Postup:
Jediné, na co je třeba u klasické zelené čočky myslet dopředu, je její namočení. Stačí ji ráno před odchodem do práce namočit do vlažné vody se lžičkou jedlé sody a díky tomu budete mít večer čočku na kyselo připravenou raz dva.
Večer čočku slijte a zalijte čerstvou vodou. Přiveďte k varu a přidejte bylinky. Namočená čočka se vaří zhruba 35 minut. Jakmile se čočka blíží ke konci varu, osmahněte na pánvi na másle nakrájenou cibuli a přidejte lžíci mouky. Několikrát promíchejte, aby se mouka také opekla a přidejte nakrájenou mrkev.
Mezitím slijte uvařenou čočku, ale vývar zachyťte – budete potřebovat zhruba 1 hrnek. Půlku hrnku přilijte k osmahnuté cibuli s moukou a rychle rozmíchejte. Přilijte zbytek vývaru, promíchejte a snižte plamen. Nechte jíšku s mrkví probublávat a postupně houstnout a mezitím si rozpalte máslo na menší pánvi a vsypte cibuli pokrájenou na větší kousky.
Střídavě obě pánve promíchávejte. Jakmile se vám zdá jíška hustá tak akorát (trvá to zhruba 10 minut), přidejte do ní ocet podle chuti a dosolte. Následně přisypte čočku, promíchejte a nechte čočku prohřát. Cibule by mezitím měla zkaramelizovat.
Čočku na kyselo servírujte posypanou opečenou cibulí, s kyselou okurkou, vejcem, kváskovým chlebem či párky.