Bramborový salát 2x jinak

K vánočním tradicím neodmyslitelně patří bramborový salát. Každá rodina má většinou svůj recept, který se dědí po generacích. Co ale letos vyzkoušet něco nového a inspirovat se jedním z těchto receptů?

15. 11. 2022

Viktorie
Hrazdílková

Mladá kuchařka, vyznavačka zdravého životního stylu a také fitness koučka. V roce 2020 se přihlásila do televizní kulinářské show MasterChef Česko 2020, kde postoupila až do finálové TOP 7. Od té doby se naplno…

O autorovi

Bez majonézy nebo s majonézou?

Pamatuji si, že už když jsem byla malá a slavili jsme Vánoce celá rodina, na stole byly vždy minimálně 2 druhy bramborového salátu. Většinou byl jeden salát připravován na vídeňský způsob a ve druhém zase nechyběla majonéza nebo tatarka. Já osobně si dávala oba, každý chutnal jinak a měl něco do sebe.

Postupem času, když jsem se vdala a stala se hlavní kuchařkou štědrovečerní hostiny já, měla jsem velké dilema, jaký bramborový salát zvolit. Nechtěla jsem případným výběrem urazit některého z mých příbuzných tím, že jsem nepřipravila bramborový salát podle jeho receptu.

Nakonec jsem to vymyslela následovně. Můj manžel je, co se bramborového salátu týče, hodně konzervativní a tak jeden z nich připravuji přesně podle jeho požadavků. Salát mého manžela musí vždy obsahovat tatarku, brambory nakrájené na malé kostičky, nesmí být příliš kyselý a na celou mísu salátu mám povoleno použít pouze jednu kyselou okurku. 🙂 Bramborový salát mého manžela jsem si upřímně moc zamilovala i já, i když jsem od dětství byla naučena spíš na jiný, kyselejší typ. Myslím, že tento salát ocení i vaše děti, protože salát je opravdu jemný a vzhledem k tomu, že obsahuje i jogurt a jen 3 lžíce tatarky na celou mísu, může být považován za odlehčenější verzi klasického bramborového salátu s majonézou nebo jako v našem případě s tatarkou.

To bych ale nebyla já, kdybych si nevymyslela vlastní a trochu originálnější bramborový salát. A v čem spočívá jeho originalita? Jedná se o pečený bramborový salát doplněný pikantní uzeninou, servírovaný s čerstvou jarní cibulkou a prolitý medovo-octovou zálivkou. Tento salát je zcela odlišný od prvního, ale na svátečním stole má své čestné místo. Pečené brambory doma prostě milujeme a v kombinaci s pikantní uzeninou, medem a jarní cibulkou jsou prostě dokonalé.

Recept na bramborový salát mého manžela

  • 600 g vařených brambor ve slupce
  • balíček mražené zeleniny (mrkev, hrášek, kukuřice)
  • 3 vejce vařené natvrdo
  • 1 cibule
  • 1 nakládaná větší okurka

Jogurtová zálivka

  • 5 lžic bílého jogurtu
  • 3 lžíce tatarky
  • 1 lžička hořčice
  • 1 lžíce láku z okurek
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Brambory ve slupce uvařte v osolené vodě a poté odstraňte slupku.
  2. Do větší mísy dejte vařené brambory nakrájené na drobné kostičky (doporučuji použít kráječ na brambory), přidejte předvařenou a následně vychladlou zeleninovou směs, vejce nakrájené na malé kostičky, cibuli a nakládanou okurku nakrájenou nadrobno.
  3. Nyní si připravte zálivku, kterou vytvoříte smícháním všech uvedených surovin.
  4. Zálivku přidejte do salátu, vše dobře promíchejte a nechte uležet v lednici do druhého dne.

Recept na pečený bramborový salát

  • 600 g předvařených brambor ve slupce
  • 200 g pikantní klobásky
  • jarní cibulka
  • olej ve spreji

Medovo-octová zálivka

  • 2 lžíce jablečného octu
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • chilli
  • sůl, pepř

Postup

  1. Brambory nakrájejte na půlky a lehce předvařte v osolené vodě.
  2. Předvařené brambory dejte na plech, lehce postříkejte olejem, přidejte klobásky nakrájené na kolečka a dejte péct na 200°C / 20 minut do zlatova.
  3. Mezitím si připravte zálivku smícháním všech uvedených surovin.
  4. Pečené brambory i s uzeninou dejte do mísy, přidejte na kolečka nakrájenou jarní cibulku a zalijte zálivkou. Konzumujte ihned.

Receptů na salát je celá řada a věřím, že i vy máte svůj osvědčený. Ale co si k němu letos přidat ještě jednu variantu? Kdo ví, třeba vznikne tradice, ve které budou jednou pokračovat i vaše děti. Ať už se rozhodnete jakkoliv, přeji vám ty nejkrásnější Vánoce a dobrou chuť!

Související články

Všechny články

Rybí omáčka – seznamte se s asijským zázrakem

Zatímco sójovou omáčku zná téměř každý, s rybí omáčkou se málokdo z nás setkal. Je to přitom zázračná přísada do všech možných jídel a to nejen do těch asijských.

Zázrak jménem zlaté mléko

Hledáte nápoj, který podpoří vaší imunitu, je přírodní a zároveň dobře chutná? Objevte skrytý poklad Orientu zlaté mléko!

Mexická kuchyně: Jídlo, které vás okouzlí

Málokterá kuchyně se může pyšnit tím, že je na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Tu mexickou na něj dostala unikátní kombinace chutí, vůní a barev. Objevte s námi, proč je mexická kuchyně tak oblíbená napříč celým světem, a vyzkoušejte jídla, o kterých jste dosud jen slyšeli.

Brambory, česnek a majoránka aneb Recept na křupavé domácí bramboráky

Bramboráky jsou oblíbenou dobrotou, kterou hravě uvaříte během několika minut. Nevěříte? Pak mrkněte na naše recepty!

Další článek