Jakmile se dostaví příznaky podzimního nachlazení, to první, po čem většina z nás sáhne nebo co dostane jako doporučení, je pít zázvorový čaj. Jeho pozitivní účinky v boji proti kašli, rýmě a teplotě jsou notoricky známé. V jakých dalších situacích se ale vyplatí po něm sáhnout? Naučte se využívat veškeré účinky zázvoru a připravit si čaj, který bude maximálně účinný.
Zázvorový čaj – účinky
Zázvorový čaj na nachlazení
Kořen zázvoru pravého je známý pro své pozitivní účinky především v boji proti nemoci. Výluh z čerstvého kořene byste měli pít, jakmile pociťujete slabost, únavu a máte pocit, že na vás něco “leze”. Zázvor dokáže pomoct se snížením teploty, regulováním pocení a v boji proti zimnici. Příznivě působí na průdušky a celý dýchací systém. Nejdominantnějšími vitamíny jsou v pálivém kořenu vitamíny A, B1, B2, C a E.
Na trávení
Pokud vás trápí časté pálení žáhy, těžký žaludek či nadýmání, pomůže vám právě zázvorový čaj. Ten je vhodný dokonce i pokud se vám dělá špatně od žaludku či v případě, kdy trpíte nechutenstvím. Zásluhu na tom má organická sloučenina obsažená v zázvoru jménem gingerol, která se zkoumá i pro své pravděpodobné pozitivní účinky při prevenci rakoviny a nevolnosti po chemoterapii. Svou významnou roli podpůrce chuti má zázvor nejen jako čaj, ale především také jako koření, využívá se především ve východní kuchyni.
Na revma
Vzhledem k protizánětlivým látkám, které zázvor obsahuje, se hodí také jako doplněk stravy při revmatických potížích. V tomto případě je ale ideální přímé užití ve formě zázvorového zábalu, který ulevuje od bolestí konkrétního postiženého místa.
Kromě účinné látky gingerol obsahuje zázvor ještě celou řadu dalších minerálů, mezi něž patří sodík, draslík, vápník, železo, fosfor a hořčík. Ty tělu dodají dostatek látek v boji proti zánětům a nemocem, zázvorový čaj lze tedy využívat také jako doplněk pro podporu imunity. Množství, které ale přes den vypijete, je třeba regulovat – dospělý člověk by neměl za den zkonzumovat více než 4 g čerstvého zázvoru, tedy zhruba 1 litr čaje. Zázvor je navíc vzhledem ke své pálivosti návykový, a pokud ho budete pít příliš často, tělo si na něj zvykne a bude vůči látkám v něm obsaženým, a tedy i blahodárným účinkům, rezistentní, v období nemoci tak zázvor nebude jako lék účinkovat. Proto se doporučuje pít zázvorový čaj jako lék, nikoli denně na chuť.
Jak správně pít zázvorový čaj?
Pro dosažení nejlepšího účinku je ideální kořen nejprve oloupat a poté najemno nastrouhat. Vylouhuje se z něj tak maximum účinných látek a čaj bude intenzivnější. Nejlepší je pít ho jen takto, pokud ale potřebujete sladit, můžete do něj přidat lžičku medu. Vůbec byste do něj naopak neměli dávat citron, který má opačné účinky a organismus ochlazuje, čehož obvykle při přípravě zázvorového čaje dosáhnout nechceme.
Jak často pít zázvorový čaj?
V případě potřeby si zázvorový protizánětlivý čaj dopřejte nejlépe v několika menších šálcích během celého dne a kombinujte s dalšími podpůrnými metodami, jako jsou například obklady. Dodržujte doporučené denní dávkování a uvidíte, že správně připravený zázvorový čaj vám při nachlazení pomůže už při prvním šálku.
Jestliže chcete podpořit zahřátí organismu, dopřejte si k zázvorovému čaji vydatné jídlo – zeleninová polévka nebo indické jídlo plné koření jsou v kombinaci se zázvorovým čajem skvělou prevencí i lékem.