá zelňačka nebo červená zelňačka? Máme recept na obojí!

Zimní měsíce přímo vybízejí k přípravě vydatných a chutných polévek. Jednou z těch nejoblíbenějších je tradiční česká zelňačka. Připravíte ji během pár minut a zasytí celou rodinu. Co se dává do zelňačky a jak ji správně uvařit?

12. 02. 2023

Veronika
Hochmut

Verča má ráda 3 věci. Kávu, psaní a nohy v teple. A někde mezi tím se nachází i vášeň k vaření a především k ochutnávání nejrůznějších jídel.

O autorovi

Valašská kyselica jako pramáma zelňačky

O původu zelňačky se můžeme jen dohadovat, nicméně v našich končinách je jí nejvíce podobná valašská kyselica. Jak už sám název napovídá, jedná se o tradiční pokrm podávaný především na Valašsku. A jelikož v drsných beskydských podmínkách nikdy nebyl život med, není divu, že valašským hospodyňkám muselo ke kouzlení v kuchyni stačit pouze pár ingrediencí. Těmi byly především brambory a zelí. Výsledný pokrm se podával s kouskem chleba a měl za úkol nejen zasytit a dodat energii, ale také dopřát konzumentům štědrou porci vitaminů.

Proč jíst zelňačku?

Ne nadarmo se říká, že polévka je grunt. A o zelňačce to platí dvojnásob. Je totiž jednou z nejvýživnějších a nejbohatších polévek, co se týče obsahu vitaminů. Kysané zelí, ze kterého se zelňačka připravuje, má vysoký obsah vitaminu C. Brambory jsou skvělým zdrojem komplexních sacharidů a použité koření příjemně prohřeje celý organismus. Myslete však na to, že brambory musíte vařit v jiném hrnci než kysané zelí. Pokud vše naházíte do jedné nádoby, brambory vám nikdy nezměknou.

Červená zelňačka s klobásou – recept

  • 500 g kysaného zelí
  • 2 větší klobásy
  • 3 větší brambory
  • 2 l vody
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • trocha smetany na vaření
  • sůl
  • pepř
  • řepkový olej

Postup:

  1. Oloupejte cibuli i brambory. Cibuli nakrájejte na malé kostičky, brambory na větší kostky.
  2. Brambory vložte do hrnce s osolenou vodou a přiveďte k varu.
  3. Zelí nakrájejte na menší kousky a vložte jej do samostatného hrnce. Podlijte trochou vody, přidejte červenou papriku a nechte vařit přibližně 30 minut.
  4. Připravte si pánev, nalijte do ní trochu oleje a opečte na kolečka nakrájenou klobásu.
  5. Do hrnce se zelím přidejte opečenou klobásu a uvařené brambory. Zalijte trochou vody, přidejte smetanu na vaření dle chuti a ještě chvíli povařte.
  6. Polévku dochuťte solí a pepřem a podávejte s čerstvým chlebem.

Jak se zahušťuje zelňačka?

Hustá zelňačka mnohdy vznikne sama od sebe, pokud do ní přidáte hodně brambor a především zelí. Je-li polévka krapet řidší, nezbude vám nic jiného než ji zahustit. Jak na to? Postup je vcelku jednoduchý, zkrátka si připravíte jíšku. Na to vám postačí máslo a mouka, tyto dvě ingredience smícháte na pánvi v poměru 1 : 1 a o hutnou polévku máte postaráno.

Recept na jíšku

  • 100 g hladké mouky
  • 100 g másla

červená zelňačka

Postup:

  1. Připravte si menší pánvičku a pozvolna na ní roztopte máslo.
  2. Do tekutého másla přimíchejte hladkou mouku, kterou v tuku důkladně opražte.
  3. Hotovou jíšku použijte do polévky nebo omáčky.

Bílá zelňačka s krkovičkou – recept

  • 300 g bílého kysaného zelí
  • 2 litry vody
  • 2 větší brambory
  • 250 g uzené krkovice
  • 120 ml smetany na vaření
  • sůl
  • pepř
  • jíška

Postup:

  1. Nejprve si připravte jíšku dle výše uvedeného receptu.
  2. Sceďte zelí a vymačkejte z něj přebytečnou šťávu. Vložte jej do hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu.
  3. V samostatném hrnci uvařte oloupané a na kostky pokrájené brambory. Vodu před vařením nezapomeňte osolit.
  4. Do hrnce se zelím přidejte uvařené brambory, nakrájené uzené maso, důkladně promíchejte a nechte chvíli vařit společně.
  5. Na závěr do polévky nalijte smetanu na vaření, dochuťte solí a pepřem a zahustěte připravenou jíškou.

Kterou zelňačku máte raději, tu bílou, nebo červenou? V obou případech nezapomeňte plný talíř doplnit o plátek čerstvého chleba.

Související články

Všechny články

Čočková polévka: Recept na pokrm, který zahřeje i zasytí

Čočková polévka by měla být hitem ve vaší kuchyni nejen na Nový rok. Říkáte si, proč? Čočka obsahuje obrovské množství zdraví prospěšných látek. Taková polévka z čočky vás navíc příjemně zahřeje ve dnech, kdy venkovní teplota klesá pod bod mrazu. Jak uvařit čočkovou polévku a proč jíst čočku celoročně?

Bramboračka pro každého: S houbami i bez hub

Kdo by odolal polévce, která je výživná, krásně voní a dokáže spravit žaludek i po bouřlivé party? Bramboračce se prostě neubráníte. Tradiční česká polévka si našla stálé místo nejen na našich stolech, ale také v našich srdcích. Jak má taková správná bramboračka vlastně vypadat a chutnat?

Neodolatelná hlíva ústřičná aneb 5 vege receptů i pro milovníky masa

Hlíva je v kuchyni všestrannou surovinou, která kraluje stovkám receptů. Báječně chutná pečená, vařená i restovaná. Je to zkrátka skvělá ingredience pro přípravu bezmasých jídel, která vás zasytí a na nichž si navíc náramně pochutnáte.

Italská cuketová polévka

Konec léta se nese ve znamení sklizně cuket. Přijde mi, že sousedé se přes plot nezdraví „Ahoj, jak se máš?”, ale “Ahoj, nechceš cuketu?“.

Další článek