5 jednoduchých a zdravých večeří

Jíte každý večer to samé? I když je internet plný receptů a tipů, inspirace na rychlé a jednoduché večeře není nikdy dost. Sestavili jsme pro vás jídelníček večeří na každý všední den, který oceníte zejména pro svou jednoduchost a chutnost zároveň. Teď už vás otázka „co na večeři“ nepřekvapí.

19. 09. 2023

Izabela
Nováková

Izabelu baví všechno, co se točí kolem jídla. A když o něm zrovna nepíše, tak vaří, peče, fermentuje nebo ochutnává novinky na menu i na čepu restaurací, bister nebo pouličních stánků. Jídlo je zkrátka její radost i vášeň. A vaření zase způsob, jak lidem kolem ní dát najevo, že jí na nich záleží.

O autorovi

1.    Levná a rychlá večeře? Čočka na kyselo

Nezapomněli jste na čočku? Pro mnohé proklínané jídlo ze školní jídelny se může s věkem stát oblíbenou jednoduchou večeří. Stačí ji uvařit tzv. „na husto“, doplnit čerstvými bylinkami, zeleninou, kváskovým chlebem či vejcem a kyselou okurkou a výživná a sytá večeře je na světě. Jak se vaří čočka na kyselo?

New Year's lentils with fried egg

Ingredience:

  • 2 cibule
  • 2 lžíce ghí
  • 250 g čočky
  • 1 mrkev
  • bylinky (saturejka, tymián, bobkový list, …)
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce bílého octa
  • kyselé okurky
  • vejce či krajíc chleba

Postup:

Jediné, na co je třeba u klasické zelené čočky myslet dopředu, je její namočení. Stačí ji ráno před odchodem do práce namočit do vlažné vody se lžičkou jedlé sody a díky tomu budete mít večer čočku na kyselo připravenou raz dva.

Večer čočku slijte a zalijte čerstvou vodou. Přiveďte k varu a přidejte bylinky. Namočená čočka se vaří zhruba 35 minut. Jakmile se čočka blíží ke konci varu, osmahněte na pánvi na másle nakrájenou cibuli a přidejte lžíci mouky. Několikrát promíchejte, aby se mouka také opekla a přidejte nakrájenou mrkev.

Mezitím slijte uvařenou čočku, ale vývar zachyťte – budete potřebovat zhruba 1 hrnek. Půlku hrnku přilijte k osmahnuté cibuli s moukou a rychle rozmíchejte. Přilijte zbytek vývaru, promíchejte a snižte plamen. Nechte jíšku s mrkví probublávat a postupně houstnout a mezitím si rozpalte máslo na menší pánvi a vsypte cibuli pokrájenou na větší kousky.

Střídavě obě pánve promíchávejte. Jakmile se vám zdá jíška hustá tak akorát (trvá to zhruba 10 minut), přidejte do ní ocet podle chuti a dosolte. Následně přisypte čočku, promíchejte a nechte čočku prohřát. Cibule by mezitím měla zkaramelizovat.

Čočku na kyselo servírujte posypanou opečenou cibulí, s kyselou okurkou, vejcem, kváskovým chlebem či párky.

Mám na něco chuť

Objednám si

1.    V jednoduchosti je krása: Pohanka se zeleninou

Pokud máte za sebou špatný den, barevná pohanka se zeleninou je jasná volba. Jedná se o příjemné lehké, ale zato syté a vitamíny nabité jídlo.

Ingredience:

  • 1 hrnek pohanky
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 jarní cibulka
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 menší cuketa
  • ½ plechovky sterilované kukuřice
  • 1 předvařená řepa
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • tymián
  • sůl
  • pepř
  • strouhaný parmazán

Postup:

Jak uvařit pohanku? Pohanku zalijte vroucí vodou a nechte hodinu odstát. Mezitím si připravte zeleninu: nakrájejte mrkev na menší kousky, stejně tak cibuli a řepu. Zvlášť do misky si připravte pokrájenou jarní cibulku.

Na pánvi rozehřejte lžíci oleje a přidejte pokrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, přidejte mrkev a nechte 5 minut opéct. Pak přisypte cuketu, tymián, přikryjte poklicí a nechte dusit, dokud zelenina nezměkne, zhruba 10 minut.

Jakmile je zelenina akorát měkká, přidejte řepu, kukuřici a světlou část jarní cibulky. Promíchejte a přidejte scezenou pohanku. Osolte, opepřete, přidejte citronovou šťávu a nechte podusit dalších 5 minut. Podávejte posypané strouhaným sýrem.

1.    Vitamíny v zimě? Salát s černou čočkou a medovo-hořčičnou zálivkou

Černá čočka si pomalu nachází cestu i do českých jídelníčků. Skvěle se vyjímá především v indické kuchyni, dobré jídlo ale vykouzlí i z obyčejného salátu.

Ingredience:

  • ¼ hlávky salátu
  • 2 hrsti čerstvých špenátových listů
  • 1 červená cibule
  • ½ hrnku černé čočky
  • ⅙ hlávky červeného zelí
  • 1 balení sýru feta

Na zálivku:

  • 3 lžíce oleje
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 1 lžička hrubozrnné hořčice
  • 1 lžička pasty tahini
  • sůl a pepř

Postup:

Černou čočku uvařte podle návodu na obalu. Cibuli mezitím nakrájejte na větší kousky a vsypte do větší salátové mísy. Ve sklenici smíchejte suroviny na zálivku: olej, ocet, hořčici, tahini a směs osolte a opepřete podle chuti. Zálivkou zalijte cibuli v míse, aby se zjemnila.

