Dochází vám inspirace? Nápady na rychlý oběd do krabičky na celý týden

Těstovinový salát, sendvič, rizoto… a tak pořád dokola? Nenechte se svými obědy unudit k smrti a připravte si barevné jídlo, které vám dodá potřebnou energii, bude vás bavit a zároveň ho budete mít v krabičce téměř bez práce.

04. 11. 2019

Verča
Raková

Autorka, která se čtvrtým rokem naplno věnuje psaní a focení. Ve volném čase ráda připravuje dobroty pro svou rodinu nebo pobíhá někde v terénu, jejím dalším koníčkem je totiž běh. :)

O autorovi

Těstovinový salát, sendvič, rizoto… a tak pořád dokola? Nenechte se svými obědy unudit k smrti a připravte si barevné jídlo, které vám dodá potřebnou energii, bude vás bavit a zároveň ho budete mít v krabičce téměř bez práce.

Pondělí: Burrito loco

Nemáme na mysli, abyste si ho uměli jen objednat, ale také připravit doma. Zabalit do něj tak můžete vše, co máte rádi. Myslete ale na to, že by mělo obsahovat proteinovou složku, hodně zeleniny a dobrý dip. Z pár zbytkových surovin z lednice tak můžete vytvořit výborný rychlý oběd do práce i na celodenní pochůzky.

Suroviny:

  • Balení tortill
  • 1 cibule
  • 2 stroužek česneku
  • 250 g hovězího masa na nudličky
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 1 plechovka sterilované kukuřice
  • 1 plechovka fazolí
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1/3 lžičky kajenského pepře
  • Salátové listy
  • Čerstvé rajče
  • Avokádo
  • Zakysaná smetana
  • Sůl
  • Pepř
  • Citronová šťáva

Postup:

Na pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm pokrájenou cibuli. Přidejte česnek a koření a nechte rozvonět. Poté přidejte maso a opečte. Následně přidejte rajčata, fazole a kukuřici a nechte 5 minut probublávat. Osolte, opepřete, vmíchejte kajenský pepř a stáhněte z ohně.

zakysanou smetanu smíchejte se solí, pepřem a citronovou šťávou, avokádo rozmačkejte v misce, přidejte sůl, pepř, najemno pokrájené rajče a ochuťte citronovou šťávou.

Tortillu si rozložte na prkénko, pomažte avokádovým dipem, poklaďte masovou směsí, salátovými listy a zakápněte dipem ze zakysané smetany. spodní stranu tortily přeložte vzhůru, zahněte boční strany a srolujte. Můžete ještě zarolovat do alobalu, aby vám vše drželo pohromadě nebo vložit do krabičky jen tak.

Tip: Pro vegetariánskou verzi můžete maso nahradit větším množstvím fazolí nebo jej doplnit uzeným tempehem nakrájeným na nudličky.

Úterý: Pečená kořenová zelenina se sušenými rajčaty

Pečená zelenina je, co se týče přípravy, jedním z nejvděčnějších jídel: večer stačí kousky nakrájet, vložit do pekáče, pak jen přemístit do krabičky s dobrou zálivkou a rychlý zdravý oběd je na světě.

Suroviny:

  • ½ dýně hokkaido
  • ½ větší cukety
  • ½ větší batáty
  • 1 plechovka uvařené a scezené cizrny
  • ½ sklenice marinovaných sušených rajčat
  • 1 pastiňák

Na zálivku:

  • 1 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce oleje ze sušených rajčat
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • sůl
  • pepř

Postup:

Zeleninu očistěte, oloupejte a nakrájejte na podobně velké kousky. Vložte do mísy, přidejte cizrnu a sušená rajčata a zalijte olivovým olejem. Osolte, opepřete, přidejte pár snítek rozmarýnu a rozložte na plech, aby se jednotlivé kusy zeleniny pokud možno nedotýkaly.

Pečte zhruba 40 minut, dokud není zelenina měkká. Mezitím smíchejte suroviny na zálivku. Zeleninu a zálivku doporučujeme uchovávat odděleně a zalít až těsně před jídlem.

Pečená zelenina na plechu

Středa: Vegetariánské chilli

Sháníte tip na oběd, který zasytí a zahřeje? Žádné jídlo nesplňuje tyto požadavky tak jako fazolové chilli. Přitom se jedná o jídlo jednoduché na přípravu, u kterého nezašpiníte víc než jednu pánev, a proto se hodí i kamkoli s sebou do krabičky.

