Stručné dějiny žemlovky
Slovo žemlovka neboli zemlbába pochází z německého Semmelbaba, což znamená houskový nákyp. Pokud však připisujete žemlovkové prvenství Němcům, pak jste na omylu. Různé varianty tohoto sladkého pokrmu jsou známy po celém světě a každá země má pochopitelně ten svůj zaručeně nejlepší recept na tu „pravou“ žemlovku. Někde se tak setkáte s tvarohovou či pudinkovou variantou, jinde hrají prim místo jablek hrušky. U nás v Česku však nejčastěji narazíte na jablečnou zemlbábu s tvarohem.
Jak upéct dokonale křupavou žemlovku?
Ne nadarmo je žemlovka pomyslným strašákem školních jídelen. Však si sami vzpomeňte na hmotu neurčité barvy a vůně, která vám přistála na talíři, když se zrovna servírovala „žemlovka“. Po křupavé krustičce nebylo ani vidu, ani slechu a o sněhové peřince jste si taktéž mohli nechat jen zdát. Žemlovku totiž tvoří mnohem víc než jen mlékem nasáté rohlíky a mokrá jablka. Správná zemlbába by měla být tak akorát vláčná, ale zároveň příjemně křupavá. Jak tedy připravit žemlovku, po které se bude olizovat celá rodina?