Poté do mísy natrhejte salátové i špenátové listy, nahrubo nastrouhejte červené zelí a nakonec přidejte scezenou čočku a posypte fetou. Salát promíchejte se zálivkou až těsně před podáváním.

Nemám ingredience

Nakoupím si

1.    Netradiční levná večeře: Slaná ovesná kaše s hráškem

Ovesnou kaši pravděpodobně znáte ve sladké verzi, nejčastěji k snídani. Jakmile ale jednou vyzkoušíte tu slanou k rychlé večeři, nebudete chtít přestat!

Ingredience:

  • 1 hrnek ovesných vloček
  • ½ hrnku zeleninového vývaru
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 menší cibule
  • ½ plechovky kokosového mléka
  • 1 balení mraženého hrášku, povoleného
  • 1 vejce
  • 100 g strouhaného parmazánu
  • sůl
  • pepř

Postup:

V kastrolu rozehřejte kokosový olej a vsypte do něj pokrájenou cibuli. Jakmile změkne, přidejte ovesné vločky, promíchejte a přilijte zeleninový vývar. Polovinu hrášku vsypte do mixéru s kokosovým mlékem a rozmixujte, směs osolte a opepřete a přidejte do kastrolu k ovesným vločkám. Ovesnou kaši průběžně míchejte do zhoustnutí, trvá to zhruba 5 minut.

Až se budete blížit cíli, vsypte do kaše zbytek nerozmixovaného hrášku a polovinu nastrouhaného parmazánu, opepřete a pokud vám bude směs připadat málo slaná, ještě dosolte. Nechte kaši už jen krátce prohřát a mezitím si vedle na pánvi připravte sázené vejce. Hráškovou kaši servírujte posypanou zbytkem parmazánu s vejcem.

1.    Večerní nakopnutí: Ricottové noky s citronovou zálivkou a opečenou šalvějí

Domácím nokům nesahají ty kupované ani po kotníky. A co teprve domácí ricottové noky. Jsou lehčí a hotové za 5 minut, takže páteční večeře je jasná.

Ingredience:

  • 1 balení ricotty
  • ½ hrnku hladké mouky
  • 70 g parmazánu
  • 1 žloutek
  • sůl
  • 6 lžic másla
  • šťáva z poloviny citronu
  • kůra z chemicky neošetřeného citronu
  • hrst šalvějových lístků

Postup:

Ricottu smíchejte v míse se žloutkem, 50 gramy nastrouhaného parmazánu, moukou a solí. Vypracujte hladké těsto, ze kterého odebírejte menší kousky a tvarujte válečky, do každého válečku můžete obtisknout vidličku, aby noky získaly ten správný tvar a rýhování. Přiveďte k varu vodu v hrnci a noky v ní povařte zhruba 2 minuty, než vyplavou na povrch.

Mezitím smíchejte 4 lžíce másla s citronovou kůrou a šťávou, osolte a opepřete. Na pánvi rozehřejte máslo a opečte na něm šalvěj dokřupava. Noky servírujte zalité citronovou zálivkou a posypané opečenou šalvějí a zbytkem nastrouhaného parmazánu.

Vracíte se z práce pozdě a nemáte už energii opravdu na žádné vaření? Nechte si uvařit od foodora. Vyberte si zdravou večeři nebo pořádné menu i s dezertem a levnou večeři budete mít na stole rychle a především bez práce.

Související články

Všechny články

Mexiko na talíři: Chilli con carne

Je libo trochu pikantní mexické kuchyně? Ať už s masem, nebo vegetariánské, chilli con carne rozhodně nezklame!

Jak na perfektní řízek a nejen to!

Pestrá nabídka typicky českých jídel a nápojů, ale i výborný tankový ležák Pilsner Urquell. To je síť tradičních českých restaurací Kolkovna v Praze a Brně. A právě v nich od 9. do 23. prosince probíhá akce Řízkování, na základě které jsme navštívili Kolkovnu Dock. Vy se tak můžete dozvědět, z jakého masa udělat ten nejlepší řízek, na jakém oleji smažit nebo jaké dobroty z Kolkovny ochutnat.

Jak na dokonalý Caesar salát

Čerstvé listy římského salátu, křupavé krutony a delikátní zálivka. Řeč je o fenomenálním pokrmu, který svým názvem sice evokuje titul císaře, nicméně by zasluhoval spíše hodnost krále salátů. Jak se dělá Caesar salát a co všechno patří do zálivky?

Jak udělat domácí ramen a kam zajít na ten nejlepší?

Ramen. Jídlo plné umami, které vás porazí svou plnou chutí a jehož příprava vám nezabere méně než dva dny, ani kdybyste se rozkrájeli. Silný a tučný vývar totiž potřebuje svůj čas, stejně jako marinovaná vejce. Ale ten výsledek rozhodně stojí za to. Jak na nejlepší domácí ramen?

Další článek