Co k obědu? Variace na neodolatelné letní i zimní menu ke slavnostnímu obědu

Čeká vás významné výročí, svatba, narozeniny či jiná událost? Naservírujte hostům menu, na které nezapomenou. Svíčková a kachna se šesti dnes zdaleka neosloví každého, zkuste proto menu odlehčit a přidat něco originálního. Máme pro vás spoustu tipů, se kterými uspějete.

13. 11. 2019

Verča
Raková

Autorka, která se čtvrtým rokem naplno věnuje psaní a focení. Ve volném čase ráda připravuje dobroty pro svou rodinu nebo pobíhá někde v terénu, jejím dalším koníčkem je totiž běh. :)

O autorovi

Čeká vás významné výročí, svatba, narozeniny či jiná událost? Naservírujte hostům menu, na které nezapomenou. Svíčková a kachna se šesti dnes zdaleka neosloví každého, zkuste proto menu odlehčit a přidat něco originálního. Máme pro vás spoustu tipů, se kterými uspějete.

Letní menu na slavnostní zahradní party

Ať už budete na zahradě pořádat svatební hostinu, kulatiny nebo oslavu pracovního či školního úspěchu, chce to – především v létě – něco s nádechem grilu a zároveň osvěžujícího. V letním menu by proto nemělo chybět něco na ohni, ale ani zelenina a vhodně zvolené drinky.Obzvlášť v teplých měsících je důležité myslet na to, že v jednoduchosti je síla a jídla nepřekombinovávat. Hlavní chod může i na slavnostním menu sestávat z pár chytře okořeněných nebo upravených surovin a před ním stačí podávat studený předkrm.

Tipy na předkrm:

  • Miniburgery – vděčný mezinárodní předkrm, který si oblíbili snad všichni. Vhodný je i pro vegetariány, kterým snadno zajistíte miniburger s luštěninovou plackou, halloumi sýrem nebo grilovaným portobellem.
  • Řepové carpaccio – výjimečně osvěžující a efektní lahůdka, která je navíc cenově velmi příznivá. Stačí vám řepa, kvalitní kozí sýr, vlašské ořechy a troška oleje a octa.
  • Chřest a holandskou omáčkou – nic nepodpoří chuť tak jako pár delikátních chřestových “nožiček” v jednoduché úpravě s holandskou omáčkou.

Polévka:

  • Zeleninový vývar – v létě hosté ocení především “vodnatější” polévky, vývarem proto nic nezkazíte a můžete ho oživit nejrůznějšími sezónními bylinkami.
  • Gazpacho – pokud se nebojíte něčeho netradičního, naservírujte příchozím španělskou studenou polévku ze zeleniny a pečiva.

Hlavní chod:

  • Grilovaná ryba s bramborovým salátem – ryba na grilu je skvělým letním odlehčeným obědem. Pstruha, lososa či jinou rybu vhodnou na gril doplňte bramborovým salátem – nikoli tím vánočním, ale plným sezónních bylinek.
  • Pomalu pečená kachní prsa s grilovanou zeleninou a bramborami grenaille – pokud kachnu, tak pomalu pečenou, jedině tak si zachová své dokonalé aroma, bude křupavá a zároveň se bude rozpadat na jazyku. Místo knedlíků volte raději zeleninu a brambory.
  • Jehněčí pečeně na červeném víně s celerovým pyré – víno dodá masu na slavnostní chuti a celerové pyré celé jídlo odlehčí a rozhodně hosty svou chutí zaujme. Stačí pečený celer, kokosové mléko a špetka soli a bílého pepře.

Grilovaná ryba

Dezert:

  • Čokoládová pěna s ovocem a květy – není nic efektnějšího než čokoládová pěna. Můžete ji doplnit jakýmkoli kyselkavějším ovocem, ozdobit šlehačkou a abyste se opravdu předvedli, tak na závěr i poklást jedlými květy.
  • Flan – pokud byste se pouštěli do jižansky orientovného menu, flan vám do něj krásně zapadne. Jedná se o jednoduchý pečený dezert z kondenzovaného mléka a vajec.
  • Mini pavlova – bělostný dezert, který bude tou správnou tečkou především za svatební hostinou. Pavlovu můžete odlehčit ovocným krémem a ozdobit ovocem dle chuti – tím “naším” lesním nebo exotickými kousky.

Zimní slavnostní menu, které zahřeje

Nemusí to být zrovna Vánoce. Zima je dlouhá, oslava s tím správným menu vás ale vytáhne z jakéhokoli zimního splínu. Důležité je dobře nakombinovat chody, aby menu nebylo příliš těžké, ale zároveň zasytilo, a především zahřálo. Zimní polévky jsou ideální z kořenové zeleniny a v hustší krémové konzistenci, k masu se hodí omáčky s výraznější kontrastní chutí a vůní, například citrusového ovoce.

