Kde se vzala rajská omáčka?
Přestože mnozí považují rajskou omáčku za stálici české kuchyně, její kořeny sahají až do slunné Itálie. Jak už název značí, v rajské omáčce hrají prim rajčata a s těmi umí málokdo naložit tak skvěle jako právě Italové. První dochovaná zmínka o rajčatové omáčce pochází z roku 1773 a našli byste ji v kuchařské knize Il cuoco galante od Vincenza Corrada. Její základ tvořila spařená rajčata, přesto tehdy ještě neměla takovou strukturu a chuť, jak ji známe dnes, podobala se spíše kečupu či dipu. Tato omáčka se postupem času dočkala nejrůznějších úprav a o pár desítek let později začala být v Itálii známá jako sugo. A bez ní by dnešní pizza nebyla pizzou.
Sugo se velmi rychle přelila z okrajů pizzy i do jiných pokrmů a její sláva se rozšířila po celé Evropě. Rajčatovou omáčku si zamilovali rovněž Češi a dnes ji podávají s knedlíkem či kolínky a v doprovodu masa. Kdyby toto viděl pravý Ital, pravděpodobně by se zděsil, nicméně u nás se jedná o výsostnou delikatesu.