Čočková polévka: Recept na pokrm, který zahřeje i zasytí

Čočková polévka by měla být hitem ve vaší kuchyni nejen na Nový rok. Říkáte si, proč? Čočka obsahuje obrovské množství zdraví prospěšných látek. Taková polévka z čočky vás navíc příjemně zahřeje ve dnech, kdy venkovní teplota klesá pod bod mrazu. Jak uvařit čočkovou polévku a proč jíst čočku celoročně?

08. 01. 2023

Veronika
Hochmut

Verča má ráda 3 věci. Kávu, psaní a nohy v teple. A někde mezi tím se nachází i vášeň k vaření a především k ochutnávání nejrůznějších jídel.

O autorovi

Odkud pochází čočková polévka?

Původ čočkové polévky sahá pravděpodobně až do antického Řecka. Ještě aby ne, čočka je jednou z prvních plodin, kterou lidé cíleně pěstovali. Zmínku o čočkové polévce najdete dokonce i v Bibli. Dnes ji milují lidé po celém světě a v každé zemi si ji vaří po svém.

Například Indie objevila všestranné využití čočky a místní kuchaři ji kombinují nejen s různým kořením, ale také třeba s jogurtem, zeleninou, uzeným masem a dalšími přísadami. Nemluvě o indické verzi čočkové polévky. Zkrátka a dobře, kterou čočkovou polévku si vykouzlíte doma, je čistě na vás – v kuchyni se fantazii meze rozhodně nekladou.

Čočka: Proč ji zařazovat do jídelníčku pravidelně?

Čočka patří mezi luštěniny a nejčastěji ji koupíte sušenou. Kromě všestranného využití patří mezi její výhody také snadné skladování. V čem ale spočívají největší benefity čočky? Jedná se o bohatý zdroj bílkovin, který je cenově dostupný. Takže pokud hledáte inspiraci na bezmasá jídla, ale zároveň si chcete zajistit dostatečný přísun bílkovin, pak by čočka mohla být surovinou, kterou budete rádi konzumovat pravidelně.

Čočka má také přirozeně nízký obsah tuků a vysoký podíl vlákniny, sacharidů a dalších živin. Za zmínku stojí například draslík a železo. K nejoblíbenějším druhům pak patří čočka červená, zelená nebo hnědá, která je populární zejména u nás.

indická čočková polévka

Čočková polévka – recept

  • 1 větší cibule
  • 300 g hnědé čočky
  • 1 kostka zeleninového bujónu
  • 1 litr vody
  • 1 mrkev
  • 2 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • 2 kuličky nového koření
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • 20 g másla
  • 2 lžíce hladké mouky

Postup:

  1. Připravte si menší hrnec, dejte do něj máslo a nechte jej rozpálit.
  2. Roztopené máslo zasypte hladkou moukou a rychle promíchejte.
  3. Přidejte nadrobno nasekanou cibuli a chvíli restujte.
  4. Poté přisypte očištěnou a na kolečka nakrájenou mrkev a čočku a vše zalijte vodou. Po chvilce do ní přidejte zeleninový bujón, bobkové listy a nové koření.
  5. Stáhněte plotnu na nižší stupeň a nechte polévku probublávat přibližně 10–15 minut. Občas promíchejte.
  6. Jakmile bude čočka měkká, vyndejte z polévky kuličky nového koření a bobkové listy, přidejte do ní prolisovaný česnek a trochu majoránky. Na závěr polévku dochuťte solí a pepřem.

Čočková polévka s párkem je vydatnější

Jednou z možností, jak čočkovou polévku trochu vylepšit, je přidat do ní párek. Díky tomu ještě navýšíte podíl bílkovin, a navíc polévce dodáte delikátní masovou chuť. Stejně tak ale můžete čočkovou polévku vyšperkovat uzeným masem. Maso do polévky vybírejte opravdu pečlivě a zejména u párků dbejte na kvalitu složení, zaměřte se především na podíl masa. Jedině tak připravíte skutečně výživný pokrm.

Polévka z červené čočky – recept

  • 200 g červené čočky
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 šalotka
  • 2 větší mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • 30 g rajského protlaku
  • 200 g krájených rajčat (ideálně z konzervy)
  • 2 lžičky sušeného tymiánu
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Do většího hrnce nalijte olej a nechte jej rozpálit.
  2. Přidejte nadrobno nasekanou šalotku, na kostičky nakrájenou mrkev a restujte alespoň 3 minuty. Poté přidejte prolisovaný česnek a párkrát promíchejte.
  3. Směs zasypte krájenými rajčaty, přidejte protlak a vše zalijte vývarem. Přiveďte k varu.
  4. Jakmile bude polévka bublat, vložte do hrnce červenou čočku a tymián. Stáhněte plamen na nižší stupeň a polévku vařte přibližně 20–25 minut. Jednou za čas ji ale zkontrolujte a promíchejte.
  5. Na závěr dochuťte solí a pepřem.

Kterou variantu čočkové polévky máte nejraději? Tu bezmasou, nebo naopak tu s párkem? Ať tak, či onak, s čočkovou polévkou rozhodně nikdy nešlápnete vedle.

Související články

Všechny články

Špenátová polévka, špenátové lasagne a další dobroty ze špenátu

Že je špenát chutnou a výživnou superpotravinou, věděl už Pepek námořník, který jej konzumoval z konzervy. V dnešní kuchyni má špenát své nezastupitelné místo jak v syrové, tak i v té mražené podobě. Proč jíst špenát a jak si připravit špenátovou polévku, lasagne nebo třeba salát?

Dýňové špagety, dýňová polévka nebo pečená dýně? Máme pro vás 3 jednoduché recepty

Vykouzlit rychlé a chutné dobroty z dýní snad nikdy nebylo jednodušší. Nevěříte? Mrkněte na následující 3 recepty. Rychle se přesvědčíte o opaku.

Pomalu tažený vývar: Jak na tohle kuchařské zlato?

Vývar je důležitou esencí stovek jídel. Univerzální recept na ten nejlepší sice neexistuje, stačí ale dodržovat pár základních pravidel, díky kterým se vám každý vývar povede na jedničku.

Neodolatelná hlíva ústřičná aneb 5 vege receptů i pro milovníky masa

Hlíva je v kuchyni všestrannou surovinou, která kraluje stovkám receptů. Báječně chutná pečená, vařená i restovaná. Je to zkrátka skvělá ingredience pro přípravu bezmasých jídel, která vás zasytí a na nichž si navíc náramně pochutnáte.

Další článek