Předkrm:

  • Řepový hummus s bylinkovou bagetkou – řepa je tou pravou zimní zeleninou a zároveň každý pokrm oživí svou dokonale růžovou až červenou barvou. Řepový hummus tak oživí slavnostní tabuli, jakkoli je zima šedivá.
  • Tartaletky naslano – miniaturní košíčky jsou ideální nejen jako sladký dezert, efektně poslouží i jako zahájení hostiny. Vyzkoušejte například ty s výrazným sýrem, ořechy a fíky.
  • Domácí paštika s poctivým chlebem – není nad domácí paštiku: na slavnostním stole vypadá ozdobená tukem a brusinkami nádherně kontrastně a každý si může vzít, na kolik má chuť. Výborně se doplní s poctivým kváskovým chlebem.

Polévka:

  • Zeleninový krém – ideální zimní polévka, kterou vykouzlíte z nejrůznější zeleniny. Stálicí je pochopitelně dýňová, své hosty ale můžete překvapit například s řepovým krémem nebo indickou květákovou polévkou s kari.
  • Hovězí vývar s drožďovými knedlíčky – klasika, která se neomrzí a pokud je doplněná originálním předkrmem a hlavním chodem, nemusíte se bát stereotypu.

Zeleninový vývar

Hlavní chod:

  • Kuře s medovou omáčkou – kombinace, která se neomrzí. V medové omáčce by neměla chybět hořčice, která ji uzemní a těžší koření jako je tymián a rozmarýn. Podávejte ho ideálně s vařenými bramborami.
  • Hovězí na červeném víně s kořenovou zeleninou – v zimě je lepší červeným vínem podlít spíše hovězí maso a pokud ho podusíte společně s kořenovou zeleninou a doplníte nakládanými cibulkami, o syté a hřejivé jídlo plné vitamínů máte postaráno.
  • Kachní prsa s pomerančovou omáčkou a kořeněnou rýží – vůně mandarinek a pomerančů u nás k zimě neodbytně patří a masu dodají osvěžující, lehce sladkokyselou chuť, která se nejlépe snoubí buď s kuřetem, nebo ještě o něco lépe s kachnou. O ochucení rýže se postará špetka kardamomu, skořice, zázvor, semínka koriandru a přidat můžete i rozinky.

Dezert:

  • Čokoládový fondant – čím jiným uzavřít slavnostní večeři (nejen) v chladnějším období, než dezertem s teplým a hutným čokoládovým středem?
  • Crème brûlée – francouzský dezert pudinkového typu s dokonalou karamelovou krustou, který lze efektně servírovat i vzplanutý.
  • Brownies – dezertu, na kterém si pochutnají všichni, stačí málo, ale tvoří dokonalou tečku za povedenou slavnostní hostinou.

Fondant

Nestíháte nebo si nejste jistí svými kulinářskými schopnostmi a nevíte, co k obědu? Nechte si hostinu zařídit od Dáme jídlo. Vyberte si jednu z mnoha kuchyní nebo je nakombinujte a vytvořte tak originální slavnostní menu.

Související články

Všechny články

Není nad domácí arašídové máslo. Jak si ho připravit a kde ho využít?

Ořechy jsou plné vitamínů a minerálů, jako je například hořčík, fosfor, selen nebo mangan. Obsahují také důležitou vlákninu, bílkoviny a další zdraví prospěšné tuky. Arašídová pasta se používala už v dávných dobách Aztéků. Připravte si tuto zdravou dobrotu i vy. Máslo je hotové během chvilky. Potřebujete na něj jen 4 ingredience a 1 výkonný mixér. 

Vaření na chalupě: Naučte se péct v remosce

Remoska, český vynález, ve kterém nejen chalupáři pečou už téměř 70 let. Slavný hrnec v poslední době zažívá renesanci a hravě v něm připravíte nedělní oběd, koláč i chleba k snídani. Prozradíme vám, jak na…

Proč je indická kuchyně tak populární?

Indické jídlo má i v naší gastronomii své stálé místo. Tyto východní restaurace najdeme téměř v každém městě a ačkoli obvykle oplývají pro nás netradiční estetikou, jsou obvykle plné a velmi populární. Co se skrývá za úspěchem indické kuchyně?

Podzimní dezerty: 3 recepty, které vás zahřejí

Padá na vás podzimní splín? Pusťte si doma příjemnou hudbu, uvařte si svařené víno a nechte byt či dům provonět něčím sladkým. Nenapadá vás, do čeho se pustit? Máme pro vás tipy na 3 dezerty, které jsou synonymem útulného podzimu.

Další článek