Suroviny:

  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička chilli
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 plechovka černých fazolí
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 1 plechovka sterilované kukuřice
  • šťáva z půlky limetky
  • sůl
  • pepř

Postup:

Na rozpálené pánvi opečeme nakrájenou cibuli, poté přidáme prolisovaný česnek, který necháme rozvonět. Přisypeme všechno koření a promícháme. Přidáme fazole, kukuřici a rajčata, lžíci rajčatového protlaku, promícháme a necháme 10 minut podusit. Šťáva se mezitím trochu zredukuje. Chilli dochutíme solí, pepřem a limetkovou šťávou.

Chilli zasytí už samo o sobě, pokud k němu ale chcete něco přikusovat, můžete si na oběd přibalit krajíc chleba nebo tortillu.

Čtvrtek: Květákové kari s rýží

Kari je vděčné jídlo, chuťově i přípravou. Suroviny lze koupit již připravené a doma je tak jen smícháte dohromady, necháte provonět celou kuchyň a na oběd doplníte do krabičky dušenou rýží.

Suroviny:

  • ½ květáku
  • ½ plechovky sterilovaného hrášku
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 1 cibule
  • 1 lžíce másla ghí
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce žluté kari pasty
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • sůl
  • pepř
  • hrst čerstvého koriandru

Postup:

Na pánvi nechte rozpustit přepuštěné máslo a vsypte nakrájenou cibuli a propasírovaný česnek. Jakmile se rozvoní, přidejte zázvor nakrájený na malé kousky a po chvíli růžičky květáku. Podlijte malým množstvím vody a nechte pod pokličkou 5-7 minut podusit. Poté přidejte kari pastu a rozmíchejte, aby obalila celou směs. Vlijte kokosové mléko, vsypte hrášek a duste pod pokličkou, dokud není květák úplně měkký. Ke konci varu osolte, opepřete a v krabičce posypte lístky čerstvého koriandru a doplňte uvařenou rýží.

Pátek: Losos s černou čočkou

Losos je oblíbenou rybou často podávanou jako zdravý oběd. Vyzkoušejte ho tentokrát s přílohou z černé čočky a pro příště vyzkoušejte do krabičky na oběd připravit klidně i jinou rybu.

Suroviny:

  • 1 porce lososa
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • Čerstvé bylinky (tymián, rozmarýn, bazalka, …)
  • Hrnek černé čočky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • Hrst čerstvé petrželky
  • sůl
  • pepř

Postup:

Lososa vložte do alobalu a nechte marinovat v oleji, citronové šťávě, bylinkách a nechte alespoň 10 minut uležet. Troubu rozehřejte na170 stupňů a mezitím dejte vařit černou čočku.

Lososa i v alobalu vložte do pekáčku a dejte péct zhruba na 15 minut.

Uvařenou čočku sceďte a nechte zchladnout. Mezitím ve sklenici rozmíchejte olej, ocet, hořčici, sůl a pepř. Čočku zalijte zálivkou a promíchejte. Do krabičky vložte lososa i s alobalem, zachová si tak své aroma a šťávu až do chvíle, než ho budete konzumovat. Černou čočku v krabičce posypte čerstvou petrželkou.

Čas oběda a vy nemáte připravenou krabičku? Dáme jídlo vás zachrání. Vyberte si jídlo z jedné z mnoha světových kuchyní a zakončete to sladkou tečkou.

Související články

Všechny články

Trendy ve stravování v roce 2019

Rok 2019 už se přehoupl přes polovinu, takže můžeme s jistotou hodnotit, co v tomto roce hýbe gastronomickým světem a co už můžete rovnou vyzkoušet. Trendy v jídle se zdaleka netýkají jen jednotlivých potravin a jejich inovativních kombinací, ale jsou nahlížené z globálnější perspektivy.

Pizza a její historie

Pod pojmem pizza si každý představí kruhový plát tenkého chlebového těsta obložený rajčaty, sýrem a dalšími ingrediencemi. Tato chutná dobrota pochází z Itálie, ale jak šel čas, získala si srdce mnoha lidí…

Perníček pro radost

Týden před Vánoci a vy sháníte poslední dárky? My se rozhodli, že vám také jeden dáme a to výborný měkký perníčkový donut, který k vybraným objednávkám rozdáváme v Praze, Brně, Liberci a Hradci Králové. Pokud…

V jednoduchosti je krása. Jak připravit nedělní oběd, abyste nestrávili dopoledne u plotny

Je pro vás neděle stále dnem, kdy si rádi užijete velký a dlouhý oběd s celou rodinou nebo přáteli? Není to ale správná neděle, kdy si odpočinete, když musíte celé dopoledne stát u kuchyňské linky a celý oběd připravovat. Inspirujte se naším menu, které vám čas strávený nedělním vařením výrazně zkrátí.

Další článek