Drobenka: Recept na sladkou korunu koláčů

Drobenkový koláč milují snad všichni a v českých kuchyních je stálicí, která nikdy nezklame. Modernější pojetí drobenky, crumble, je pak přímo oslavou drobenky, protože jde rovnou na věc a nepáře se s těstem. Jak připravit dokonalou drobenku i z celozrnné mouky?

30. 11. 2022

Veronika
Hochmut

Verča má ráda 3 věci. Kávu, psaní a nohy v teple. A někde mezi tím se nachází i vášeň k vaření a především k ochutnávání nejrůznějších jídel.

O autorovi

Dokonalá drobenka na koláč

Sladká a dozlatova upečená kombinace másla, cukru a mouky si velmi rychle podmaní srdce snad každého jedlíka. Že je drobenka i vaším favoritem a také důvodem, proč se vrháte už na třetí kousek babiččina koláče? Pak vězte, že si ji nemusíte dopřávat pouze na návštěvě u prarodičů. Dokonalou drobenku hravě zvládnete i u vás doma.

A co to vlastně drobenka je? Drobenka je lehce křupavá směs, kterou vykouzlíte ze tří výše uvedených surovin, tedy másla, cukru a mouky. Každá surovina má přitom v receptu svou roli – mouka zajišťuje “drobivost” směsi a její křupavost po upečení, cukr drobenku osladí a máslo spojí ve “žmolky”. Proto se jí také někdy přezdívá žmolenka.

Jak udělat drobenku

Tím zásadním je u drobenky spojit to správné množství ze tří surovin. Obecně se udává poměrem, a to 2 díly mouky : 1 díl cukru : 1 díl tuku. V řeči našich babiček tedy “mouky tolik, kolik váží cukr a máslo dohromady”. Tímto pravidlem je dobré se v začátcích řídit, postupem času je ale ideální poměr přizpůsobovat typu koláče. Pokud se drobenka sype přímo na ovoce, které je navíc šťavnaté, je lepší sušší drobenka, tedy zvýšit poměr mouky. Pokud se drobenkou naopak posypává i těsto nebo sušší náplň, klidně lze směs udělat v poměru 1:1:1.

Základní recept na drobenku

  • 200 g hrubé mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 100 g změklého másla

Postup:

  1. Odvažte správné poměry surovin a nasypte je do mísy. Nejprve mouku s cukrem a poté máslo.
  2. Ručně vypracujte drobenku tak, aby se vám krásně drolila mezi prsty.
  3. Hotovou drobenku nasypte na koláč a dejte péct.

Jaká mouka je pro drobenku nejvhodnější?

Drobenka by se měla dělat z polohrubé mouky, ale může být i z hrubé. Hladké mouce byste se měli vyhnout, protože obzvlášť u šťavnatějších koláčů má tendence se rozpíjet a zdaleka nevytvoří tak chutnou krustu. Nemusíte se přitom bát experimentovat a zkoušet různé mouky, drobenka nemusí být striktně jen z bílé pšeničné mouky, aby se povedla. Zkuste ji nahradit celozrnnou jemněji mletou nebo část bílé mouky vyměnit za strouhaný kokos či mák, podle typu koláče. Doplnit ji můžete i nadrobno nasekanými ořechy.

TIP: Nyní už máte drobenku takříkajíc v malíku. Ale co recept na koláč? Mrkněte na náš starší článek o kynutých koláčích.

Veganská drobenka

Možná, že si teď lámete hlavu nad otázkou, jestli jde udělat také veganskou drobenku bez másla. Lze! A je to skvělá alternativa i v případě, že vás baví experimentovat a chcete vyzkoušet něco nového, i když se máslu nevyhýbáte. Chutnou a především voňavou alternativou másla v drobence je kokosový olej nebo nejrůznější ořechové oleje. Díky nim bude drobenka velmi aromatická a dodá koláči netradiční rozměr.

Jakým typem cukru drobenku osladit?

Názory na to, jaký typ cukru do drobenky použít, se liší podle rodinných tradic a zvyklostí. Ideální je zvolit střed – tedy cukr krupici, který je jemnější než krystal, ale nejedná se o moučku. Použít můžete i alternativní cukr jako je cukr kokosový nebo třtinový. Množství cukru opět upravujte podle typu koláče: jestliže je kyselejší, klidně přislaďte, pokud už je sám o sobě dost sladký, raději to s ním nepřehánějte.

švestkový koláč s drobenkou

Zdravá drobenka: Jak na ni?

Někoho může od výroby tradiční drobenky odradit mnoho másla, lepek a štědrá dávka cukru. Jde to ale i dietněji a o drobenku na koláči tak vůbec nemusíte přijít. Čím jednotlivé suroviny nahradit? Možností je několik: mouku snadno nahradíte za ovesné či jiné vločky, a to i bezlepkové, tuk zvolte kokosový či ořechový olej a oslaďte buď nadrobno nasekanými datlemi nebo například čekankovým sirupem, který obsahuje minimum sacharidů a velké množství vlákniny. Pokud vám nevadí přímo lepek, můžete základ z mouky ponechat, ale dát jí méně a doplnit ji například pohankovou moukou nebo mletými ořechy.

Drobenka z ovesných vloček - recept

  • 6 lžic ovesných vloček
  • 1 hrst drcených vlašských ořechů
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce změklého másla
  • špetka skořice

Postup:

  1. Připravte si menší misku.
  2. Nejprve smíchejte změklé máslo s cukrem. Poté přidejte všechny zbylé ingredience.
  3. Ručně vypracujte drobenku, a poté ji nasypte na koláč.

Čím drobenku ozvláštnit?

Nebojte se drobenku různě ochucovat, osvědčená je především skořice či perníkové koření, které si snadno uděláte doma, pár kapek vanilkového extraktu nebo trochu rumu. Do umíchané drobenky můžete přisypat také jedlé barevné květy, které koláč krásně zakončí. Do zdravé drobenky se pak hodí všelijaká semínka: vyzkoušejte mletá lněná, konopná nebo nasekaná dýňová.

Jak se vám líbil dnešní článek? Nezáleží na tom, zdali vyzkoušíte jako první tradiční drobenku, nebo vsadíte na některou z jejích obměň. Vždy s ní uděláte nevídanou parádu!

Související články

Všechny články

Rebarborový koláč: Recept na sezónní dobrotu, kterou si nesmíte nechat ujít!

Krátká, zato intenzivní. Přesně taková je sezóna rebarbory, která startuje v dubnu a končí v průběhu června. Této řapíkaté a zčásti nachově zbarvené zelenině se mnoho strávníků vyhýbá, jelikož netuší, co všechno z ní mohou vykouzlit. Jak upéct lahodný dezert z rebarbory, aniž by se vám zkřivil úsměv kyselostí?

Letní zázrak jménem sorbet

Také v horkých letních dnech toužíte po chutném a osvěžujícím ochlazení? Ovocné sorbety všeho druhu vás rozhodně nezklamou!

Recept na perníčky, které jsou hned měkké

Hledáte recept, se kterým letos zvládnete vánoční pečení? Vyzkoušejte naše perníčky, které jsou hned měkké!

Upečte ten nejkrásnější dort

Svatební či narozeninové dorty často připomínají spíše umělecká díla. Jednodušší varianty ale zvládnete i vy. Poradíme vám, jak na to.

Další článek