Rajská omáčka: Recept na poctivou českou klasiku

Někdo miluje tu s masovými kuličkami, jiný do ní labužnicky noří plněné papriky a jsou i tací, kterým chutná jedině s plátkem hovězího. Řeč je o rajské omáčce, oblíbeném jídle, které mnozí znají již od dětství. Kde se vzala a jak se vaří rajská omáčka?

02. 01. 2023

Veronika
Hochmut

Verča má ráda 3 věci. Kávu, psaní a nohy v teple. A někde mezi tím se nachází i vášeň k vaření a především k ochutnávání nejrůznějších jídel.

O autorovi

Kde se vzala rajská omáčka?

Přestože mnozí považují rajskou omáčku za stálici české kuchyně, její kořeny sahají až do slunné Itálie. Jak už název značí, v rajské omáčce hrají prim rajčata a s těmi umí málokdo naložit tak skvěle jako právě Italové. První dochovaná zmínka o rajčatové omáčce pochází z roku 1773 a našli byste ji v kuchařské knize Il cuoco galante od Vincenza Corrada. Její základ tvořila spařená rajčata, přesto tehdy ještě neměla takovou strukturu a chuť, jak ji známe dnes, podobala se spíše kečupu či dipu. Tato omáčka se postupem času dočkala nejrůznějších úprav a o pár desítek let později začala být v Itálii známá jako sugo. A bez ní by dnešní pizza nebyla pizzou.

Sugo se velmi rychle přelila z okrajů pizzy i do jiných pokrmů a její sláva se rozšířila po celé Evropě. Rajčatovou omáčku si zamilovali rovněž Češi a dnes ji podávají s knedlíkem či kolínky a v doprovodu masa. Kdyby toto viděl pravý Ital, pravděpodobně by se zděsil, nicméně u nás se jedná o výsostnou delikatesu.

Rychlá rajská omáčka – recept

  • 200 g rajského protlaku
  • 1 litr hovězího vývaru
  • 2 menší cibule
  • 3 bobkové listy
  • 8 kuliček nového koření
  • 1 hřebíček
  • 50 g hladké mouky (na zahuštění)
  • cukr
  • sůl
  • 3 lžíce řepkového oleje

Postup:

  1. Připravte si pánev a nalijte do ní řepkový olej. Jakmile bude olej zahřátý, přisypte do něj najemno nasekanou cibuli a nechte ji osmažit dozlatova.
  2. K cibuli přidejte mouku a rychle míchejte. Poté do pánve dejte rajský protlak, promíchejte, vše zalijte vývarem a důkladně promíchejte.
  3. Než přiklopíte základ omáčky pokličkou, přisypte do něj hřebíček, nové koření a bobkový list. Omáčku nechte probublávat na mírném stupni přibližně 10 minut.
  4. Z omáčky vyndejte koření a dle chuti přidejte cukr a sůl. Rajskou omáčku podávejte s knedlíkem či kolínky a s hovězím masem.

Jak udělat masové koule do rajské omáčky?

Mnoho jedlíků volí k rajské omáčce masové koule. Není divu, kuličky z mletého masa dodají celému pokrmu znamenitou chuť. Na druhou stranu je s nimi o chlup větší práce než s pečením masa. Nicméně výsledek opravdu stojí za to. Jak takové masové koule připravit?

Masové koule – recept

  • 500 g mletého masa (ideálně mix)
  • 1 vejce
  • trocha pšeničné krupice
  • slunečnicový olej
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Mleté maso vložte do mísy spolu s vejcem a ručně promíchejte. Pokud se vám směs drolí a nedrží při sobě, přidejte trochu krupice.
  2. Z masové směsi vytvarujte menší kuličky.
  3. Připravte si větší pánev, nalijte do ní olej a nechte jej rozpálit.
  4. Do pánve přidávejte masové kuličky a důkladně je osmahněte ze všech stran.
  5. Hotové kuličky podávejte s rajskou omáčkou a kolínky (případně s knedlíkem).

Rajská omáčka z rajčat – recept

  • 1 kg zralých rajčat
  • 1 litr hovězího vývaru
  • 2 cibule
  • 2 bobkové listy
  • 6 kuliček černého pepře
  • 6 kuliček nového koření
  • 100 ml smetany na vaření
  • sůl
  • pepř
  • cukr
  • řepkový olej

Postup:

  1. Rajčata nejprve omyjte, pak je spařte horkou vodou a oloupejte.
  2. Cibule nakrájejte nadrobno a osmahněte na pánvi s olejem.
  3. K cibuli vhoďte na menší kostičky pokrájená rajčata, přidejte bobkové listy, nové koření a pepř a vše nechte probublávat alespoň 5–10 minut.
  4. Jakmile jsou rajčata měkká, vyndejte z pánve bobkové listy, nové koření i kuličky pepře. Rajčatový základ rozmixujte, propasírujte a vložte zpět do pánve. Směs zalijte vývarem a důkladně promíchejte.
  5. Přilijte smetanu, a pokud chcete, zahustěte omáčku jíškou.
  6. Hotovou rajskou omáčku podávejte s hovězím masem a knedlíkem.

rajská omáčka s těstovinami

TIP: Vyzkoušejte k rajské omáčce karlovarský knedlík. Recept na něj najdete v jednom z našich starších článků.

Jakou přílohu zvolit k rajské omáčce?

Možná, že si lámete hlavu nad tím, která příloha je k rajské omáčce nejvhodnější. Odpověď je jednoduchá, vše záleží na vaší chuti a časových možnostech. Pokud chcete připravit rychlou večeři pro celou rodinu, pravděpodobně se vám nebude chtít dělat s knedlíkem. Ten uvařte při nějaké sváteční příležitosti a ve všední den zvolte třeba kolínka. Na druhou stranu, chcete-li si s jídlem trochu pohrát, pak můžete k omáčce upéct dokonalou hovězí pečínku a přidat pár knedlíků navrch.

S čím vám rajská omáčka chutná nejvíce? Patříte spíše mezi fanoušky masových koulí, plátků hovězího, nebo nepohrdnete ani samotnou omáčkou s těstovinami? Ať tak, či onak, s rajskou rozhodně nikdy nešlápnete vedle.

Související články

Všechny články

Luxusní recept na kuře na paprice, který hravě zvládnou i začátečníci

Potrpíte si na českou klasiku a kuře na paprice patří k vaším oblíbeným jídlům? Pak si v tomto článku skutečně přijdete na své!

Slané i sladké recepty z listového těsta

Z listového těsta lze vykouzlit snad stovky různých receptů. Počínaje sladkým štrůdlem, přes makový závin až po milované slané šneky. A my jsme si pro vás připravili hned několik různých tipů, jak listové těsto zpracovat.

Recept na domácí lasagne jako z pravé italské restaurace? Máme!

Že si na domácí lasagne netroufáte? Nebojte, s naším receptem je zvládnete levou zadní a ještě se dozvíte něco málo o historii této delikátní italské lahůdky.

5 jednoduchých a zdravých večeří

Jíte každý večer to samé? I když je internet plný receptů a tipů, inspirace na rychlé a jednoduché večeře není nikdy dost. Sestavili jsme pro vás jídelníček večeří na každý všední den, který oceníte zejména pro svou jednoduchost a chutnost zároveň. Teď už vás otázka „co na večeři“ nepřekvapí.

Další článek